Stap voor stap op weg naar aardgasvrij

De een ziet het als donkere wolk. De ander als een uitdaging. Waar het om gaat? Zwolle moet van het aardgas af. Geen paniek, dat gebeurt niet van de een op de andere dag. Je kunt nu al wel zelf de eerste stapjes zetten richting aardgasvrij. Dat is slim, want we krijgen er allemaal mee te maken.

_BT Clear

“Ja, we moeten gewoon van het aardgas af”, zegt Raymond Frank, adviseur Energie bij de gemeente Zwolle. “Maar we doen dit met zijn allen. Bewoners, gemeente, netbeheerders, bedrijven.” Raymond werkt in het team Energietransitie. “Dit team houdt zich bezig met de vraag: hoe verwarmen we ons huis zonder aardgas?”

Duizelen

Hoe regel je dit? Wat is haalbaar? En betaalbaar? Raymond begrijpt dat het sommige mensen kan gaan duizelen. “Logisch, niet iedereen is specialist in energie. Maar geen paniek, samen pakken we dit rustig aan.” Stap voor stap: zo pakt Zwolle de overgang naar aardgasvrij aan. Per wijk of buurt. “Je kunt niet ineens de hele stad aanpassen. Zwolle heeft 78 buurten. Bovendien willen we ervaring opdoen. Daarom is er onder meer in Berkum een project.”

Slim

In Berkum kijken gemeente en bewoners samen naar de mogelijkheden. “We verzamelen kennis. Welk systeem om je huis te verwarmen is slim en betaalbaar voor deze wijk? Wij hebben ideeën over bepaalde systemen en bewoners ook.

Dat maakt het eindresultaat alleen maar beter. Welke warmtesystemen zijn er zoal? “Voor Berkum wordt gedacht aan aardwarmte en warmtepompen, dat is in Zwolle goed beschikbaar.” Komt dat ook in andere wijken? “Dat hangt van de woningen af. Zijn ze oud of nieuw? Steeds kijken we met bewoners: wat is hier haalbaar en betaalbaar? En is jouw woning al klaar voor de toekomst: ideaal!”

‘Is jouw woning al klaar voor de toekomst?’

Eerste stap

Na de keuze voor een systeem moet zowel op straat als achter de voordeur van alles aangepast worden. “Maar we verlangen ook dat jij helpt om bijvoorbeeld je woning te isoleren.” Dat kan stap voor stap. Door misschien volgend jaar eens te kijken naar dubbel glas in plaats van enkel glas? Over vijf jaar de gevel isoleren? “Rustig aanpakken. En denk na voor je gaat verbouwen. Overleg eerst met Energieloket Zwolle. Waar kun je rekening mee houden? Wat wordt je doel? Ze bieden gratis hulp, denken graag mee.”

Zwolle Aardgasvrij, waarom moet dat eigenlijk?

In 2015 ondertekenden 197 landen het Akkoord van Parijs. In Nederland is dat vertaald naar het nationaal Klimaatakkoord. Om slim en goed met de aarde om te gaan is van alles afgesproken. Dat in 2050 alleen maar duurzame energie gebruikt wordt bijvoorbeeld. En dat alle woningen in 2050 energieneutraal zijn. Niet alleen Zwollenaren maar vele mensen wereldwijd krijgen hiermee te maken.

Wat is een energieneutrale woning?

Raymond Frank van gemeente Zwolle: “Energieneutraal heeft twee kanten. 1 Je verwarmt je huis met energie die wordt opgewekt uit zon, water, wind of aarde, dat is duurzame energie. 2 Energieneutraal is óók energie besparen. Want als je geen energie verbruikt, hoef je het ook niet op te wekken. En dat zie je terug op je rekening!”

_BT Clear

Wat doe jij?

_BT Clear

_BT Clear