Van renovatie, sloop tot vervangende nieuwbouw:

Woningcorporaties werken aan verbeteren energielabels woningen

_BT Clear

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van woningcorporaties. Portefeuillemanager Hub Meulenberg van Woonpunt: “We dragen bij aan het Klimaatakkoord door het verduurzamen van onze woningen. Dat begint al bij het isoleren van vloeren, gevels, daken en het plaatsen van dubbel glas. Maar ook het installeren van zonnepanelen en zoeken naar alternatieve energiebronnen zoals mijnwater.” Bij Weller is dat niet anders. Projectleider Vastgoed Sven Lennertz: “De komende jaren gaan we ruim 1.000 woningen verduurzamen. Dat betekent nogal wat. Het is puzzelen, want we kunnen niet alle woningen in één keer aanpakken en iedere huurder vergt maatwerk. We moeten keuzes maken. Naast het verbeteren van de energieprestatie kijken we ook naar het levensloopbestendig maken van woningen en naar de buitenkant: hoe kunnen we de uitstraling van een buurt verbeteren? Daar profiteert iedereen van, ook de overige woningeigenaren in de buurt.”

Corporaties werken al volop aan onderhoudsprojecten. Meestal gaat het om renovatie, soms is er sprake van sloop en (vervangende) nieuwbouw. Zo pakt Woonpunt de komende tien jaar ruim 2.000 woningen aan in Heerlen en Hoensbroek.

Meulenberg: “In de Laurierstraat loopt de renovatie van 56 appartementen, inclusief upgrade naar energielabel A. We starten binnenkort op de Pannenberg met de verduurzaming van 42 woningen naar label A. Verder zijn we in gesprek met de bewoners van woningcomplexen aan de Albert Cuypstraat, Marktstraat en Buttingstraat over renovatieplannen op korte termijn. In de wijk Slakhorst verdwijnen 168 woningen met een slechte energieprestatie en komen er minder maar wel energieneutrale woningen voor terug.”

Weller werkt op dit moment in Heerlerheide Kom aan een grootschalige renovatie. Lennertz: “153 woningen uit de jaren vijftig gaan van gemiddeld energielabel F naar een A-label. We vervangen de kozijnen inclusief het glas en isoleren de spouwmuur. Na asbestsanering van het dak leggen we nieuwe geïsoleerde dakplaten en -pannen. De gevels worden uitgekapt, gestraald en gevoegd. Maar er is ook aandacht voor het binnenklimaat: we installeren moderne ventilatiesystemen en treffen voorbereidingen voor gasloos koken en het leggen van zonnepanelen.” Weller zet persoonlijke bewonersbegeleiders in om huurders voor te bereiden op de renovatie. “De mensen wonen tijdens de renovatie in hun huis. We willen ze goed begeleiden en waar mogelijk helpen. Zo organiseren we opruimdagen met de RD4 om zolders op te ruimen.”

_BT Clear

Renovatie Heerlerheide: Links de huizen voor renovatie, rechts hoe het er nu uitziet.


_BT Clear

Marjo en Jos Sturmans met honden Ulla en Tyson: ‘We kijken uit naar een mooi nieuw huis dat is voorbereid op de toekomst’

Huurders van Woonpunt – Slakhorst

Marjo en Jos Sturmans: ‘We kijken uit naar een mooi nieuw huis in een groene omgeving!’

In de wijk Slakhorst wonen Marjo en Jos Sturmans. “We wonen hier al 32 jaar. De buurt is er helaas niet op vooruitgegaan. Tuinen worden niet meer onderhouden en mensen hebben steeds minder contact. We zijn dus erg gelukkig met het plan.” Marjo: “We kijken vooral naar dat wat we ervoor terugkrijgen. Een mooi nieuw huis dat is voorbereid op de toekomst. In een groene omgeving met minder verkeer.” Voor de zomer van 2021 moeten ze uit hun huis, dat vlak daarna tegen de vlakte gaat. Een jaar later kunnen ze in hun nieuwe stekje trekken. “Er komen minder huizen terug dan worden afgebroken. We hebben op dit moment nog geen idee in welke straat en welk huis we gaan wonen. Misschien wordt het wel een appartement of een van de seniorenwoningen. We gaan het zien”, lacht Marjo.

Brigitte Heijen: ‘Ik blijf hier voorlopig nog wel even zitten, ik woon hier heel graag’

Huurder van Weller – Heerlerheide

Brigitte Heijnen: ‘Sinds de renovatie heb ik mijn astmapompje niet meer nodig’

Brigitte Heijnen is blij met de renovatie van haar huis. “Ik woon hier nu zo’n vijftien jaar. Voorheen was het hier vochtig en had ik schimmel in huis. Nu helemaal niet meer.” De huizen zijn onder meer voorzien van een warmteterugwininstallatie. Die voert verse lucht aan en vieze lucht af, met behoud van warmte. “Het klimaat in huis is stukken beter en dat merk ik ook aan mijn gezondheid. Sinds de renovatie heb ik mijn astmapompje niet meer nodig. Het is na de renovatie ook veel stiller geworden in huis; ik heb geen last meer van geluiden buiten.” Als gevolg van de renovatie betaalt ze nu maandelijks € 30,- meer huur. “Dat heb ik er graag voor over, kijk eens wat ik ervoor terugkrijg. En bovendien: mijn energierekening valt een stuk lager uit dan voorheen. Ik blijf hier voorlopig nog wel even zitten, ik woon hier heel graag!”

_BT Clear