Een goede start: Toeristisch Overstap Punt

Een Toeristisch Overstap Punt (TOP) is een knooppunt waar altijd meerdere fiets- en wandelroutes starten. Een TOP is goed bereikbaar per auto, beschikt over voldoende parkeergelegenheid en heeft diverse voorzieningen. Het is dus het perfecte startpunt van je fiets- of wandeltocht.

De routes die er starten gaan langs bezienswaardigheden, natuurgebieden, dorpjes en steden. Ook zijn er genoeg plekken op de routes om te stoppen voor een hapje en een drankje. De dertien TOP’s in Flevoland zijn herkenbaar aan de cortenstalen infozuil van bijna drie meter hoogte. Zo ontdek je heel gemakkelijk de volgende plekken in Flevoland.

_BT Clear

Waterloopbos

Nergens anders vind je een bos vol met verborgen overblijfselen van 35 waterloopkundige schaalmodellen. De oliehaven van Libië, de haven van Rotterdam en de Deltawerken: ze zijn allemaal getest op deze waterrijke plek in de Noordoostpolder.
TOP Waterloopbos: Voorsterweg 34, Marknesse

Horsterwold

Een van de meest bijzondere bossen van Flevoland is het Horsterwold in Zeewolde. Het is het grootste aaneengesloten loofbos van Nederland.
TOP Horsterwold: Groenewoudseweg 71, Zeewolde

Nationaal Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark ter wereld. Het park bestaat uit de gebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer.
TOP Oostvaardersplassen Almere: Oostvaardersbosplaats 1, Almere.
TOP Lelystad: Kitsweg 1, Lelystad

Werelderfgoed Schokland

Toen de Noordoostpolder werd drooggelegd, werd Schokland ‘een eiland op het droge’. Wereldwijd wordt Schokland nu gezien als symbool van de Nederlandse strijd tegen het water.
TOP Schokland: Middelbuurt 3, Schokland

Ginkies op Urk

Urk is een levendig en karakteristiek vissersdorp, waar het authentieke eilandgevoel beleefd kan worden. Je hoort er nog altijd het Urker dialect en je kunt er heerlijk wandelen door oude steegjes – ginkies – en straatjes.
TOP Urk: Burgemeester J. Schipperkade, Urk

Kuinderbos

In het oudste bos van Flevoland wemelt het van de bijzondere planten, paddenstoelen, vlinders, roofvogels en roofdieren als de boommarter. Doordat het bos op de bodem van de zoute Zuiderzee werd aangeplant, vind je nog steeds schelpenresten tussen de bomen.
TOP Kuinderbos: Hopweg 2b, Luttelgeest

Almeerderhout

Het Almeerderhout is het grootste bos van Almere. Het Almeerderhout is de verzamelnaam van het Waterlandse Bos, het Cirkelbos en het Kathedralenbos.
TOP De Kemphaan: Kemphaanpad 4, Almere

Harderbos

Oorspronkelijk was het Harderbos een productiebos. Maar omdat dood hout bleef liggen en andere bomen de ruimte kregen en spontaan wortel schoten, wordt de natuur hier steeds mooier, afwisselender en groter.
TOP Harderbos: Strandweg 1, Biddinghuizen.

Randmeren

Met ruim 90.000 hectare water zijn de Randmeren het grootste ononderbroken vaargebied van Nederland. Je kunt langs de oevers en de dijken heerlijk wandelen en fietsen.
TOP Bremerbaai: Bremerbaaiweg 6, Biddinghuizen
TOP Spijkstrand: Bremerbergdijk 10, Biddinghuizen
TOP Woldstrand: Strandweg 165, Zeewolde
TOP Eemhof: Slingerweg 7c, Zeewolde

Meer info: www.visitflevoland.nl/tops

_BT Clear

_BT Clear

_BT Clear