Mantelzorger?
Voorkom overbelasting!

_BT Clear

Geef jij dagelijks intensieve hulp aan een familielid, vriend of buurman? Grote kans dat je mantelzorger bent. Dit vraagt veel tijd en energie. Daardoor vergeet je soms jezelf en kun je zelfs overbelast raken. In Assen zijn diverse organisaties die mantelzorgers ondersteunen. Bijvoorbeeld door het organiseren van ontmoetingen tussen mantelzorgers of het verlichten van zorg door inzet van een vrijwilliger of professional.

‘Je moet ook aan jezelf denken’

Zo werkt het buurtteam

Simon verleent dagelijks zo’n 8 uur mantelzorg aan zijn vrouw. “De afgelopen twee jaar waren best heftig. Mijn vrouw heeft al vijftien jaar Parkinson en is echt van mijn hulp afhankelijk. Zelfs kousen aantrekken lukt al niet meer. Dit heeft impact op je leven, alles verandert. Het is fijn deze ervaring te delen met andere mantelzorgers.”

Ervaringen delen

Een paar jaar geleden ging Simon naar een bijeenkomst over Mantelzorg en Parkinson van Vaart Welzijn en Contactpunt Mantelzorg Assen. “Zo is er elke maand een bijeenkomst voor mantelzorgers”, zegt hij. “Ik ben er altijd bij. We wisselen ervaringen uit, leren van elkaar en helpen elkaar als dat mogelijk is. Dat is af en toe best emotioneel. De bijeenkomsten hebben mij ontzettend geholpen!”

Energie

De zorg aan zijn vrouw kost veel tijd en energie. “Het begint met een paar kleine taken, maar er komt steeds meer bij. Ik doe het graag hoor, maar je moet ook aan jezelf denken.” Simon helpt bij dagelijkse activiteiten en doet het huishouden zoals schoonmaken en koken. Gelukkig komt er een keer in de twee weken een schoonmaker. “Het is fijn dat ik daarvan gebruik kan maken”, aldus Simon.

Ondersteuning

Het buurtteam heeft Simon geholpen. “Ik ben aangemeld als mantelzorger. Daardoor kan ik elk jaar een mantelzorgwaardering aanvragen. Het buurtteam van Vaart Welzijn weet waar je terecht kunt voor andere ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan het Contactpunt Mantelzorg, MEE Drenthe, de gemeente of Werkplein Drentsche Aa.”

We komen graag in contact

Ben jij mantelzorger en wil je weten wat het buurtteam voor jou kan betekenen? Loop dan eens binnen tijdens één van de spreekuren van Vaart Welzijn. De tijden en locaties van deze inloopspreekuren vind je op pagina 10 en 11 van deze krant.

Waardering voor mantelzorgers

De gemeente Assen heeft grote waardering voor mantelzorgers. Ook dit jaar kunnen zij weer een waardering aanvragen op www.informelezorgassen.nl. Je kunt kiezen uit een product, activiteit of 100 euro contant.

_BT Clear

Aan de slag als vrijwilliger in Assen?

Duizenden Assenaren doen vrijwilligerswerk om iets te doen voor buurt, vereniging of mensen die wat hulp kunnen gebruiken. Ook iets voor jou? Kom langs bij het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP!) Assen. Zij helpen je een geschikte vrijwilligersklus te vinden!

Openingstijden
VIP! Assen zit in Warenhuis Vanderveen en is geopend op maandag van 13.00 tot 17.00 uur en dinsdag tot en met donderdag van 9.30 tot 17.00 uur. Elke donderdag heeft VIP! Assen van 14.00 tot 16.00 uur een spreekuur in De Nieuwe Kolk. Kijk voor meer informatie op www.vipassen.nl

Gratis VOG

Voor bepaald vrijwilligerswerk is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht. Ben je inwoner van Assen of doe je vrijwilligerswerk in de gemeente? Dan kun je de kosten vergoed krijgen. Kijk voor meer informatie en voorwaarden op
www.vaartwelzijn.nl

_BT Clear

Goed verzekerd

Actief als vrijwilliger? Dan is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Daarvoor kun je gebruik maken van de twee verzekeringen die de gemeente Assen heeft afgesloten. Zo’n verzekering dekt de risico’s van vrijwilligerswerk zo goed mogelijk af. Kijk voor informatie op www.vaartwelzijn.nl

Zorgvrijwilligers gezocht!

Mantelzorgers kunnen een steuntje in de rug goed gebruiken. Bijvoorbeeld van iemand die af en toe een deel van de zorg overneemt. Zorgvrijwilligers bieden dan uitkomst. Wil jij aan de slag als zorgvrijwilliger? Geef je dan op bij Vaart Welzijn.

_BT Clear

_BT Clear