‘Ook een oud huis kun je zonder cv-ketel verwarmen’

Olaf Heinen woont, met zijn vrouw Judith en kinderen Joris en Anna, in een van de oudste huizen van Assendorp. Het rijtjeshuis uit 1895 in de Eendrachtstraat is meer dan honderd jaar oud. “We zijn de geschiedenis ingestapt, maar we willen natuurlijk wel warm en prettig wonen. Dus moest iets gebeuren om het huis klaar te maken voor deze tijd.”

_BT Clear

Een nieuwe douche, een nieuwe keuken, dat waren de normale verbouwingen. Maar ook de cv-ketel moest vervangen worden. “We wilden het gelijk goed doen. Dus van het gas af. Energiezuinig. Goed voor het klimaat. Maar iedereen bleef maar zeggen: ‘Het is een oud huis, hier kun je niks. Het is allemaal enkel steens gebouwd. Dat kun je niet isoleren. Het levert niks op’.” Olaf negeerde al die opmerkingen en bleef zoeken. Via twitter vond hij iemand die zei ‘het kan wel’. “Ik kreeg twee velletjes papier vol mogelijkheden van hem.”

‘Het kan wel’

Isoleren, isoleren en isoleren

Twee jaar later en zestienduizend euro verder heeft Olaf alles wat hij wilde. Omdat het een rijtjes huis is met aan beide kanten buren, zijn de zijmuren automatisch geïsoleerd. Verder zijn het dak en de vloer geïsoleerd. Alle deuren zijn geïsoleerd door ze kierdicht te maken, ook hebben ze rubbers en een dranger zodat de deuren automatisch dichtgaan. De ramen hebben dubbel HR-glas. Ook liggen er 23 zonnepanelen op het platte dak, heeft hij een warmtepomp in plaats van een cv-ketel, vloerverwarming, twee lage temperatuur radiatoren, een driehonderd liter buffervat én alles is aangelegd door een professional.

Geld terug

“De temperatuur in ons huis is nu altijd goed. Het blijft altijd rond de 19 graden. Ook als het zomers heel warm is. En als het ’s winters heel koud is, voelt het nog steeds lekker warm. We hebben een heel lage energierekening. En we krijgen ook nog eens ieder jaar geld terug dankzij de zonnepanelen. Want daarmee wekken we meer stroom op dan we verbruiken.”

Zonnepanelen op oosten en westen

Over zonnepanelen heeft Olaf nog een goede tip. Zijn panelen wijzen niet naar het zuiden, zoals normaal. “Dan zou je midden op de dag, wanneer de zon het hoogst staat, de meeste energie opwekken. Maar juist ’s ochtends en ’s avonds gebruik je thuis veel meer energie.”Een deel van zijn zonnepanelen staan dus op het oosten gericht. Daar waar de zon opkomt. Het andere deel wijst naar het westen, waar de zon ondergaat.

Waar heb je verwarming nodig?

Een andere tip heeft te maken met de verschillende ruimtes. Waar heb je echt verwarming nodig? “Je wilt geen radiatoren ophangen die je toch niet gebruikt, dat is heel onvoordelig. Wij hebben alleen in de woonkamer en in de badkamer verwarming. Op andere plekken hangen voor noodgevallen infraroodpanelen. Maar die gaan alleen aan als het extreem koud is en hard vriest.”

Zet steeds kleine stapjes

Voor iedereen die zelf aan de slag wil met zijn huis zegt Olaf: “Assendorp heeft, via Blauwvinger Energie, Hoomdossier. Hiermee ontdek je hoe je energie kunt besparen. Gebruik ook subsidies. En bedenk dat er geen haast is. Zet steeds kleine stapjes. Dan heb je over vijf jaar ook een zuinig en prettig leefbaar huis. En ook nog eens een huis dat je geld oplevert.”

_BT Clear

Wat doe jij?

_BT Clear

_BT Clear