Meedoenregeling, T-Kindpakket en de Collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen

_BT Clear

Meedoenregeling voor kinderen en volwassenen

Kay wil graag meedoen met zijn vriendjes. Zij zitten allemaal op judo of tennis of gaan op zaterdag samen naar de scouting. Kay's moeder Carolien is alleenstaand, ze werkt parttime en moet rondkomen va n een minimum inkomen. Gelukkig biedt de Meedoenregeling van de gemeente Tilburg uitkomst voor Carolien en Kay. ‘’We krijgen in deze situatie ieder een budget van 100 euro (geen contant geld, red.). Dit kunnen we besteden aan de activitei­ten die we willen doen. Dat kan bij 300 clubs en organisaties in Tilburg. Het geeft ons net even wat meer lucht en ruimte om toch leuke dingen te doen. Ik gun het mijn zoontje dat hij nu wel mee kan doen met zijn vriendjes. En ik kan zelf ook gebruik maken van die regeling: volgende week ga ik badmintonnen.’’
Dennis is 69 jaar, kan niet meer goed lopen en heeft met alleen een AOW een laag inkomen. Hij vindt het fijn dat hij via de Meedoenregeling een busabonnement van Arriva kan krijgen. “Door het busabonnement kan ik regelmatig naar mijn dochter of mijn goede vriend die aan de andere kant van de stad wonen. Zo ben ik weer even buitenshuis,” aldus Dennis.
Wilt u weten of u ook in aanmerking komt voor de Meedoenregeling? Of wilt u de Meedoenregeling aanvragen? Kijk op www.tilburg.nl/inwoners/laag-inkomen of bel naar het algemene telefoonnummer van de gemeente: 14 013.

T-Kindpakket

Het T-Kindpakket is er speciaal voor gezinnen met kinderen. Dit is een verzameling regelingen en bijdragen waardoor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen mee kunnen doen op school en in hun vrije tijd. Naast de Meedoenregeling kunnen kinderen ook gebruik maken van financiële ondersteuning via Stichting Leergeld voor bijvoorbeeld zwemlessen en contributie voor sportverenigingen en bijbehorende sportkleding. Ook vergoedt Stichting Leergeld schoolbenodigdheden, zoals schriften, schooltassen, laptops, fietsen en educatieve schooluitstapjes. Daarnaast zijn er een gratis bibliotheekpas en de Tjippas. Met deze pas krijgen kinderen korting op zwemmen en schaatsen. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor één van de regelingen uit het T-Kindpakket?

Of wilt u één van deze regelingen aanvragen? Kijk op www.tilburg.nl/inwoners/laag-inkomen. U kunt ook contact opnemen met Stichting Leergeld via 013 580 12 11 of [email protected].

Collectieve zorgverzekering voor minima (CZM)

Een goede zorgverzekering is belangrijk. Toch wilt u niet teveel betalen. De gemeente Tilburg biedt samen met CZ en VGZ een collectieve zorgverzekering aan voor inwoners met een laag inkomen. Voor mensen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum betaalt de gemeente een deel van de premie. En u krijgt collectiviteitskorting. U kunt zowel bij CZ als bij VGZ een keuze maken uit drie pakketten. U kiest het pakket dat het beste bij u past. In het meest uitgebreide pakket is bijvoorbeeld het verplichte eigen risico meeverzekerd.

Als u veel zorg nodig heeft, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte, kan dit pakket interessant voor u zijn. Dan hoeft u niet onverwachts het eigen risico te betalen voor kosten die daaronder vallen. Het is al meegenomen in de verzekering. Neemt u nog niet deel aan deze collectieve zorgverzekering voor minima en bent u geïnteresseerd?
Ga dan naar www.tilburg.nl/inwoners/laag-inkomen/zorgverzekering om te zien of u aan de voorwaarden voldoet. Vanaf eind november tot en met 31 december 2018 kunt u overstappen naar deze collectieve zorgverzekering. Het overstappen kan eenvoudig via
www.gezondverzekerd.nl of bel naar het algemene telefoonnummer van de gemeente: 14 013.
_BT Clear

“Anderen ontmoeten is zo belangrijk”

Ouderen met een breed sociaal netwerk hebben een grotere kans om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Niet voor niets heeft welzijnsorganisatie ContourdeTwern een pakket aan activiteiten en diensten die Tilburgse 65-plussers samenbrengt.

_BT Clear

“Als je wat ouder wordt, ga je er minder vaak op uit om anderen te ontmoeten. Terwijl het zo belangrijk is!”, zegt directeur/bestuurder Gon Mevis. “Onze medewerkers en vrijwilligers maken die ontmoetingen dagelijks mogelijk. Bijvoorbeeld via de OPSTAPbus, waarmee je leuke uitstapjes kunt maken. Of de Vriendschapsbank, die mensen met dezelfde interesses met elkaar in contact brengt. In de wijkcentra zijn er speciale huiskamers, vertrouwde plekken met de nodige zorg en aandacht.”

Veel ouderen bieden mantelzorg aan hun partner. Mevis: “Mantelzorgers vinden dat heel normaal maar het kan zwaar zijn. Wij ondersteunen ze met een luisterend oor, geven tips en adviezen en bieden ontspanning zodat ze even wat tijd voor zichzelf hebben.”

Ook mensen van wie de partner overlijdt, staan er bij ContourdeTwern niet alleen voor. “Een vrijwilliger, zelf weduwe of weduwnaar, gaat na het overlijden een jaar lang maandelijks op huisbezoek zodat de mensen hun verhaal kwijt kunnen. Ook kunnen ze aansluiten bij een groepsactiviteit.”

Wilt u meer weten of heeft u een vraag? Neem contact op met het AdviesPunt van ContourdeTwern: 013 549 86 46 of [email protected]

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear