Op een rijtje

Leuke en informatieve websites


 

In deze informatiekrant proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over de aardbevingsproblematiek. Er is natuurlijk ook veel informatie beschikbaar op internet. WIj hebben voor u een aantal leuke en informatieve websites op een rijtje gezet.

Aardschokken in beeld

Sinds eind jaren ’80 vinden aardschokken plaats in Groningen. Kor Dwarshuis heeft een prachtige animatie gemaakt die het verloop van de aardschokken weergeeft sinds die periode. De aardschokken worden in beeld en geluid weergegeven en continue aangevuld op basis van de gegevens van de KNMI.

website

Dossier Aardbevingen Rijksoverheid

Ben je op zoek naar informatie vanuit de Rijksoverheid over de aardbevingen in Groningen? Dan is dit een goed begin. De site bevat (algemene) informatie over de genomen maatregelen door het kabinet en bijvoorbeeld links naar 14 verrichte onderzoeken.

website

Dossier Gaswinning Provincie Groningen

De betrokken partijen, genomen besluiten en toepasselijke regelingen bij de gaswinning en bevingen veranderen soms snel. De Provincie Groningen heeft alles in een handig dossier op haar website staan. Ook de reacties op de besluiten van de Rijksoverheid staan uitgebreid beschreven.

website

Aardbevingen voor kinderen (en grote mensen)

“Als er een aardbeving is, voel je het dan ook in het vliegtuig?” Een mooie vraag, die beantwoord wordt op de website van Willem Wever. De Jeugdbieb heeft een mooie verzameling links met uitleg over aardbevingen speciaal voor kinderen (en zeker ook voor grote mensen!).

website

Besteding van de aardgasbaten

Hoeveel geld is nu daadwerkelijk verdiend met de aardgaswinning en waaraan is het besteed? De Rekenkamer heeft een mooi rapport geschreven over de omvang van de aardgasbaten sinds 1960 (circa € 265 miljard) en mogelijke scenario’s voor de toekomst.

website

Cultuur

Nieuwsuur belicht de aardbevingen vanuit vier cultuurdragers uit de Provincie. Op de pagina staan enkele korte filmpjes met onder andere Imca Marina en Auke Hulst.

website

Uit de eigen regio

Wil je op de hoogte blijven van het landelijke én lokale nieuws? RTV Noord heeft op haar site uiteraard ook een dossier over aardbevingen. Alle nieuwsberichten, interviews en meningen op de site over bevingen staan hier netjes onder elkaar.

website

De Stille Beving

Twee gezinnen, 24 uur per dag gevolgd door camera’s. Het lijkt Big Brother, maar het wordt een documentaire over de aardbevingen in Middelstum en Bedum. Volg Annemarie, Daniëlla en hun gezinnen via onder andere hun blog op De Stille Beving.

website

Aardgas in Nederland

Informatie over Nederlands aardgas zonder informatie over aardbevingen. De initiatiefnemers van de site zijn onder meer EBN (de Nederlandse staat) en Energy Delta Institute, maar ook TNO. Leuke weetjes over aardgas en energie in Nederland.

website