_BT Clear

Mijn nieuwe ‘ik’

Ik weet het nog precies: op 22 september 2014 veranderde mijn leven. Ik werkte in de bouw. Een betonnen vloerplaat knapte en raakte mijn been. Ik viel en kwam op mijn hoofd terecht. Het rare is dat ik geen idee had dat ik ook gewond was aan mijn hoofd. Ik was heel erg gefocust op mijn been. Maar ik bleek ook bloedingen te hebben in mijn hersenen.

Na de revalidatie was ik weer klaar om te werken, dacht ik. Toen pas ontdekte ik dat er meer aan de hand was. Ik was vergeetachtig, had veel hoofdpijn, was snel moe en had een kort lontje. Mijn vriendin merkte dat ik soms verhalen vertelde die niet hele maal klopten. Ik liep vast in mijn werk en ook privé.

Toen kwam ik terecht bij Siza, in het behandelprogramma ‘Hersenz’. Voor mensen met hersenletsel. Ik leer nu omgaan met de gevolgen van mijn ongeluk. Ik wist eigenlijk niet wat hersenletsel inhield. Dat zorgde voor veel onbegrip. Je ziet niks aan me, maar toch kan ik veel dingen niet meer.

Door Siza weet ik nu hoe ik dingen kan aanpakken. Wat ik nog wél kan. Bij Hersenz leer je plannen en organiseren, omgaan met veranderingen en meer grip krijgen op je energie. We werken in groepen, maar er komt ook een behandelaar bij me thuis en we sporten twee keer per week. Ik heb door Siza geleerd te accepteren wie ik ben. Mijn nieuwe ‘ik’. Ik raad iedereen die met hersenletsel te maken krijgt Hersenz aan!

“Ik heb door Siza geleerd te accepteren wie ik ben”

Groenten telen om mensen te verbinden

StadsTuinderij Piushaven zit sinds 2015 in hartje Tilburg. Het terrein wordt uiteindelijk bebouwd, dus de zoektocht naar een definitieve locatie voor dit project is in volle gang. Hein van den Hurk is directeur van Stichting Het Werkt en heeft de StadsTuinderij mee opgezet. “Op basis van onze ervaring met andere projecten hebben we gezocht naar een manier om aan te sluiten bij de politiek, meer burgerkracht en burgerinitiatief en minder professionele zorg.’’

Verbinding

Stichting Het Werkt is een zorgorganisatie. Wij wilden echter geen gewoon dagbestedingsproject. We wilden iets moois creëren waarin een brede doorsnede van de maatschappij actief is zodat het mensen kan verbinden. We kwamen uit bij stad slandbouw. Heel veel verschillende mensen vinden tuinieren leuk. En als onze cliënten actief zijn in een dynamische, creatieve en aansprekende omgeving doet dat ze goed. Het haalt ze uit hun isolement en ze treden eens buiten de gebaande paden. Op dit moment zijn er ruim 40 mensen vrijwillig actief bij de tuin en er doen 8 mensen dagbesteding. Voor hen is dit ook een project waarin ze fouten mogen maken, lekker buiten kunnen zijn en leren om verantwoordelijkheid te hebben.

Vrijwilligers

Naast de gezelligheid die de tuin biedt, krijgen alle vrijwilligers als vergoeding groente mee. De tuin heeft ook een winkeltje waar vrijwilligers actief zijn om de opbrengst te verkopen en een deel van de oogst wordt verkocht aan horeca zoals Villa Pastorie. Bij de tuin zijn er ook varkens voor de slacht, wat kippen en een stadsimker heeft bijenkasten staan. Dus ook voor vrijwilligers die meer met dieren hebben of in een winkeltje willen staan is de tuin uitermate geschikt. En hoe meer zielen hoe meer vreugd, dus er zijn altijd nog meer mensen welkom bij ons.

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear