Welkom in Noordoostpolder

Noordoostpolder is een polder, gemeente en landstreek in de provincie Flevoland. Maar dat is nog niet zo heel lang zo. Nog geen 100 jaar geleden was hier alleen maar zee. Wanneer je in Noordoostpolder loopt, wandel je dus eigenlijk over de voormalige bodem van de Zuiderzee.
_BT Clear

Noordoostpolder is als eerste deel van Flevoland drooggevallen in 1942. Daarna is het ingericht met als voornaamste functie landbouw. Op veel plekken in Noordoostpolder kun je de unieke historie met eigen ogen zien. Deze plekken zijn écht de moeite waard. Denk aan Het Waterloopbos, Urk of een van onze pareltjes: Schokland.

Schokland

Schokland is een mystieke plek midden in het jonge polderlandschap. Voel hier het verleden: de eeuwenoude strijd tegen het water. Vroeger was Schokland een eiland in de Zuiderzee maar sinds de drooglegging van Noordoostpolder werd Schokland een eiland op het droge.

Schokland viert dit jaar het 25 jarige jubileum van hun UNESCO Werelderfgoed titel. Schokland kreeg deze titel in 1995 als eerste(!) in Nederland. Extra speciaal dus om Schokland dit jaar te bezoeken!

75 jaar vrijheid

Dit jaar viert Nederland 75 jaar bevrijding! In 1945 werd Nederland bevrijd en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Het is mooi om stil te staan bij de vrijheid die wij nu in Nederland ervaren.

Wist je dat Noordoostpolder in 1942 midden in de Tweede Wereldoorlog droogviel? Nederland was toen nog bezet en Nederlandse arbeiders werden geacht om arbeid te verrichten buiten Nederland. Velen wilden dat niet en meldden zich daarom aan om de grond in Noordoostpolder landbouw klaar te maken. Ze ‘doken onder’ in Noordoostpolder.

Vandaar dat het destijds ‘Nederlands Onderduikers Paradijs’ werd genoemd. Tevens zijn er in de Tweede Wereldoorlog verschillende vliegtuigen in Noordoostpolder neergestort. Deze vindplaatsen herken je door speciale markeringspalen en informatieborden. Interessant om deze locaties in Noordoostpolder te bezoeken. Volg de ‘Wrakkenroute’ in Noordoostpolder om enkele van deze vindplaatsen te bezoeken.

Meer info
Meer informatie is te vinden op www.vvvnoordoostpolder.nl

_BT Clear

_BT Clear