Samen wordt Stadshagen steeds groener

Er gebeuren mooie dingen in Stadshagen. Acties die zorgen voor een beter leven voor mens, dier en natuur. Bij veel van die plannen is Spencer Roozeboom betrokken. De inwoner van de nieuwste wijk in Zwolle gebruikt al zijn vrije tijd hiervoor. Hij wil de wereld positief veranderen en dat kan het beste als je het samen doet, zegt hij.

_BT Clear

Spencer is iemand die nieuwsgierig is. Hij bedenkt wat hij wil en bijt zich er dan net zolang in vast totdat hij het bereikt. Zo had hij in 2016 het eerste huis in Zwolle zonder gas. “Dus ook geen gasleiding of gasmeter in zijn huis. Ik was de eerste en dat was best lastig voor de gemeente.” Maar het lukte Spencer om dit voor elkaar te krijgen. Zijn huis wordt warm met een warmtepomp en hij heeft zonnepanelen. Nu, vier jaar later, worden alle nieuwe huizen in Stadshagen zonder gasaansluiting gebouwd. Bijvoorbeeld in Breezicht bij de Milligerplas en bij De Tippe richting Westenholte.

Groene daken

Alle platte daken van garages, schuurtjes, een aanbouw of een overkapping mogen groen worden van Spencer. “Het regenwater verdwijnt dan langzamer in het riool, het helpt tegen warmte en kou en het waterschap betaalt nu de helft mee als je een groen dak maakt. Samen is goedkoper en ook leuker.” Daarom zorgt Spencer dat zoveel mogelijk mensen dit weten, hij hangt op veel plekken in Stadshagen folders op met informatie. En een paar buurkinderen helpen met folders in de brievenbussen stoppen.

Groene straten

Zijn eigen straat wordt binnenkort ook groener. “Samen met mensen in de wijk halen we een paar tegels eruit. Hier komen groene planten in. Er komen ook grasvelden, bloemenweides, een insectenhotel. De wijkbeheerder van de gemeente Zwolle helpt ons.” Voor zijn eigen huis komt een laadpaal voor elektrische auto’s. Deze is voor iedereen te gebruiken. Een bijzondere laadpaal, want de paal wordt aangesloten op zijn eigen meterkast. De zonne-energie die Spencer overheeft, van de zonnepanelen op zijn dak, gaat naar een elektrische auto. Hier wordt het opgeslagen en kan het zelfs energie teruggeven aan een huis.

Een bos

Bomen zorgen voor zuurstof, het is een plek voor dieren om te leven en in de buurt van bomen is het altijd koeler. Dat is extra fijn nu de zomers steeds warmer worden. Vooral in straten met veel bakstenen, blijft de warmte lang hangen. Stadshagen mag wel wat groener. Daarom zoekt Spencer nu, samen met vrienden, nog een stuk land om een bos te planten: “Ik zie een plek in Stadshagen voor me waar je een beetje kunt verdwalen

‘Iedereen zou een buurman als Spencer moeten hebben’

Spencer als buurman

Iedereen zou een buurman als Spencer moeten hebben. Iemand die de straat en de buurt groener wil maken. Iemand die zijn auto’s deelt via SnappCar. Iemand die weet hoe je ‘vergroent’. Dat kan. Spencer heeft al heel veel werk gedaan. Zijn plannen heeft hij opgeschreven. Wat doe je bijvoorbeeld als je iemand zoekt die zonnepanelen legt in jouw hele straat? Van Spencer mag je zijn ideeën gebruiken. Hij heeft een Facebookpagina Buurkracht Zwolle. Hier kun je al je vragen stellen.

_BT Clear

Klimaatadaptatie is voor mij hetzelfde als de stad met z’n allen mooier maken. Ik hou ervan als ik zelf mijn handen uit mijn mouwen kan steken. Mijn tuin groener maken, water opvangen in een regenton, een geveltuin maken, een groen dak aanleggen. In deze tijd waarin we veel meer thuis zijn, wordt onze tuin of ons balkon nog belangrijker. Samen met je buren je tuin of straat vergroenen is niet alleen goed voor je wijk, maar ook heel leuk. Ik krijg regelmatig foto’s doorgestuurd van nieuwe groene daken in de stad. En dat maakte me trots! Het maakt niet uit hoe groot je stukje groen is, samen maken we de stad mooier en klimaatproof. Ga je aan de slag of ben je al klaar? Ik ben benieuwd!

Twitter: @edanker

Ed Anker
wethouder Klimaatadaptatie

_BT Clear

Wat doe jij?

_BT Clear

_BT Clear