Wist u dat het mogelijk is om via een coöperatie bij te dragen aan duurzaamheid? Maar wat doet zo’n coöperatie en wat heeft u eraan als u zich aansluit? Hieronder twee voorbeelden van lokale initiatieven die zich inzetten voor een duurzamer Heerlen.  

_BT Clear

Frans Pommé op de foto met een afbeelding van Voltius; de mascotte van Coöperatie Heerlen Duurzaam

COÖPERATIE HEERLEN DUURZAAM

‘Zet je je in, dan pluk je er ook de vruchten van’

Frans Pommé van Coöperatie Heerlen Duurzaam: “Wij zijn ontstaan uit een proef die de gemeente Heerlen in 2012 startte in de wijk Douve Weien-Caumerveld. Er werden daken gezocht van particulieren om zonnepanelen op te plaatsen. Na een informatiebijeenkomst meldden zich zo’n negentig enthousiaste buurtbewoners. Bij hen zijn zonnepanelen op het dak geplaatst. Ze maken nu gebruik van duurzame energie én krijgen er een korting op de energierekening voor terug.”

Dit succes smaakte naar meer. Pommé vervolgt: “We werden steeds enthousiaster en besloten ook op andere manieren een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Zo organiseerden we al bijeenkomsten over het belang van woningisolatie, de mogelijkheden van bodemenergie en elektrisch rijden waarbij men een proefritje kon maken met een elektrische auto. Initiatieven die mensen zeer aanspraken. De bijeenkomsten worden drukbezocht en er zijn altijd veel vragen.” De ambitie van de werkgroep reikt echter verder dan enkel het organiseren van bijeenkomsten. Daarom is de Coöperatie Heerlen Duurzaam opgericht. Binnenkort wordt gestart met een zonnepanelenproject op basis van de postcoderoosregeling en er volgen nog andere projecten.

De opbrengsten worden zo goed mogelijk besteed. Zet je je in voor de coöperatie, dan pluk je er ook de vruchten van. Pommé: “De coöperatie verkoopt de opgebrachte stroom aan een energiemaatschappij. Met dat geld regelen we onder meer de plaatsing van zonnepanelen, de verzekeringen en het onderhoud. De deelnemers bepalen zelf wat er gebeurt met het geld dat overblijft. We kunnen een bedrag uitkeren. Maar we kunnen het geld ook steken in initiatieven die ten goede komen aan de omgeving.”   

Voor meer informatie of deelname: kijk op www.cooperatie-heerlen-duurzaam.nl.

Leo Crombach kijkt uit over Heerlen-Centrum

GEBIEDSCOÖPERATIE HEERLEN CENTRUM 5000 (GHC 5000) 

‘Door de opbrengst te steken in de omgeving waar mensen wonen, heeft meedoen veel meer effect’

De GHC 5000 draagt bij aan één van de ambities uit het Bidboek Urban Heerlen van de gemeente: 5000 zonnepanelen in Heerlen-Centrum. Leo Crombach van Lijnspel Coöperatie UA ondersteunt de GHC 5000. Hij bracht huiseigenaren, pandbezitters, ondernemers en bewoners uit de binnenstad bij elkaar. Enthousiaste mensen die verbonden zijn met de stad en willen bijdragen aan duurzaamheid. Crombach: “Via onze coöperatie kun je zonnepanelen adopteren. Als deelnemer maak je vervolgens gebruik van de opgewekte energie. Om deel te nemen dien je weliswaar lid te worden en betaal je lidmaatschapsgeld, maar de kosten van de energierekening zijn wel lager.”

Een deel van de opbrengst komt ten gunste aan de samenleving. Denk aan armoedebestrijding, veiligheid op straat, aanleg van groenvoorzieningen of de realisatie van een speeltuintje. Crombach: “We kunnen de opbrengst ook steken in de aanplant van nieuwe bomen in het regenwoud. Een mooi initiatief, maar onze deelnemers merken daar in Heerlen niets van. Daarom betrekken we de bewoners erbij en investeren we de opbrengsten in de eigen stad. Zo heeft deelname aan de coöperatie veel meer effect.” 

Voor meer informatie of deelname: stuur een e-mail naar [email protected]

_BT Clear

Over de postcoderoosregeling

Frans Pommé: “De postcoderoosregeling is een financieringsmogelijkheid om gezamenlijk zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op je eigen dak hoeven te liggen. Leden van een coöperatie krijgen 15 jaar lang een energiebelastingkorting op de energienota voor lokaal en duurzaam opgewekte elektriciteit.”

_BT Clear