Duurzaamheidskrant 2020

Gemeente Heerlen

_BT Clear

Anita en Bert Coelingh

Helpt u mee aan een groener en duurzamer Heerlen?

Het kan voor niemand meer als een verrassing komen: de aarde warmt op en ons klimaat verandert. We krijgen steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals zware regenval en extreme hitte en droogte. De verwachting is dat dat alleen nog maar gaat toenemen als we niet ingrijpen.

Het is goed om te weten dat we als gemeente samen met waterorganisaties allerlei maatregelen nemen om overlast in uw wijk te beperken. Zo zijn inritten verhoogd, extra afvoergoten aangelegd en riolen vergroot. Maar alleen samen met uw hulp kunnen we echt het verschil maken. Om u daarin tegemoet te komen, zijn er subsidieregelingen die het financieel aantrekkelijker maken om in actie te komen. De familie Coelingh maakte er al gebruik van.

Aanbouw voorzien van een groen dak

De tuin van de familie Coelingh op de Heerlerbaan als voorbeeld: 

‘Waarom zou je uitkijken op een grijs dak als het ook groen kan zijn?’ 

Een mooi groen dak; dat stond voor Bert Coelingh altijd al hoog op het verlanglijstje. “Waarom zou je uitkijken op een saai grijs dak, als het ook groen kan zijn?” De subsidie voor groene daken en gevels gaf de doorslag om tot actie over te gaan. Anita Coelingh: “Het is heel eenvoudig. Via de website van de gemeente dien je een subsidieaanvraag in en voeg je een begroting bij. Bij ons was het eigenlijk vrij snel akkoord.”

Inmiddels ligt er op de aanbouw 93m2 groen. Vanuit hun slaapkamer kijken ze er zo op uit. “De samenstelling bepaal je helemaal zelf. We kozen voor twaalf verschillenden bloemen en vetplanten. Het is pas gelegd. Maar ik verheug me op hoe mooi het zal zijn als het volgroeid is en in bloei staat. Een pracht aan bonte kleuren,” vertelt Anita opgewekt. Ook de directe buren reageerden enthousiast. “Wie weet inspireren we anderen hiermee, dat zou heel fijn zijn.” 

Maar het gaat niet alleen om de looks. Bert: “Ons groene dak trekt vogels en vlinders aan. Het heeft een isolerende werking én houdt regenwater vast.” Dat Anita en Bert daarover nadenken, bewijzen ook alle afgekoppelde regenpijpen. Anita: “We vangen het water nog niet op om het te hergebruiken, maar dat overwegen we wel. Het regenwater stroomt nu de tuin in, zodat het in ieder geval niet zinloos in de riolering verdwijnt.” 

Meer weten over de subsidieregelingen? Lees hier verder.

_BT Clear

_BT Clear
_BT Clear

_BT Clear