Van nutteloos naar waardevol bij WaardeRing

_BT Clear

Een bekraste dvd. Een stompje kaars. Een kapotte lattenbodem. Wat hebben die gemeen? Eerder verdwenen ze als afval in een grote container, om ze op een laagwaardige manier te hergebruiken. Nu worden ze juist op een waardevolle manier hergebruikt. Wilma Voortman, directeur Stichting Kringloop Zwolle: “Bij onze kringloopwinkels wordt veel ingeleverd. Een deel wordt verkocht in de winkel. Andere artikelen werden afgevoerd. Nu kijken we hoe we ook die spullen waardevol kunnen hergebruiken.”

Onder Stichting Kringloop Zwolle vallen twee Zwolse kringloopwinkels en Noggus&Noggus Dalfsen, Ommen, Staphorst en Hasselt. “Hout werd bijvoorbeeld afgevoerd om te verwerken tot spaanplaat of als biomassa”, vertelt Wilma. “Terwijl daar nog goed en mooi hout tussen zat. Hoogwaardig hout. Zo zonde.” Tegelijk wist Wilma dat er mensen zijn die lastig aan werk komen.

Doordat er in veel bedrijven te hoge druk op hen ligt bijvoorbeeld. En voor leerlingen van voortgezet speciaal onderwijs (vso) is het vaak lastig om een stageplek te vinden. Die werelden brengt de stichting nu samen in WaardeRing. WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen.

En er is meer. “WaardeRing zit niet op één plek. Allerlei bedrijven, scholen en organisaties werken samen. We helpen elkaar, starten ideeën. Het netwerk van WaardeRing wordt alsmaar groter.”

Dvd

WaardeRing draait ook om ambacht. Spullen worden uit elkaar gehaald en hergebruikt. Daardoor krijgt afval waarde. Bij verschillende vso-scholen worden cd’s en dvd’s uit elkaar gehaald. Hoesjes, inlegvellen en cd-schijfjes gaan in drie soorten bakken. Van cd’s worden hoogwaardige korrels gemaakt. Die korrels blijken een goede grondstof: “Bij Bolsiuskaarsen maken ze er kaarsenstandaards van.”

Kaars

Wat gebeurt er met een stompje kaars? “Iedere kringloopwinkel verzamelt restjes kaarsvet. Duizend kilo per twee maanden.” Dit kaarsvet gaat naar Kampen. Bij een dagbesteding maken mensen er nieuwe kaarsen van. “Die kaarsen verkopen wij in onze kringloopwinkels.” Ook het mobiele Grondstoffen Inleverpunt, de GRIP- wagen, zamelt nu cd’s en kaarsvet in.

Latjes

En de lattenbodems? De latjes van massief beukenhout worden eruit gehaald. Van dat hoogwaardige hout worden systeemplafonds gemaakt. “Maartje van den Berg van Blossom Architecture heeft dit bedacht. Binthout, een Zwols bedrijf, maakt het. Op hogeschool Windesheim is zo’n plafond geplaatst. We willen dit verder uitrollen. Ons netwerk denkt nu met ons mee. Over brandveiligheid bijvoorbeeld.”

De Schatkamer

Ook dekbedden, textiel en tenten worden hergebruikt. Wilma: “In Ommen worden tassen en kussens gemaakt van leuke stofjes. Die verkopen we in onze winkel De Schatkamer, samen met mooie tweedehands huisinrichting en producten die we hebben verwerkt tot iets nieuws.” Mensen zijn verrast over wat ze daar vinden. WaardeRing hoopt in Zwolle net zo’n winkel te starten. “Het is niet alleen leuk. Mensen worden ook bewuster. Ze denken na over spullen die ze wegdoen: ‘O ja, dan kan ik dit ook naar de kringloop brengen!’” Het gaat goed met WaardeRing. Zo goed, dat het een voorbeeld is voor de rest van Nederland. Wilma is enthousiast: “Hoe meer mensen oude spullen wegbrengen, hoe meer er hergebruikt kan worden!”

_BT Clear

Colofon

Concept en realisatie
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

Teksten en redactie
Afdeling Communicatie gemeente Zwolle
Team Klimaatadaptatie gemeente Zwolle
Team Energietransitie gemeente Zwolle

Monique van der Meer / Schrijfzaken, teksten en eindredactie
Karin de Graaff, teksten
Erik Karst, fotografie
Frank Zuithof / Logoshop, illustratie
Elianne Schotanus / EMS Studio, illustratie

Concept en vormgeving
ETT Media en Skitter

Uitgave van: Gemeente Zwolle

juni 2020

ETT Media en de Gemeente Zwolle zijn niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear

Wat doe jij?

_BT Clear

_BT Clear