Lint van groene daken

Daken vol plantjes, bloemetjes, hommels, bijen en vlinders. Zo’n groen dak houdt het regenwater langer vast. Het zorgt dat het riool niet overstroomt. En eronder blijft het warm of juist koud, want plantjes isoleren. Goed voor onze stad, goed voor de natuur en het ziet er ook nog eens heel gezellig uit. Een groep buren van tien huizen in Zwolle-Zuid zag dit wel zitten.

_BT Clear

Het Waterschap betaalde een groot deel mee. Ook kregen de buren korting bij de man die het groen kwam leggen. Marian Volkers wilde graag een groen dak en vertelt wat het voordeel was: “In plaats van 55 euro per vierkante meter om het te laten leggen, betaalden wij maar 22 euro per vierkante meter.” Samen doen maakt het extra leuk, zegt Marian. “Ik heb weer nieuwe mensen leren kennen. In straten verderop zijn ze nu ook enthousiast. Op die manier ontstaat vanzelf een lint van groene daken in Zwolle.”

Het dak op

Tips van Marian: “Voordat je een groen dak legt, moet je wel kijken of je dak geschikt is. Kan je dak het gewicht houden? En is je dakbedekking jong genoeg, of moet je eerst het dakleer vervangen? Daar heb je advies van een deskundige voor nodig.” Je hoeft je groen dak niet te maaien. Maar je moet wel zo nu en dan het dak op. Om los blad en uitgebloeide bloemen eraf te halen en om de vetplantjes, het sedum, te bemesten. “Met de buurt hebben we een appgroep en we doen dit soort dingen nu samen.”

Kruiden en bloemen

Sedum is een vetplant die altijd groen blijft. In de zomer bloeit het in verschillende kleuren. Marian kijkt nu regelmatig uit haar raam om te zien of er al iets bloeit. “Wij hebben nog extra kruiden en bloemen gezaaid. Misschien zaai ik straks nog wel klaprozen. Die groeien hoger, dan kan ik ze zien vanaf de straat.”

_BT Clear

Maak je buurt mooier met kleine stapjes

_BT Clear

Kirsten Notten vertelt hoe 50 tinten groen Assendorp met stapjes tot mooie dingen komt. “Hou het leuk en praktisch.”

Ineens valt je blik op een dak met zonnepanelen. Dat lijkt je ook wat. Maar hoe pak je zoiets aan? Je zoekt op internet, maar er is veel informatie. Teveel. En dus haak je af. Eigenlijk wil je graag je steentje bijdragen. Energie besparen. Je huis isoleren. Meer groen in de wijk. Maar waar begin je?

Hou het gezellig?

“Precies! Als je het als buurt leuk hebt met elkaar, is dat fijn. Samen sta je sterk. Want zeg nou zelf, zonnepanelen, huisisolatie… Dat is best pittig. 50 tinten groen heeft in Assendorp 25 straatambassadeurs. Dat zijn gewoon mensen die de rest van hun straat, hun buren, op de hoogte houden van onze acties. Dat doen ze door een berichtje in de Whatsapp-groep van hun straat. Of ze stoppen een flyer van 50 tinten groen in de brievenbus.”

Heel persoonlijk dus.

“Zeker, juist doordat zo’n flyer van de buurman of buurvrouw komt. Als je hem of haar tegenkomt, kun je makkelijk een vraag stellen. Hoe zit dat nou met die actie? Gezelligheid is belangrijk, maar vertrouwen zeker ook!”

Wat kan er in zo’n flyer staan?

“Een actie voor een wijk of straat bijvoorbeeld. De straatambassadeur kan die buur uitleggen dat die flyer niet van een bedrijf komt. Het is geen reclame. Zo werkt 50 tinten groen niet.”

Dus winst maken is niet het doel?

“Bij een zonnepanelenactie selecteren we goede bedrijven die ze kunnen leggen. Daarbij letten we niet alleen op de prijs, maar ook of ze vriendelijk met klanten omgaan. We lezen beoordelingen van andere klanten, luisteren naar bewoners die al panelen hebben laten leggen. Een groep buren die dat leuk vindt, kiest daaruit de beste offertes met de scherpste prijzen. En vertelt waarom zij juist die bedrijven kozen.”

Dat scheelt veel zoekwerk!

“Inderdaad. Sommige mensen vinden het fijn om zoiets uit te pluizen. Maar misschien denk jij: waar moet ik beginnen? Hoe weet ik wat goed is? Nu krijg je een paar goede opties, waar je uit kunt kiezen. Dan doen wij een stapje terug, maar we kijken wel of het goed verloopt.”

Wat voor acties doet 50 tinten groen?

“Bijvoorbeeld dingen voor veel buren tegelijk. Samen je vloer of dak isoleren. Of groene daken aanleggen. Een kleine actie kan ook. Zo begon een straatambassadeur met afval rapen. Eens per twee maanden. Nu doen een heleboel buren mee.”

Vertel eens over de huiskamergesprekken van 50 tinten groen.

“De straatambassadeur nodigt buren uit voor een avondje bij een gastheer of gastvrouw. Die avonden zijn altijd gezellig. Met koffie, wat lekkers. Vol geklets. En herkenbare verhalen. Douchet jullie puber ook zo lang? Of: mijn vrouw heeft altijd koude voeten. Mensen geven elkaar tips. Er ontstaan plannen: bijvoorbeeld om samen de vloer te isoleren. Of om geveltuintjes te maken.”

En als er niks uitkomt?

“Ook goed, alles gaat stap voor stap. Het past bij wat mensen zelf willen en kunnen. Dit soort dingen heeft tijd nodig. Het leuke is dat buren elkaar zo beter leren kennen. Ze vragen elkaar makkelijker om hulp. Zo wordt een buurt ook mooier.”

www.50tintengroenassendorp.nl

_BT Clear

Wat doe jij?

_BT Clear

_BT Clear