Waar moet je heen als je zwanger bent en geen huis hebt? De destijds 18-jarige Wendy uit Lelystad kon niet bij haar moeder en haar broer terecht. “Gelukkig was er snel een plek voor mij in Zeewolde.”
In een behandelsetting voor jonge moeders is haar zoontje geboren. “Hij is een lief, schattig, ondeugend, eigenwijs en spontaan kindje. Hij is nu dertien maanden en ik geniet onwijs van hem. Bij Zij aan Zij heb ik geleerd voor hem te zorgen, mijn kamers opgeruimd te houden en ook hoe ik met mijn emoties moet omgaan. Het was hard werken, maar de moeite waard want doordat ik mijn doelen heb gehaald kon ik urgentie aanvragen. Binnenkort verhuis ik naar een eigen huisje in Zeewolde. Dat is een droom die uitkomt!”
“Tegen andere jonge moeders wil ik zeggen dat er altijd hulp is, ook als je het niet meer weet. Hulp vragen is moeilijk – ik weet het – maar doe het maar. En blijf luisteren naar je moeder-
instinct. Geen moeder is perfect en iedereen maakt fouten, maar jij kent je kindje het best. Vertrouw daar maar op. Ik ben heel blij dat ik hulp heb durven vragen en het heb gekregen. Over vijf jaar zou ik graag een tweede kindje hebben. Wie weet heb ik dan ook een baan, maar ik ben in ieder geval een goede moeder voor mijn kinderen.”
Kijk voor meer informatie op:
www.ldh.nl/zijaanzijzeewolde
www.ldh.nl/vastenverderzeewolde
Eén op de drie huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding. Een scheiding is een heftige gebeurtenis; na het overlijden van een dierbare staat een scheiding op plek twee van meest stressvolle gebeurtenissen.>
Nienke Pleket is mediator, relatiecoach en stiefcoach. In haar praktijk Relatiewerk Zeewolde krijgt ze allerlei scheidingszaken. Sommige gaan moeizaam, doordat ex-partners nog erg boos zijn op elkaar. Sommige zijn schrijnend, met kinderen die duidelijk tussen de ouders zijn komen te staan.
Gelukkig lijken sommige scheidingen heel soepel te lopen. Maar dan komt de alimentatieberekening op tafel. En dan wordt het toch moeilijk.
“Ik had enige tijd geleden een stel dat nog heel goed met elkaar om ging. Ze woonden op dat moment nog in hetzelfde huis en voor de afspraken kwam ik bij hen thuis. Er werden over en weer nog grapjes gemaakt, ze schonken niet alleen mij maar ook elkaar nog een kopje koffie in, de hele scheiding ging snel en soepel.
Maar toen moest de alimentatie nog bepaald worden. En ja, toen kwamen er toch tranen.”
Gaat het dan om het geld? “Nee, het ging helemaal niet om het geld. Het ging om een gevoel van gunnen en de angst om niet goed achter te blijven. Het bleek dat er bij beiden nog onuitgesproken pijn en angst zat. En de alimentatie zette de deur open om die te bespreken. En dat is goed. Want als je die emotie uit kan spreken samen en daarna tot goede afspraken kan komen waar je beiden achter staat, dan heb je veel gewonnen. En heb je kans dat je ook na de scheiding nog redelijk tot goed door één deur kan. Nu schenken ze nog steeds een kopje koffie voor elkaar in als ze bespreken hoe het met de kinderen gaat.”
Meer weten wat een mediator voor je kan doen als je gaat scheiden? Neem een kijkje op relatiewerkzeewolde.nl. Bellen kan natuurlijk ook: 0619315524.
“Ik ben Ed. Ik ben 70 jaar. Mijn vrouw heet Nelly, mijn zoon heet Jeroen. Ik heb twee kleinkinderen”, klinkt er uit zijn iPad. Een voor een drukt hij op de verschillende knoppen in een speciaal voor hem ingevulde app op de tablet, waarna de iPad de zinnen uitspreekt. Ed heeft als gevolg van hersenletsel ernstige afasie (een taalstoornis) en spraakapraxie (een stoornis in het aansturen van de spieren die nodig zijn om te spreken). Dit hersenletsel heeft het deel in zijn hersenen dat ervoor zorgt dat hij kan praten ernstig beschadigd. Daardoor kan hij geen enkel woord meer zeggen. Maar een stil leven leidt hij niet, want samen met zijn vrouw Nelly leert hij door intensieve behandeling bij InteraktContour weer communiceren.
Naast de wekelijkse bezoeken van logopedist Rianne volgt Nelly binnen Hersenz een speciaal programma voor partners van mensen met afasie.
Daar krijgt Nelly handvatten waardoor zij beter met het letsel van Ed om leert gaan. Ed gaat 2 keer per week naar de Hersenz behandellocatie van InteraktContour. Daar krijgt hij groepsbehandeling, gericht op het verbeteren van de communicatie en beweging. Ook leert hij in de module ‘Omgaan met Veranderingen’ om te gaan met de grote gevolgen van zijn hersenletsel.
“We hebben nu meer rust en ontspanning. Doordat wij steeds beter kunnen communiceren, maar ook omdat we weten dat er bij InteraktContour altijd mensen zijn bij wie we terecht kunnen”, vertelt Nelly. Daarop begint Ed te lachen en steekt hij zijn duim in de lucht.
Kijk voor meer informatie op interaktcontour.nl.