Zwolse energie; samen sta je sterker

_BT Clear

Een groep Zwollenaren die samen groene energie opwekt in Zwolle en deze energie verkoopt aan Zwollenaren. Dat is Blauwvinger Energie.

In de coöperatie Blauwvinger Energie werken Zwollenaren samen. Omdat je samen meer bereikt dan alleen. ‘Samen sta je sterker’, dat is wat coöperatie betekent. Kees de Vries is voorzitter: “Blauwvinger Energie wil energie groen maken, energie besparen en zorgen dat Zwollenaren zelf energie kunnen opwekken. Dat kan met eigen zonnepanelen, maar ook met de energie van onze zonneparken.”

Financiële voordelen

“Samen hebben we invloed op ons leven. Het landschap om ons heen verandert door bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Dat kun je zien als iets negatiefs, maar het heeft ook voordelen. Namelijk duurzame en financiële voordelen en zowel de energie als het geld willen we graag in Zwolle houden”, zegt Kees. Op die manier wordt iedereen in Zwolle er beter van. De zonnepanelen die in de Sekdoornse plas in Zwolle Zuid liggen, geven binnenkort energie. Die energie wordt verkocht via Greenchoice via de website van Blauwvinger energie.

Grote diepe waterplassen

Op de Bomhofsplas in het noorden van Zwolle drijven ook Zwolse zonnepanelen. Kees: “De Sekdoornse plas en de Bomhofsplas zijn grote, diepe, plassen. Ze worden gebruikt voor zandwinning. Het zijn geen natuurgebieden. Maar we zorgen wel dat de vissen een plek onder de zonnepanelen krijgen om eitjes te leggen. Een expert kijkt mee of het goed gaat met het waterleven. Want we zijn zuinig op onze natuur. Daarom zijn we ook voor groene energie.”

Wil je Zwolse energie?

Je kunt nu al Zwolse stroom kopen. Ook kun je investeren in de energieprojecten, waardoor je geld kunt verdienen. “De rente is hoger dan die
je van de bank krijgt”, zegt Kees. Ga naar www.blauwvingerenergie.nl voor alle informatie.

_BT Clear

_BT Clear

Klimaat Actief helpt

Hoosbuien en hitte: dat zijn nu onze zomers. Hoe pas je jouw tuin daarop aan? Team Klimaat Actief heeft tips voor een groene tuin. Makkelijk in onderhoud. Zonder natte voeten én lekker koel op hete dagen.

Het weer wordt extremer. Soms ligt de stad te roosteren in de zon. Dan plenst het. En niet zo’n beetje, tunnels en straten staan blank. Sommige plekken hebben er meer last van dan andere. In Stadshagen kan het flink warm zijn. En nat. “Deze jonge wijk heeft weinig volwassen groen”, zegt Adriaan Mosterman van Team Klimaat Actief, een initiatief van Climate Campus. “Op zonnige dagen wordt het flink warm. Stadshagen is een polder. De wijk ligt laag en is op klei gebouwd. Regenwater kan lastig weg. Het vele steen maakt dat nog moeilijker.”

Groen is goedkoper

Het riool kan flinke hoosbuien vaak niet aan. Als bewoner kun je daar iets aan doen: tegel eruit, plant erin! “Met elk groen stukje tuin verminder je wateroverlast. Bij jezelf én bij je buren. Het water kan makkelijker weg.” Daarbij is een groene tuin goedkoper dan een tuin vol stenen.

Adriaan: “Er zijn grassoorten die je niet vaak hoeft te maaien. En met goede, en mooie, bodembedekkers heb je amper last van onkruid. Denk aan maagdenpalm, vrouwenmantel, slaapkamergeluk of geranium Rozanne.” Stukjes tuin laten verrommelen is trouwens waardevol. Egels vinden afgevallen blad erg fijn. En diertjes in de grond houden niet zo van geschoffel.

Groen maakt blij

Een groene tuin maakt blij. Niet alleen omdat het er op hete dagen koeler is, maar ook door al het groen. “Dat is zelfs bewezen. Verder is het voor allerlei insecten zoals bijen en vlinders een fijne plek.” Team Klimaat Actief geeft nieuwe bewoners van Stadshagen graag voorlichting. Bij de tuinaanleg kunnen meteen gazon of planten erin. Ook helpt het team bij bestaande tuinen. “We zijn echt van het doen!” vertelt Adriaan. “Weet je, Zwolle loopt al flink voorop om de stad goed voor te bereiden op het veranderende klimaat. Team Klimaat Actief helpt met snelle en simpele tips en trucs. In heel Zwolle! Op www.climate-campus.nl staat alle informatie.”

Geef regenwater in plaats van leidingwater aan je planten: dat is slim! Enkele tips:

  • Een regenton is makkelijk en voordelig.
  • Nieuw is een speciaal soort kratten: infiltratiekratten. Deze zitten onder de grond. Ze vangen het water op en geven het vertraagd aan je eigen tuin. Fijn voor bomen!
  • Vang water op in een opslag onder de grond. Dit kun je samen met de buren doen. In droge tijden pomp je water naar boven.
  • Maak van de schutting een regenton. Team Klimaat Actief weet de leveranciers.
  • Een student bedacht de WaterWall: grote pijpen rechtop tegen je blinde muur. Daar kunnen weer klimplanten tegenaan groeien. Win-win!
  • Een groen dak neemt water op en is goed voor de biodiversiteit. Bekend dakplantje is sedum, maar een bloemenweide kan ook. Dat trekt vlinders!
  • Zorg voor een verlaagd punt. Maak je eigen wadi. Dat kan groot met een ingegraven trampoline of een vijver. Of klein: graaf een kuil. Salamanders, kikkers, padjes en vogels kunnen er badderen.
_BT Clear

Wat doe jij?

_BT Clear

_BT Clear