Nationaal Park Nieuw Land Het grootste man-made natuurpark ter wereld!

Nationaal Park Nieuw Land. Het jongste nationaal park van Nederland én het grootste man-made natuurpark ter wereld met 29.000 hectare natuur! Je vindt het in Flevoland. Letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee.
_BT Clear

Nationaal Park Nieuw Land dankt zijn ontstaan aan het grootste inpolderingstraject ter wereld: de drooglegging van Flevoland! Het nationaal park bestaat uit de deelgebieden Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer.

Vogelparadijs

Nationaal Park Nieuw Land is de thuishaven van allerlei soorten vogels. Verschillende roofvogels zoals de buizerd en de torenvalk leven er. Bedreigde vogels als de purperreiger en de zwarte stern floreren weer. Vooral de grote vogeltrek blijft fascineren: de duizenden kilometers die blauwborsten, visdieven, lepelaars en andere trekvogels jaarlijks afleggen over de Oost-Atlantische flyway, met een bestemming of tussentijdse rustplek in Nieuw Land. Het is een waar vogelparadijs.

De zeearend

De zeearend is hét icoon van Nationaal Park Nieuw Land. De zeearend, die nauwelijks nog voorkwam in Nederland, koos Nieuw Land als de plek om als eerste weer neer te strijken en te broeden. Deze bijzondere vogel is avontuurlijk en imposant. De spanwijdte gaat tot 2,5 meter. Nieuw Land is dé plek om in Nederland een zeearend te zien.

Wetlands

Een groot deel van de natuur in Nieuw Land is moerasachtig. Deze ‘wetlands’ hebben een grote ecologische dynamiek en diversiteit. Een mooi voorbeeld is de aanleg van de Marker Wadden. Het is het nieuwste stukje Nederland. Een uniek gebied dat bijdraagt aan het natuurherstel van het Markermeer door de aanleg van eilanden met zand, klei en slib uit de bodem van het Markermeer. Je kunt de Marker Wadden bezoeken met een speciale veerdienst.

Wat je niet mag missen:

  • Ga op zoek naar de zeearend
  • Neem de veerboot naar de Marker Wadden
  • Verken de omgeving vanuit één van de kijkhutten
  • Ga ‘op safari’ met de boswachter
  • Fiets een rondje Oostvaardersplassen/ Lepelaarplassen

Wandel- en fietsavonturen

Nationaal Park Nieuw Land is een wandel- en fietsgebied bij uitstek. Laat je verrassen en ontdek on-Nederlandse landschappen. Kijk steeds omhoog en zie verschillende vogels. Misschien wel een zeearend. Van uitdagende routes via rulle graspaden tot routes over verharde paden.

Excursies/evenementen

Het hele jaar door worden er allerlei excursies en evenementen georganiseerd in Nationaal Park Nieuw Land. Van fotosafari’s, moeraswandelingen, festivals tot vogelexcursies.

Bereikbaarheid

Nationaal Park Nieuw Land is gelegen tussen Almere en Lelystad. Er zijn drie bezoekerscentra:

Bezoekerscentrum de Trekvogel
Oostvaardersdiep 16
1309 AA Almere

Buitencentrum Oostvaardersplassen
Kitsweg 1
8218 AA Lelystad

Natuurbelevingscentrum de Oostvaarders
Oostvaardersbosplaats 1
1336 RZ Almere

Meer info
Kijk voor meer informatie op de website www.nationaalparknieuwland.nl

_BT Clear

_BT Clear