_BT Clear

_BT Clear

Kijken naar koken in Chapeau!

_BT Clear

Eric de Bakker, manager Horeca van Het Laar, heeft er zin in: “In Het Laar groeit restaurant Chapeau! en het grand café mee met onze gasten. We kijken naar de toekomst. De zeventigers van nu houden van andere horeca dan de negentigers. Onze horeca beweegt mee met de trends. We blijven onze gasten verrassen.”

Bij binnenkomst in Het Laar valt restaurant Chapeau! meteen op. Met mooi gedekte tafels, een open keuken en een grote bar in het midden is dit een centraal ontmoetingspunt van de woonzorglocatie in Tilburg. Zowel voor bewoners van Het Laar als ouderen uit de wijk. Iedereen is er welkom. Eric: “Toen ik voor het eerst bij Het Laar binnenliep, dacht ik ‘Wat een moderne en stijlvolle omgeving voor ouderen en wat leeft het hier!’ In de zomer van 2017 hebben we het restaurant verbouwd. De bar vormt nu het hart van Chapeau! en zorgt voor meer leven in de brouwerij.” Dat was de eerste fase, vertelt Eric. “De tweede fase kwam in december 2018 gereed. In het achterste gedeelte van het restaurant is een nieuwe open keuken gecreëerd. Frontcooking, waarbij de koks het eten bereiden terwijl de gasten toekijken. Dat maakt uit eten gaan nu een nog leukere belevenis. Lekker eten, een cappuccino bestellen, zien dat er gekookt en geborreld wordt. Dat hoort allemaal bij de beleving van er even lekker tussenuit zijn in ons restaurant,” vertelt Eric. “Onze medewerkers genieten er ook van dat ze nu dichter bij de gasten staan. Er is veel meer te zien en te beleven dan in het restaurant oude stijl.”

Met de veranderingen in het restaurant komt er ook een nieuwe manier van uit eten gaan. In het Laar woont een hele grote groep bewoners die dagelijks in het restaurant eet. Steeds meer bewoners doen dit ’s avonds. En een grote groep eet ’s middags in het restaurant. De bewoners kunnen kiezen. Ook uit de verschillende soorten menu’s die dagelijks vernieuwen en aan tafel geserveerd worden. Kon er voorheen om de week op vrijdagavond nog exclusief à la carte gegeten worden, nu kan er dagelijks à la carte gegeten worden. De culinaire activiteiten worden nog verder uitgebreid met speciale diners en thema-avonden.

Het Laar is een stijlvolle woonzorglocatie voor zowel vitale ouderen als ouderen met een zorg- en ondersteuningsvraag. De Tilburgse organisatie is onderscheidend in de ouderenzorg en huisvesting en richt zich met name op het hogere segment, door het bieden van zorg en service in een luxe woonomgeving. Restaurant Chapeau! is dagelijks geopend, ook voor de wijkbewoner.

_BT Clear

‘En ineens sta je op straat’

Hij had een goede baan en een leuke woning in de binnenstad. Hij gebruikte geen drugs en geen alcohol. Maar zijn verhaal kreeg een ongewenste wending. Na zijn scheiding en eenmaal in de VUT, ging het mis.

Geldproblemen leidden tot een huurschuld en vervolgens tot uithuiszetting. Door alle stress staken onverwerkte jeugdtrauma’s ook nog eens de kop op. “En ineens sta je op straat,” zegt Jacob Latumahina (70) uit Tilburg. “En ben je alles kwijt. Ik sliep soms bij vrienden, maar die kun je niet blijven lastig vallen.” Eind vorig jaar kwam Jacob in contact met Traverse. Hij was dakloos, ondervoed en zag het leven niet meer zitten. Na drie maanden eerste opvang aan de Gasthuisring, verhuisde Jacob naar nieuwbouwcomplex Gebouw Eén van Traverse. Sinds een half jaar bewoont hij daar een eigen kamer met keukentje, douche en toilet. “Mooi om hem te zien opbloeien,” zegt Edith Bakker, persoonlijk coach. “Door een effectieve therapeutische behandeling zit hij ook weer lekker in zijn vel en is hij momenteel werkzaam als beveiliger. Hij gelooft weer in een toekomst.” Wekelijkse gesprekken dragen bij aan hun vertrouwensband. Samen wordt stapsgewijs aan concrete doelen gewerkt. “Jacob is gemotiveerd en weet wat hij wil,” licht trajectregisseur Lieke Huijben toe. “Zijn trajectplan staat als een huis. Intussen beheren wij zijn financiën en onderhouden we de nodige contacten met betrokken instanties.” Jacob start spoedig met een cursus budgetteren. Wanneer hij meer financiële ruimte heeft en er mentaal klaar voor is, is het vinden van zelfstandige woonruimte voor Jacob de volgende stap. Traverse gelooft in teamwerk. In de samenwerking met verschillende disciplines voor succesvolle en duurzame resultaten. Het streeft op professionele wijze naar maximale zelfredzaamheid voor haar cliënten op het vlak van wonen en leven. “Vroeger dacht ik dat het allemaal junks waren die bij Traverse werden opgevangen,” ontdekt Jacob. “Nu weet ik wel beter.”

Ga voor het uitgebreide verhaal van Jacob naar www.smo-traverse.nl/het-verhaal-van

_BT Clear

_BT Clear

<div class="col-md-6" style="margin-bottom:15px; margin-top:15px;"><ins data-revive-zoneid="48" data-revive-id="2136ea5edf9e0ae43ded189a03200675"></ins><script async src="//www.themanieuws.nl/adserver/www/delivery/asyncjs.php"></script></div>

_BT Clear