Zo ontstaat een nieuw vogelparadijs en wordt de waterkwaliteit van het Markermeer verbeterd. Op het haveneiland zijn ook mensen van harte welkom. Dit is een heerlijke plek om aan te leggen met je boot, uit te waaien, te wandelen en vogels te spotten. Marker Wadden is een paradijs voor broed- en trekvogels.
Natuurmonumenten is de initiator van Marker Wadden en wordt beheerder van dit nieuwe natuurgebied. Vanaf april 2020 vaart er regelmatig een veerdienst naar Marker Wadden. Er wordt nog gewerkt aan de aanleg, eind 2020 zijn naar verwachting vijf eilanden klaar.
Kijk op www.markerwadden.nl voor meer informatie.
Het Waterloopbos was van levensbelang voor de wederopbouw van dit land na de oorlog. Decennialang onderzochten ingenieurs van het Waterloopkundig Laboratorium hier wat de impact van getijden en stromingen was op waterwerken, zoals de haven van IJmuiden. Het zorgde ervoor dat onze waterwegen klaar werden gemaakt voor de enorme schepen die hier hun goederen afleverden om Nederland er weer bovenop te helpen. Nederland heeft zijn internationale bekendheid als waterland mede te danken aan al dit onderzoek. Niet zo gek dus, dat het Waterloopbos sinds 2016 een Rijksmonument is.
Als ode aan de honderden waterloopkundige onderzoeken die in het Waterloopbos zijn uitgevoerd, hebben ruimtelijke kunstenaars RAAAF | Atelier de Lyon het model Deltagoot omgevormd tot het Land-art kunstwerk Deltawerk//. Eén van de grote trekkers van het bos.
Het laboratorium heeft met het gegraaf in de grond ook nog eens geweldige natuur opgeleverd. Zo scheren in de zomer duizenden libellen en juffers over het water en groeien in de herfst wel 400 verschillende paddenstoelen in het bos.
Nieuwsgierig geworden? Ga mee op excursie, geniet van een lekkere lunch in Het ProefLab// of wandel zelf één van de routes door het voormalig Waterloopkundig Laboratorium. Kijk op natuurmonumenten.nl/waterloopbos
Waterloopbos, Voorsterweg 34 Marknesse