Als je de provinciegrens passeert, weet je meteen dat je in Flevoland bent. Flevoland is Nederlands meest herkenbare provincie: gelegen op de voormalige zeebodem, zo’n vier meter onder de zeespiegel en beschermd door vele kilometers dijk. Je moet het maar durven een hele provincie opbouwen uit het niets. Toch is onze provincie zo ontstaan; man-made land. De heldere lijnen, de ruimte, dat moderne; dit kan alleen maar Flevoland zijn. In Flevoland zijn dingen ontstaan die ergens anders ondenkbaar zijn. Bedachte natuurgebieden die wilde polder zijn geworden, eigenzinnige landgoederen, spectaculaire landschapskunst, een agro- en foodsector die al je zintuigen prikkelt en bijzondere grote en kleine attracties met een verhaal. Bezoekers zullen dat ervaren als ze verblijven en op ontdekking gaan in de jongste provincie van Nederland.

Vanwege alle ontwikkelingen rondom het coronavirus, kunnen er wijzigingen plaatsvinden in geplande activiteiten of evenementen. Flevoland en haar ondernemers bieden alle gasten gelukkig volop de ruimte! “Alles is bewerkstelligd om op veilige en verantwoorde wijze weer gasten te kunnen ontvangen in onze mooie ruim opgezette provincie”, aldus Jop Fackeldey, gedeputeerde Toerisme en Recreactie Provincie Flevoland.

Wij adviseren u dan ook om voorafgaand aan uw bezoek, de website van de desbetreffende organisatie te bekijken of te bellen voor een actuele stand van zaken: www.visitflevoland.nl

_BT Clear

Omringd door water

Flevoland wordt letterlijk omringd door water en dat merk je ook meteen als bezoeker. Verken onze wateren eens varend en meer aan in levendige havens met veel voorzieningen. Of op stille plekken of kleine eilandjes waar je vooral de vogels hoort. Maar ook fietsen langs het water of genieten van het water vanaf een terras of de vele stranden die Flevoland heeft, behoort zeker tot de mogelijkheden. Een bijzondere ervaring is om eens een keer met de veerboot vanuit Bataviahaven, nabij Batavia Stad, naar ons nieuwste stukje Flevoland af te reizen, De Markerwadden, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Een plek die bijdraagt aan het natuurherstel van Flevoland en tegelijkertijd een heerlijke plek is om uit te waaien, te wandelen en om vogels te spotten. Je vindt hier een natuurhaven, diverse wandelroutes en vogelkijkhutten en een strand. Maar ook de moderne stad Almere is goed bevaarbaar en bereikbaar per sloep. Combineer de natuurgebieden van Almere met het stadscentrum of breng per boot alvast een bezoekje aan het previewcentre van de Floriade die in 2022 in Flevoland plaatsvindt.

Contrasten

Ik ben nog altijd verrast door de grote contrasten die je terugziet in Flevoland. Grootschalige ruim opgezette attracties zoals Batavia Stad of een Walibi Holland en daarnaast een groot scala aan kleinschalige activiteiten zoals een pluktuin of een boerderijwinkel waar het mogelijk is te picknicken in de boomgaard. Ook het contrast tussen oud en nieuw kom je tegen in Flevoland. Van het oudste Unesco Werelderfgoed van Nederland, Schokland, tot de moderne stedenbouw in Almere en Lelystad. Je kunt ook letterlijk het oude en nieuwe land combineren per fiets. Vanaf Zeewolde en Biddinghuizen zijn er fiets-veerverbindingen die je in het toeristisch seizoen naar de overkant brengen en het nieuwe Flevoland verbinden met de Veluwe en andersom. Bovendien ligt het Waterloopbos met vele waterbouwkundige bouwwerken verscholen in de natuur om de hoek van het bekende natuurgebied Weerribben-wieden.

De seizoenen zorgen ook voor het nodige contrast in Flevoland: In het voorjaar rijzen talloze tulpen op uit de zwarte vruchtbare grond van Flevoland en wordt Flevoland omgetoverd tot een grote kleurrijke bloemenzee. Uitgezette routes loodsen je langs de vele tulpenvelden die Flevoland rijk is. Een unieke ervaring vind ik is het tulpeneiland in Zeewolde, een eiland in de vorm van een tulp dat vooral vanuit de lucht prachtige beelden oplevert.

Flevoland blijft je verrassen

Ik nodig je uit om Flevoland te ontdekken en ben ervan overtuigd dat je niet in één dag uitgekeken bent. Deze recreatiekrant geeft je een eerste indruk wat je allemaal kunt gaan doen tijdens je bezoek in Flevoland. Voor een compleet beeld kun je altijd de website www.visitflevoland.nl raadplegen waar talloze verblijfsmogelijkheden en activiteiten in de provincie op terug te vinden zijn. Ik wens je heel veel plezier en hopelijk tot ziens in Flevoland!

_BT Clear

Colofon

Concept en realisatie
I: www.ettmedia.nl
T: 050 313 76 00
@ETTMedia

I: www.skitter.nl
T: 050 750 15 91

Teksten
&Teksten in samenwerking met de in de redactie genoemde organisaties.

Vormgeving
Skitter

Juni - September 2020

Overname van artikelen is alleen toegestaan mits ETT Media hier toestemming voor heeft gegeven. ETT Media is niet aansprakelijk voor fouten en/of omissies in deze krant.

_BT Clear

clear