Wormen aan het werk

Wat krijg je als je allemaal wormen bij elkaar zet? Een wormenhotel! Bij de Turfmarkt staat er eentje. De beestjes maken een grondverbeteraar, compost, van de groente- en fruitschillen. Dat afval krijgen ze van de bewoners van de Watertoren.

_BT Clear

Het wormenhotel staat in de tuin bij de Watertoren. Die tuin en het gebouw zijn eigenlijk van de gemeente, maar de mensen die er wonen wilden de tuin graag samen inrichten en onderhouden. Petra Schepens is blij met het wormenhotel in de gemeenschappelijke tuin. “De wormen krijgen iedere week zo’n veertien bakjes groente-, fruit- en tuinafval.”

‘De eerste laag compost
is al geoogst’

Honderd wormen

Dat is per jaar 3.700 liter restafval. Groente-, fruit- en tuinafval is het grootste deel van wat normaal gesproken in restafval terecht komt. Petra: “Dat verteren die wormen nu dus tot compost. Voor de gemeente is zo’n wormenhotel ook interessant. Zij betalen voor afval per gewicht.” Trouwens, het zijn geen regenwormen, maar tijgerwormen die druk zijn met compost maken. “Het wormenhotel kwam met zo’n honderd wormen.

Hoeveel er nu zijn? Dat is afhankelijk van hoeveel groente-, fruit- en tuinafval ze krijgen en van de buitentemperatuur. Als ze veel eten en het is warm dan vermeerderen ze zich.”

Wormenthee

Eind oktober 2019 kwam het wormenhotel en al vrij snel daarna werd het eerste sap geoogst: percolaat of wormenthee. Tuin- en kamerplanten vinden dat heerlijk. De eerste laag compost is ook al geoogst. Dit ligt nu in de buurttuin waar kruiden en eetbare bloemen groeien. “Die plantjes gebruiken we weer in onze keukens. En daarna komt dat groente-, fruit- en tuinafval weer in het wormenhotel. Hoe kringloperig wil je het hebben?”

Mag dit erin?

Tom Horstman is adviseur afval van de gemeente: “Met elkaar in een buurttuin een wormenhotel houden, vond ik gelijk een leuk idee. Er zijn wel een paar voorwaarden. Je kunt groente-, fruit- en tuinafval van maximaal dertig bewoners gebruiken. De gemeente is eigenaar, verder loopt het contact via de wijkbeheerder.”

Het belangrijkste vindt Tom dat het wormenhotel het gedrag van mensen verandert. “Bewoners vragen aan elkaar: mag dit erin? Ze gaan anders nadenken.” Volgens Tom is het wormenhotel een goed idee voor een plaats waar je moeilijk een groene gft-container kwijt kunt. Woningen krijgen standaard drie containers. Een groene bak voor groente, fruit en tuinafval (gft). Een blauwe bak voor papier. En een oranje bak voor plastic en metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). “In appartementen kunnen mensen kiezen of ze een gft-container willen. Wel kunnen ze altijd pmd en papier gescheiden weggooien.”

Appgroep voor wormenhotel

Ieder wormenhotel is aangepast aan de plek waar hij staat. Bij wijkboerderij Schellerhoeve ligt de nadruk op ‘leren’. In Holtenbroek is het onderdeel van een moestuin met elf deelnemers. Elk wormenhotel heeft een eigen app- of mailgroep voor vragen. Het vierde Zwolse wormenhotel staat gepland in Assendorp.

_BT Clear

Wat doe jij?

_BT Clear

_BT Clear