_BT Clear

Ook kleding wordt weer als nieuw

Vrijwilligers geven kapotte spullen een nieuw leven

_BT Clear

Van een kapotte broek tot kapot gereedschap: vrijwilligers van het Repair Café geven spullen een tweede leven

Remco Wijckmans: ‘Met het repareren van spullen willen we de wereld een klein beetje beter maken’

Ook kleine initiatieven zijn een stap in de goede richting naar een duurzamer leven. Het Repair Café is daarvan een mooi voorbeeld. Hier worden kapotte spullen gerepareerd zodat ze niet zonder meer in de prullenbak verdwijnen.

_BT Clear

Het Repair Café draait volledig op vrijwilligers met kennis van techniek. Zij geven defecte spullen een tweede leven. Remco Wijckmans, coördinator van het Repair Café en zelf ook reparateur: “Met het Repair Café willen we bewustwording creëren. We leven in een onhoudbare wegwerpmaatschappij. We zien de waarde van producten niet meer en gooien spullen te snel weg. Een kostbare luxe waarvoor we uiteindelijk een grote prijs betalen. We realiseren ons niet meer dat het gaat over een tekort aan grondstoffen, twijfelachtige productiemethoden in verre landen en werken onder vaak verschrikkelijke arbeidsomstandigheden. Met dit initiatief willen we dat besef een klein beetje aanwakkeren.”

Zoveel mogelijk repareren

Je kunt het zo gek niet bedenken of de vrijwilligers proberen het te maken: televisies, mobiele telefoons, keukenapparatuur en gereedschappen. Maar ook kapotte kleding en speelgoed worden onder handen genomen. Wordt er in het café dan echt alles gerepareerd? Remco: “Soms willen mensen met een wasmachine komen, maar dat gaat een beetje te ver. Ook komen we niet bij mensen aan de deur. En we trekken een grens daar waar te specialistische kennis nodig is. Bij een fiets vervangen we wel een lampje, smeren we de ketting of doen we een veiligheidscheck. Maar zodra een hele beurt nodig is, verwijzen we naar de fietsenmaker. Ook repareren we geen auto’s, die kennis is té specifiek. En daarnaast: het is ook niet de bedoeling dat we het werk van de specialisten afnemen.”

Emotionele waarde

Naast moderne apparatuur komen mensen ook met klokken, platenspelers en oude radio’s, soms zelfs van vóór de oorlog. Of met gadgets uit de jaren zestig en zeventig. “We horen geregeld dat spullen nog van iemands ouders zijn geweest. Het gaat dan niet om duurzaamheid maar om de emotionele waarde.” Remco vertelt: “Er kwam eens een meneer met een soort scanner die zijn vader in de oorlog had gebruikt om berichten van de Britse radio te kunnen ontvangen. Ook die hebben we kunnen maken. Dat was heel bijzonder. Of die keer dat we een oude bandrecorder repareerden met geluidsopnames van iemands vader. Diegene was in tranen omdat hij die opnames weer kon beluisteren. Ja, daar worden we hier dan allemaal wel emotioneel van.”

Samen repareren

Het Repair Café functioneert ook als ontmoetingsplek. “Mensen raken hier met elkaar in gesprek, gaan soms zelfs even samen iets drinken in het buurtcentrum.” Daarnaast krijgt iedereen die met een kapot apparaat komt de mogelijkheid om mee te werken aan de reparatie.

“Hiermee dragen we onze kennis over en dragen we eraan bij dat mensen nieuwe vaardigheiden ontwikkelen. Mensen lopen met een voldaan gevoel naar buiten, omdat ze er ook zelf aan hebben bijgedragen dat hun spullen weer bruikbaar zijn.”

RD4

Zo’n 65% van alle aangeboden apparatuur en spullen wordt gerepareerd. 15% kan gerepareerd worden door het geven van een advies, over een te vervangen onderdeel bijvoorbeeld. Een aanzienlijk deel dus dat voorlopig gered wordt van de afvalberg. Helaas zijn er ook spullen die niet meer gemaakt kunnen worden. “Daarvoor verwijzen we door naar de RD4. Daar worden de spullen uit elkaar gehaald: bruikbare onderdelen worden hergebruikt en de rest van het afval wordt gescheiden.”

Bezoek het Repair Café!

Waar en wanneer?

Iedere laatste zaterdag van de maand tussen 10.00 tot 12.30 uur met uitzondering van augustus en december. Locatie: bij Sam Sam aan de Mijnzetellaan 6 in Heerlen of Op de Boor aan de Wilhelminatraat 19 in Bocholtz. Check - ook i.v.m. de coronamaatregelen - altijd even de website voor de juiste data en locatie.

Afspraak nodig?

U kunt vrij binnenlopen zonder afspraak. Een aankondiging per e-mail is wel prettig. Dat kan via het contactformulier op de website www.repaircafeparkstad.nl.

Kosten?

Alle reparaties zijn gratis, maar een vrije gift is heel welkom. Remco: “We zijn ons ervan bewust dat een deel van de mensen die bij ons komen niks kunnen missen. Ook zij zijn van harte welkom.”

Word vrijwilliger

Het Repair Café is altijd op zoek naar vrijwilligers. Met name naar jongeren om te ‘verjongen’ en kennis door te geven. Bij interesse of voor meer informatie kunt u contact opnemen via het contactformulier op de website.

_BT Clear