Scheiden: Een kinderleven op zijn kop

_BT Clear

Een scheiding brengt grote veranderingen met zich mee. Het zet niet alleen je eigen leven op zijn kop, maar ook dat van je kind. Als ouders gaan scheiden, scheiden de kinderen mee. Alles wat veilig, vertrouwd en vanzelfsprekend voor ze was, wordt ineens anders. Als ouder wil je dat je kind zo min mogelijk last heeft van een echtscheiding. Maar hoe begeleid je kinderen in deze lastige tijd?

Kinderen kunnen heel erg verward raken van een scheiding. Schuldgevoel is hier vaak een onderdeel van. Maar ook boosheid en verdriet zijn normale reacties.

Duidelijkheid

Vertel samen aan je kind dat jullie uit elkaar gaan. Geef elkaar daarbij niet de schuld. Schep zoveel mogelijk duidelijkheid. De reden van de scheiding is op dat moment minder belangrijk. Benadruk vooral dat het iets is tussen jou en je partner en het niet ligt aan je kind. Dit kan je niet vaak genoeg zeggen. Geef je kind zoveel mogelijk tijd en ruimte om zijn of haar gevoel te uiten en erover te praten.

“Als ouders gaan scheiden, scheiden de kinderen mee.”

Hulp en luisterend oor

Het is heel normaal dat je het in deze situatie niet allemaal in je eentje kan. Praten met familie en vrienden kan helpen, maar je kunt voor steun en hulp ook terecht bij de buurtteams. Zij denken graag mee, geven deskundig advies en kunnen ondersteunen bij problemen door de juiste handvatten te geven voor eventuele extra ondersteuning.

Tips

  • Blijf je kinderen vertellen dat zij er niets aan kunnen doen.
  • Maak de andere ouder op geen enkele manier zwart tegenover de kinderen.
  • Geef je kind positieve aandacht. Geef complimenten voor de dingen die je kind goed doet.
  • Maak geen ruzie zodra de kinderen in de buurt zijn.
  • Probeer als ouders de zorg voor het kind te blijven delen. Ga bijvoorbeeld samen naar ouderavonden.
  • Gebruik je kinderen niet als boodschappers tussen jou en je ex-partner.
  • Herinner jezelf er voortdurend aan dat het belang van je kinderen bovenaan staat.
_BT Clear

_BT Clear

Handen in één!

Basisscholen Het Sterrenschip en Het Krijt in Kloosterveen zijn gestart met de pilot “Handen in één”. Een samenwerking tussen de medewerkers van de basisschool, Yorneo, GGD Drenthe en Vaart Welzijn.

Bas de Leeuw, teamleider Vaart Welzijn: “Kinderen die wat extra hulp nodig hebben willen wij op tijd in beeld krijgen, zodat wij hen kunnen ondersteunen waar nodig. Geen kind mag tussen wal en schip vallen. Wij laten pas los als we zeker weten dat iemand anders het vast heeft.”

Samen Werken Aan Grip (SWAG)

SWAG (Samen Werken Aan Grip (op je eigen leven)) is een werkwijze van Vaart Welzijn. Het ondersteunt jongeren (voortgezet onderwijs) op school, thuis en in de wijk. De basis voor SWAG zijn de jongeren zelf. Zo zijn er SWAG-jongerenteams, waar leeftijdsgenoten terecht kunnen met hun vragen en ideeën. Soms is het makkelijker om iets met leeftijdsgenoten te bespreken dan met een volwassene. Wil jij informatie of advies, ervaringen uitwisselen met leeftijdsgenoten of een activiteit organiseren? Neem dan contact op met het SWAG team bij jou op school of met de medewerkers van Vaart Welzijn!

_BT Clear


Problemen op school of thuis?

Opgroeien kan best lastig zijn. Als kind kun je gepest worden of moeite hebben met het maken van vrienden. Ook thuis kan het even niet zo lekker gaan. Soms voel je je machteloos. Heb je het idee dat jij je problemen niet zelf kan oplossen? Of weet je als ouder even niet hoe je je kind kunt helpen?

De medewerkers van Vaart Welzijn bieden een luisterend oor bij problemen op school of bij moeilijkheden tussen ouder en kind. Zij kunnen hulp en ondersteuning geven aan kinderen en jongeren in Assen en aan hun ouders of verzorgers. Dit doen zij door dicht in de buurt te zijn (op scholen, in de wijk) en met jou in gesprek te blijven. Vaart Welzijn kan ondersteuning bieden bij het opzetten van activiteiten of voorzieningen.

Samen met jou kijken we naar wat jij nodig hebt. Op school kun je altijd terecht bij de medewerkers van Vaart Welzijn voor advies en eventueel kortdurende ondersteuning.

Vragen? Stel ze aan het buurtteam!

Zit je ergens mee en heb je hulp en ondersteuning nodig? Met de volgende vragen kun je terecht bij de medewerkers van het buurtteam:

  • Word je gepest?
  • Heb je problemen thuis?
  • Is een familielid overleden?
  • Heb je ruzie met je vrienden?
  • Ben je verliefd maar is het niet wederzijds?

Maar ook:

  • Heb je een leke activiteit bedacht en heb je hierbij hulp nodig?
  • Wil je een feest organiseren maar weet je niet hoe?

_BT Clear

_BT Clear