Gemeentelijk Energieloket Zwolle: ‘Wij zijn er om te helpen’

Heb je vragen over het isoleren van je huis? Of hoe je geld kunt besparen op je energierekening? Daarvoor is het Energieloket Zwolle. Iedereen kan er met allerlei vragen terecht. En, goed om te weten: het Energieloket is onafhankelijk.

_BT Clear

In 2050 moeten alle huizen in Nederland afgesloten zijn van het aardgas. Dat lijkt nog ver weg. Toch helpt elk stapje. Nu al je huis voorbereiden op een tijd zonder aardgas? Dat kan, zegt Coos Timmermans van het Energieloket Zwolle. “Het begint met isoleren. Denk aan dak, vloer en muren. Kieren dichten. Zorg wel voor een goede ventilatie, want dat is beter voor je gezondheid.” Een goed geïsoleerd huis heeft minder energie nodig voor de verwarming. “Dan kun je aan een andere soort verwarming denken: lage temperatuur verwarming ofwel een ltv-systeem.” Eenmaal zonder gas gebruik je vaak meer energie. “Zelf energie opwekken is slim. Dat kan met zonnepanelen. En je kunt nu ook al kijken naar andere manieren om te koken zonder gas.”

Gratis energiescan

Coos vertelt hoe het Energieloket Zwolle helpt. “Je kunt via ons bijvoorbeeld een gratis energie- scan laten doen door een energiecoach. Die geeft tips, zodat je met simpele aanpassingen minder stookkosten hebt. En tips hoe je je huis nu al kunt voorbereiden op een tijd zonder aardgas.” Energieloket Zwolle kan meekijken bij de aanvraag van een subsidie. Een energieadviseur kan meerekenen hoe je iets kunt aanpakken. De adviseurs komen ook graag met de bus langs voor uitleg op een bijeenkomst in jouw buurt. “Energieloket Zwolle helpt écht”, zegt Coos. “We beantwoorden niet alleen vragen, we lossen ook dingen op. Schrijf je in via de website van het Energieloket Zwolle. Dan blijf je op de hoogte: www.energieloketzwolle.nl of [email protected].”

Acties van het Energieloket Zwolle

  • Zwolle isoleert via het isolatiecollectief.
  • Een naden en kieren-actie.
  • Aluminiumfolie achter de radiator.
  • Een gratis energiescan.
  • De actie waterzijdig inregelen, zodat precies de juiste hoeveelheid warm water door alle radiatoren stroomt.
  • En binnenkort een actie om samen zonnepanelen aan te schaffen.

_BT Clear

Weg met dat blik in de straat, hallo groen

_BT Clear

Smalle straatjes, huizen zonder voortuintjes en veel geparkeerde auto’s. Assendorp is een gezellige en drukke wijk. Maar het mist ook groen en het gevoel van ruimte. Wijkbeheerder Marijke Sterkenburg kijkt samen met mobiliteitsmakelaar Arjen Broer hoe Assendorp eruitziet als er minder geparkeerde auto’s zijn. Ze zien oplossingen die ook prima in andere wijken passen.

Marijke: “Minder auto’s, minder stenen en meer groen is beter voor ons leven. Nu kan in veel straten regenwater tijdens heftige stortbuien niet goed weg. En in de zomer blijft de warmte juist weer heel lang hangen. Dat los je op met planten; tegels eruit, geveltuintjes maken en dus minder auto’s.”

Driehonderd meter lopen

Na een rondje vragen stellen in de wijk ontdekten ze dat mensen best wel een paar honderd meter willen lopen naar hun auto.

Dus zochten ze geschikte parkeerplaatsen. Er zijn parkeerterreinen van de gemeente die niet elke dag vol staan, ook in Assendorp. Tussen de Van der Laenstraat en de Van Karnebeekstraat ligt zo’n parkeerplaats.

Bloembak op parkeerplaats

Lever je, met je buren, twee parkeerplaatsen in, dan krijg je een grote bloembak. Afgelopen winter kreeg je er gratis een kerstboom bij. Mensen reageren enthousiast. Marijke: “Iedereen doet nog steeds mee. Ze willen geen tijdelijke bloembak. Ze willen juist voor altijd een plantenbak voor hun deur in plaats van een auto. Ze zeggen: ‘We hebben meer ruimte in de straat, meer plek om te zitten, meer speelruimte en het is gezonder’. Daarvoor lopen ze graag een stukje naar hun auto. Maximaal driehonderd meter is die afstand.”

‘Je kunt je auto ook helemaal wegdoen’

Auto delen

Je kunt je auto ook helemaal wegdoen. Ook daarvoor zijn goede alternatieven, weet Marijke. “Veel auto’s in Assendorp kun je al lenen via Snappcar en MyWheels. Op de parkeerplaats achter de Van der Laenstraat komt ook een laadpaal en een elektrische auto om samen te gebruiken. Als je als Assendorper denkt ‘ik ga boodschappen doen’ kijk je of die auto beschikbaar is. Je reserveert een tijd. Dan krijg je een code en met je mobiele telefoon open je de autodeur. Na afloop moet je de auto wel weer aan de elektrische oplader terugzetten.” Wil je meer weten? Kijk dan op:
www.50tintengroenassendorp.nl.

_BT Clear

Wat doe jij?

_BT Clear

_BT Clear