_BT Clear

Een kijkje in de plantaardige keuken van Aline Ploeg

Aline Ploeg:

‘Plantaardig koken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn’

Aline Ploeg (47 jaar) uit Heerlen is grafisch vormgever en hobbykok. Ze eet zo’n 36 jaar vegetarisch en is sinds haar 18e vegan. Ze kookt dus alleen maar met plantaardige producten. “Ik houd heel erg van eten en koken. Daarom vind ik het leuk om workshops te geven en lunches te verzorgen. Of lezingen te geven op scholen en bij bedrijven, met af en toe een proeverij. Zo maken mensen kennis met lekker en verantwoord eten. Eten waar geen dier aan te pas is gekomen. De reacties op mijn gerechtjes zijn altijd heel positief. Mijn droom is een eigen kookprogramma op televisie of het vaker verzorgen van dinertjes.”

Verspilling

Aline maakt zich zorgen om onze aardbol. “We verkwisten kostbare grondstoffen. Wist je dat als je een varken vijf kilo mais, granen en soja voert, het dier vier kilo nodig heeft om zijn hartje te laten kloppen en te bewegen. Effectief wordt er dus maar één kilo van het eten omgezet in vlees. Dat is een enorme verspilling. Met die vijf kilo kun je ook mensen voeden.” Daarnaast verbruikt de vleesindustrie ook veel water. Aline: “Voor een kilo rundvlees is 15.500 liter water nodig, een kilo varkensvlees 6.000 liter en een kilo kip 4.300 liter. Uiteraard is er ook water nodig voor de productie van plantaardig voedsel, maar die impact is aanzienlijk minder.”

Vleesvervangers

Plantaardig eten is tegenwoordig een stuk gemakkelijker geworden. Aline vervolgt: “Er is in de afgelopen jaren veel veranderd. Het aanbod aan vegan producten in de supermarkten is explosief gegroeid. De voedingsindustrie is eindelijk wakker geworden en kan niet meer achterblijven. Uit commercieel belang uiteraard, maar ik ben er wel blij mee. Alleen zo wordt de stap naar bewuster en gezonder eten voor mensen kleiner.” Maar ze voegt eraan toe: “Koken zonder die kant-en-klare vleesvervangers is wel gezonder.”

Niet ingewikkeld

Vegetarisch, maar ook vegan koken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Aline: “Vegetarisch is voor mijn gevoel inmiddels wel geaccepteerd, veganistisch schrikt mensen nog af. Het lijkt lastig en ingewikkeld, maar dat hoeft helemaal niet. Ik neem er soms echt de tijd voor en maak dan moussaka of sushi. Maar een lekkere vegan witlofschotel zet ik in no time op tafel. Mijn vader, hij leeft helaas niet meer, bleef dan zijn bord volscheppen, zo lekker vond hij het”, lacht ze.

Zelf aan de slag: Witlofschotel uit de oven à la Aline Wat heb je nodig?

  • 750 gram aardappelen
  • 8 stronken witlof
  • 2 rode uien
  • 250 ml plantaardige room (bijvoorbeeld haver cuisine van Oatly)
  • 150 gram geraspte vegan kaas (bijvoorbeeld van Violife)
  • 4 eetlepels Italiaanse kruiden
  • zout en peper naar smaak

Hoe bereid je dit gerecht?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snij de aardappelen in dunne schijfjes en kook ze tot ze gaar zijn (zo’n 12 minuutjes).
  • Schil de uien, snijd ze doormidden en snijd er dunne schijfjes van.
  • Haal de buitenste blaadjes van de witlof, snijd het kapje en het harde deel eraf. Snijd de stronkjes in de lengte door en maak er reepjes van.
  • Fruit de uitjes in een ruime pan met plantaardige boter totdat ze glazig zijn.
  • Voeg de witlofreepjes toe en blijf het geheel omscheppen. Laat de witlof alvast garen voordat het mengsel de oven ingaat.
  • Voeg 4 theelepels Italiaanse kruiden toe en peper en zout naar smaak.
  • Schep het witlofmengsel in een ovenschaal: let daarbij op dat het vocht in de pan achterblijft.
  • Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs op de witlof.
  • Bestrooi de aardappelschijfjes met een beetje zout en peper.
  • Giet de plantaardige room over de laagjes.
  • Strooi de kaas eroverheen.
  • Zet de witlofschotel 20 minuutjes in de oven.

Voor wie het ‘vlees’ bij dit gerecht mist: u kunt er eventueel een vegan schnitzel bij maken, tegenwoordig verkrijgbaar in vrijwel iedere supermarkt.

Eet smakelijk!

_BT Clear

‘Voor 1 kilo vlees is ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig’

_BT Clear