Sinds dit jaar: officieel meldpunt voor aardbevingsschade

Hectische start van Centrum Veilig Wonen


Algemeen directeur Peter Kruyt (links): Centrum Veilig Wonen stelt bewoner centraal bij de afwikkeling van aardbevingsschade.
 

Uitvoeringsorganisatie Centrum Veilig Wonen (CVW) is sinds 5 januari het officiële meldpunt voor aardbevingsschades. “We hadden een hectische start. Vooral door de recente zwaardere aardbevingen in Woudbloem, Wirdum en Appingedam hebben we veel meer schademeldingen binnengekregen dan aanvankelijk was voorzien. Maar we kunnen het allemaal goed verwerken: gemiddeld wordt binnen zes tot tien weken het schaderapport opgeleverd. Als de bewoners hiermee instemmen, kan schadeherstel daarna snel starten”, zegt algemeen directeur Peter Kruyt.

Wat zijn de taken van Centrum Veilig Wonen?

“Naast schadeherstel zijn onze kerntaken het veiliger maken en bouwkundig versterken van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied. Waar mogelijk nemen we ook verduurzaming mee. Momenteel zijn we druk bezig met de bouwkundige versterking. Bij alles wat we doen, hebben we drie prioriteiten: we vergroten de regionale veiligheid, we stellen de bewoners centraal en ontzorgen hen zo veel mogelijk en ten slotte geven we een impuls aan de regionale economie en werkgelegenheid.”

“De focus ligt op het veiliger maken van de regio”

Wat betekent de komst van CVW voor Groningen?

“CVW staat midden in de Groningse samenleving. Dat komt onder andere tot uiting in ons personeelsbestand: de meeste medewerkers in ons Bewonerscontactcentrum wonen in dit gebied en kennen de problematiek en de emoties rond aardbevingen. Ze begrijpen hoe vervelend de situatie is en helpen de bewoners waar ze kunnen. Daarnaast werken we zo veel mogelijk samen met lokale vakmensen, zoals schade-experts, inspecteurs, constructeurs en aannemers. Zij moeten voldoen aan enkele eisen die CVW stelt in de Erkenningsregeling op het gebied van veiligheid, kwaliteit, communicatie en gedrag. Inmiddels hebben al ruim achthonderd bedrijven en zzp’ers zich aangemeld, waarvan het overgrote deel uit de provincie Groningen komt.

Met de Erkenningsregeling willen we samen met bouwbedrijven zorgen voor verdere professionalisering van de bouwkolom. We willen de kwaliteit van de bouw- en herstelwerkzaamheden verbeteren en de vakbekwaamheid en het veiligheidsbewustzijn van de vakmensen vergroten.”

Kan CVW iets betekenen voor het vertrouwen in de woningmarkt?

“Onze focus ligt op het veiliger maken van de regio. Daarom starten we binnenkort met het bouwkundig versterken. Veiligheidsrisico’s worden daarbij opgespoord en weggenomen. Waar mogelijk combineren we schadeherstel met het bouwkundig versterken en verduurzamen van de woning, waarbij we iets extra’s bieden aan woningeigenaren. Meer vertrouwen in de woningmarkt is niet een doel op zich van CVW, maar het zou heel goed een effect kunnen zijn van onze werkzaamheden.”

//WEETJE

Wist u dat u ook oudere schade kunt melden?

Ook oudere schade wordt in behandeling genomen. Wel is het zo dat met de jaren, de schade steeds moeilijker wordt toe te wijzen aan een aardbeving. Daarom is het verstandig om schade zo snel mogelijk te melden. Meldingen doet u bij het CVW:
www.centrumveiligwonen.nl/schadeherstel.