GRIP-wagen: mooi voor elkaar in Zwolle

_BT Clear

Wat moet ik hier nou toch mee? Dat kun je je thuis soms afvragen bij iets wat kapot of niet meer nodig is. Past het in een boodschappentas of krat? Dan is de GRIP-wagen dé oplossing!

GRIP staat voor Grondstoffen Inlever Punt. En voor Grondstoffen Informatie Punt. De naam zegt het al: hier kun je terecht met je afval. Afval dat toch nog waardevol is. Zelfs al is het kapot! En je kunt de medewerker van de GRIP-wagen vragen stellen over afval.

Piepschuim

In elke Zwolse wijk staat de GRIP-wagen op een vaste plek en tijd. Je kunt er allerlei soorten afval brengen. Pieter-Jan Oppenhuizen, chauffeur van de GRIP-wagen bij ROVA legt uit: “Al die spullen zijn nog goed bruikbaar als grondstof. Er wordt weer iets anders van gemaakt. Bijvoorbeeld piepschuim. Wat sommige mensen niet weten: piepschuim is geen pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons). Maar om het bij het restafval te gooien is zonde.

Van piepschuim worden weer nieuwe verpakkingen gemaakt. Of isolatiemateriaal. Lever piepschuim dus in bij de GRIP-wagen.”

‘Vaak is de wagen aan het
eind van de dag goed vol’

Krat

“Je kunt de GRIP-wagen zien als aanvulling op het milieubrengstation”, vertelt Pieter-Jan. “Daar brengen Zwollenaren hun grof huishoudelijk afval heen. De GRIP-wagen is handig als je kleine hoeveelheden wilt inleveren. Hoe klein? Iets dat past in je grote boodschappentas of een krat.” Bij de GRIP-wagen is goed te zien hoe je je afval kunt scheiden. Er zijn verschillende bakken en containers voor alle grondstoffen.

Koffiemok en theeglas

De GRIP-wagen rijdt sinds september 2018 door Zwolle. Er wordt goed gebruik van gemaakt. Pieter-Jan: “Vaak is de wagen aan het eind van de dag goed vol. Dat is mooi omdat er dan minder restafval is.” Uitleg over afval door de GRIP-medewerker blijkt vaak erg handig. Wat doe je met die kapotte koffiemok of glazen vaas? “De glazen vaas of theeglas horen niet in de glasbak. Die smelten namelijk bij een andere temperatuur dan flessen en potjes. Bij de GRIP-wagen doe je ze bij het Vlakglas. Je koffiemok van aardewerk kan bij Puin.”

Te groot of te veel?

Past jouw afval nou niet in een boodschappentas of kratje? Geen probleem. Breng het dan naar het ROVA milieubrengstation aan de Rijnlandstraat op de Hessenpoort. Je kunt je grof tuinafval of grof huishoudelijk afval ook laten ophalen. Neem dan contact op met het ROVA-Klantcontactcentrum via www.rova.nl/contact. Voor tijden en locaties van de GRIP-wagen kijk je op www.rova.nl/grip. Wil je een melding op jouw telefoon ontvangen als de GRIP-wagen in de buurt staat? Download dan de ROVA-app.

Wat breng je naar de GRIP-wagen?

Bij de GRIP-wagen breng je geen afval, maar grondstof. Er wordt weer iets anders van gemaakt.

  • Elektrische apparaten, zoals kapotte tandenborstel of koffiezetapparaat.
  • Piepschuim.
  • Hout en puin, kleine restjes zoals kapotte stoeptegel, dakpan of koffiemok.
  • Klein chemisch afval, zoals lege batterijen en frituurvet in gesloten verpakking.
  • Vlakglas, zoals spiegels, ruitenglas, maar ook een kapotte glazen vaas of theeglas.
  • Harde kunststoffen; plastic emmers, bijzettafeltje, gieter.
  • Metalen; oude pannen, deksels, gereedschap.
  • Als tijdelijke proef kun je ook resten kaarsvet en oude cd’s en dvd’s inleveren voor hergebruik.
_BT Clear

In deze krant vindt u allerlei handige tips om rekening te houden met het klimaat. Als wethouder duurzaamheid vind ik het belangrijk dat we de Zwollenaren daarover goed informeren. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Gelukkig zijn er in Zwolle allerlei mogelijkheden om onze kinderen te leren over de natuur en het milieu, van lessen en materialen over voeding of groen, maar ook buiten school: met je klas struinen in de natuur of op bezoek bij ROVA om te zien hoe afval weer grondstof wordt.

Natuurlijk geef ik daarbij graag het goede voorbeeld als wethouder. Dat is niet moeilijk: zo houden we thuis ons afval apart. Dat scheelt toch snel een loopje naar de ondergrondse container. Doet u mee?

William Dogger, wethouder Beheer openbare ruimte, milieu en afval

_BT Clear

Wat doe jij?

_BT Clear

_BT Clear