_BT Clear

Kindpakket Assen helpt

De bel gaat. Anneke van stichting Leergeld staat voor de deur. Ze heeft een aanvraag gekregen voor het Kindpakket. Na het gesprek is Wilma opgelucht dat het schoolreisje van haar dochter waarschijnlijk betaald wordt. Gelukkig maar, want ze wil het liefst dat haar kinderen overal aan kunnen meedoen. Maar wat doe je als er bijna geen geld op je rekening staat?

Mee doen

“Alle kinderen moeten mee kunnen doen. Zonder zorgen naar school gaan, sporten of muziek maken in hun vrije tijd. Dat gun je ieder kind. Ook als ze leven in een gezin waar niet zoveel geld is”, stelt vrijwilliger Anneke. Afgelopen jaar legde ze veel huisbezoeken af bij ouders en kinderen die via Kindpakket Assen een aanvraag indienden. “Schoolreisje, lidmaatschap van de sportclub of spullen voor school. Wij kunnen gezinnen met van alles helpen.”

Wat doe je als er bijna geen geld op je rekening staat?

Opgelucht

“Als ouder wil je niet tegen je kind zeggen dat ze niet mee kunnen op schoolreis. Dan voelen ze zich snel buiten gesloten. Ouders maken zich daar echt zorgen over. Het is mooi om te zien wat het met ze doet als ik ze vertel dat wij ze kunnen helpen. De opluchting is van hun gezicht af te lezen.”

Hoe werkt het?

“Met het nieuwe Kindpakket is het makkelijk om een aanvraag in te dienen. Heb je schulden of weinig geld? En kun je wel een steuntje in de rug gebruiken voor je kinderen? Dien dan een aanvraag in op de website www.assen.nl/kindpakket”, is de oproep van Anneke. Zodra de aanvraag is ingediend, neemt een vrijwilliger contact met je op voor een afspraak.

Kindpakket Assen is een samenwerking van Stichting Leergeld Noord Drenthe, Nationaal Fonds Kinderhulp, Jeugdfonds Sport en Cultuur, Humanitas, Stichting Jarige Job en gemeente Assen.

Schulden of weinig geld?

Geen geld voor de huur? Vaak kun je dan een betalingsregeling treffen. Zo voorkom je dat je verder in de problemen komt. “Het is moeilijk om toe te geven dat het even niet meer lukt. Maar als je te lang wacht, nemen de problemen alleen maar toe. Bijvoorbeeld door extra kosten”, vertelt Ryanne, teamleider van Vaart Welzijn.

Niets doen kan niet

Sinds 2017 werkt Vaart Welzijn samen met de woningcorporaties Actium en Omnia om achterstanden met de huur te voorkomen. “Als een huurder twee maanden niet betaald heeft, krijgen wij een seintje. Een buurtwerker gaat bij de huurder langs of legt op een andere manier contact. Samen kijken we hoe we de financiële problemen kunnen aanpakken. Niets doen kan niet. Dan zit je zo weer in de problemen”, stelt Ryanne.

Schaamte

“Veel mensen met een laag inkomen of schulden kennen de regelingen niet of te weinig. Ook is er schaamte om toe te geven dat ze het niet redden. Wij helpen deze mensen en schakelen zo nodig andere organisaties in.”

Niet alleen huur

Als je weinig geld hebt, kan ook het betalen van gemeentelijke belasting of zorgverzekering een probleem zijn. “Daarom gaan we ook met Werkplein Drentse Aa en de gemeente samenwerken. Zo hopen we nog meer mensen te helpen.”

Meer grip op je geld

Elke maand te weinig geld? En wil je weten hoe je geld bespaart en je geldzaken (weer) op orde krijgt? De buurtteams van Vaart Welzijn helpen je graag. Loop eens binnen tijdens één van de spreekuren van Vaart Welzijn. De tijden en locaties van deze inloopspreekuren vind je op pagina 10 en 11 van deze krant.

_BT Clear

_BT Clear