Almere: Moderne architectuur en verrassende natuur

Geniet van een dagje Almere. Maak een stadswandeling langs de bijzondere moderne architectuur of pak de fiets en ontdek de prachtige natuur. Fiets door de uitgestrekte bossen en langs verschillende natuurgebieden. Stop onderweg voor een drankje op het terras of een lekkere lunch.
_BT Clear

Architectonische highlights

In een nieuwe stad als Almere kun je niet doelloos dwalen door straatjes met middeleeuwse grachten, of langs monumentale panden uit lang vervlogen tijden. Maar de stad staat bol van de moderne, architectonische highlights, die ontworpen zijn door wereldberoemde, hedendaagse architecten. Naast bekende Nederlandse architecten als Rem Koolhaas, Rene van Zuuk en Herman Hertzberger, hebben ook internationale architectenbureaus uit Tokio, Londen, Bordeaux, Parijs en Zürich hun handtekening in Almere achtergelaten.

Maak een stadswandeling

De meest bijzondere gebouwen in Almere Centrum zijn met elkaar verbonden door een stadswandeling, die je dwars door het centrum leidt. De route start bij VVV Almere. Tussendoor kun je even gezellig shoppen of een terrasje pakken.

Voor kinderen is er een speciale architectuurspeurtocht te koop bij de VVV. Of ga op pad met een stadsgids, die je bij VVV Almere kunt boeken.

Pak de fiets

Ooit bestond Almere uit alleen maar water. Waar voorheen de Zuiderzee was fiets je nu letterlijk over de zeebodem. Op het nieuwe land zijn gevarieerde natuurgebieden ontstaan. Met behulp van de fietsknooppunten kom je langs de Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen en door boswachterij Almeerderhout. Stop onderweg bij Stadslandgoed de Kemphaan, Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders of bezoekerscentrum De Trekvogel. Koop voor extra inspiratie een fietsrouteboekje bij de VVV of bekijk onderstaande gratis route.

Kijk voor meer inspiratie op visitalmere.com

Fietsroute:

Indrukwekkende architectuur op de zeebodem
45,7 km
Deze route brengt je niet alleen langs de architectonische highlights van Almere, maar ook langs de unieke Lepelaarplassen en Stadslandgoed de Kemphaan. Ontdek hoe de natuur en architectuur nauw met elkaar verweven zijn in deze nieuwe stad op de zeebodem.

Bij de Noorderplassen ligt de straat De Realiteit. Als onderdeel van de ontwerpwedstrijd ‘Tijdelijk wonen’ zijn hier verschillende bijzondere huizen neergezet. Demontabel, verplaatsbaar en met een beperkte levensduur. Maar vanwege hun succes nog steeds te bewonderen.

Stop ook zeker bij restaurant Boathouse waar je op het terras heerlijk kunt genieten van het uitzicht over de Noorderplassen.

Vervolg je route langs de Lepelaarplassen. Dit natuurgebied is hét paradijs voor water- en moerasvogels zoals de aalscholver en rietzanger. Je waant je in een andere wereld. Langs het fietspad staan verschillende observatiehutten om de vogels te spotten.
Vlakbij knooppunt 70 staan De Rode Donders. Drie robuuste woontorens ontworpen door Liesbeth van der Pol. Ze vallen op in het platte landschap met hun vorm als enorme graansilo’s en het gebruik van rood staal.
Bij Smullen & Spelen kun je gezellig en comfortabel binnen zitten. Of heerlijk op het terras uit de wind en in de zon. Ze hebben hier pannenkoeken, maar ook frisse salades en hartige borrelbites.
Een bijzondere pitstop is Stadslandgoed de Kemphaan. Gelegen in boswachterij Almeerderhout kun je hier bijkomen in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer of nog even een lekkere wandeling maken.

_BT Clear

_BT Clear