_BT Clear

Judith van Witsen, preventiemedewerker, Mondriaan Preventie.

Chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’

Maar liefst 1 op de 5 pubers en jongeren ervaart mentale en emotionele klachten. Maak jij je ook wel eens zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Of vraag je je af hoe je je kind mentaal het beste kunt ondersteunen? Maak dan gebruik van het chatspreekuur ‘Psychische Klachten bij Pubers’ door experts van Mondriaan Preventie. Dit chatspreekuur vindt elke week plaats op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur en op donderdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur, en is te bereiken via alle opvoedplatformen van Zuid-Limburg.

Psychische klachten door de coronacrisis

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de coronaperiode voor jongeren een zware tijd is. Sinds het begin van de coronacrisis zijn jongeren meer stress, gevoelens van angst, somberheid en depressie gaan ervaren. Dit varieert van piekeren en prikkelbaar zijn, tot depressiviteit en paniekaanvallen. De meest voorkomende klachten onder jongeren zijn stress, eenzaamheid en aanhoudende vermoeidheid. Verder hebben zorgen over schoolachterstand, verlies van bijbaantjes en (dag)structuur en de soms toenemende spanningen in de thuissituatie z’n weerslag gehad op het emotionele welzijn.

Een belangrijke rol voor de omgeving 

Ondanks dat mentale problemen dus veel voorkomen, weet de omgeving van jongeren vaak niet goed hoe hiermee om te gaan. Signalen worden niet vroegtijdig herkend. Ook vindt de omgeving het vaak lastig om zorgen over het psychisch welzijn bespreekbaar te maken. Dat is een gemiste kans.

Want zeker bij beginnende klachten kan een luisterend oor en eventueel wat praktische ondersteuning écht een verschil maken. Als deze klachten onopgemerkt blijven, kunnen ze uitgroeien tot meer serieuze problemen. Hierin is een belangrijke rol weggelegd voor de omgeving van jongeren. 

Signalen om op te letten 

Somberheid, zich hele dagen terugtrekken op de eigen kamer, weinig tot geen sociale contacten, een kort lontje, slecht slapen, vermeend alcohol- of drugsgebruik... Het zijn allemaal tekenen waaraan je kunt zien dat het niet goed gaat. Het gesprek met je kind aangaan en een goede ondersteuning bieden, is vaak een uitdaging. 

Judith van Witsen is trainer en coördinator van de Youth Mental Health First Aid Training. Dit is een soort EHBO-cursus, waarin je leert om psychische klachten bij jongeren in een vroeg stadium te herkennen en bespreekbaar te maken.

Judith legt uit: “Vaak geven jongeren al vroeg allerlei verschillende signalen af. De jongere zelf heeft vaak nog niet zo door dat het psychisch niet zo lekker gaat. Naast een jongere gaan zitten en écht luisteren kan heel erg helpen om signalen op te kunnen pikken. En om samen te kijken wat eventueel nodig is.” 

Wekelijks chatspreekuur bij psychische klachten tieners en jongeren

Maak jij je zorgen over het emotionele welzijn van je puber? Merk je dat je kind somber is en minder lekker in z’n vel zit? Of heb je de indruk dat je kind spanning ervaart of angstig geworden is door de onzekere tijd waarin we leven? Vraag je je af hoe je je kind hier het beste in kunt ondersteunen of begeleiden? En zou je hierover graag eens willen sparren met een expert? Stel dan jouw vraag tijdens het chatspreekuur ‘Psychische klachten bij pubers’. Elke dinsdag tussen 10.00 en 12.00 uur en donderdag tussen 20.00 en 22.00 uur zit een expert van Mondriaan Preventie klaar. Zij denken graag mee en hebben gegarandeerd een aantal goede tips voor je!

Welke vragen kan ik stellen in de chat?

Een aantal voorbeelden:

  • Mijn dochter is de laatste tijd wat somber. Hoe kan ik met haar in gesprek komen over hoe ze zich voelt?
  • Mijn zoon heeft nergens zin in en zit de hele dag op zijn kamer te gamen, moet ik me zorgen maken?
  • Mijn dochter klaagt de laatste tijd dat ze moeilijk in slaap komt. Kan dit wijzen op psychische klachten?
  • Het eetgedrag van mijn kind is de laatste tijd heel erg veranderd, moet ik mij zorgen maken?
  • Mijn zoon/dochter trekt zich meer terug op zijn/haar kamer dan eerst, is dat normaal?
  • Het dag/nachtritme van mijn zoon/dochter is veranderd, kan dat kwaad?
  • Wat kunnen tekenen zijn dat mijn zoon/dochter alcohol of drugs gebruikt?

Samenwerking alle opvoedplatfo rmen in Zuid-Limburg

Het chatspreekuur is via alle online opvoedplatformen van Zuid-Limburg te bereiken.Voor de Westelijke Mijnstreek is dat www.opgroeienin046.nl, voor de regio Maastricht-Heuvelland www.cjg043.nl en voor de regio Parkstad www.jeugdengezinparkstad-limburg.nl

Hoe werkt de chat?

Ga op dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur en don­derdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur naar www.opgroeienin046.nl en scroll op de home­page een stukje naar beneden. Daar vind je een button waarmee je direct naar de chat geleid wordt (via CJG043). Log in met een (verzonnen) naam en je postcode. Vervolgens kom je in een 1-op-1 chatgesprek terecht waar je gratis en desgewenst anoniem je vragen kunt voorleggen voor persoonlijk advies.

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear