In de gemeente Zeewolde

_BT Clear

Mens & Relatie

Assertiviteitstraining,
een investering in jezelf

_BT Clear

Ellen is 52 jaar, getrouwd, moeder van twee kinderen. Ellen heeft een succesvolle fulltimebaan. Ze heeft alles goed voor elkaar lijkt het. Toch heeft ze een assertiviteitstraining gevolgd.

Ellen: “Ik ben beschermd opgevoed, alles werd voor mij geregeld. Mijn ouders gunden mij mijn vrije tijd. Ik heb in mijn jeugd nooit gewerkt, daardoor heb ik een stuk persoonlijke groei gemist. Bijvoorbeeld hoe ik mijn grenzen aan kon geven. Voor anderen kon ik goed opkomen, maar niet voor mezelf. Op mijn werk heerst een bepaalde druk. Ik gaf mijn grenzen niet aan uit angst voor negatieve reacties. Ik raakte gefrustreerd en nam dat mee naar huis waardoor ik onaardig was thuis.”

Ellen heeft veel geleerd van de training. “Het was een leuke groep, met verschillende mensen en leeftijden. We leerden van elkaar, oefenden met elkaar en door de onderlinge openheid die er was kregen we een vertrouwelijke band. De training werd gezamenlijk geopend en afgesloten. Tussendoor oefenden we in groepjes. Je bedacht een doel voor die week en oefende dat tijdens de training. In de week erna probeerde je dit doel te bereiken. De volgende les bespraken we of het doel was bereikt of waarom niet. De training was een goede mix van theorie en praktijk.”

Ellen: “Het was de tijdsinvestering meer dan waard”

Heeft het Ellens leven veranderd? “Jazeker, ook al is het nog steeds moeilijk. Wat is het juiste moment om iets te bespreken en hoe pak je het aan? Zeker op mijn werk doe ik dat nu wel. Laatst heb ik aangegeven dat afspraken niet werden nagekomen. Daar werd toen rekening mee gehouden.

Ik voelde me gerespecteerd en ik ging trots de kamer uit. Thuis gaat de communicatie soepeler en is het gezelliger. Ik laat de problemen meer op mijn werk en ik probeer minder boos te reageren als mijn kinderen zich niet aan afspraken houden. Ik vraag waar het is misgegaan. Het was de tijdsinvestering meer dan waard!”

_BT Clear

Het vraaghuis

één centraal punt in Zeewolde voor u!

Het vraaghuis is opgericht met het doel om één centraal punt in Zeewolde te zijn waar u, als inwoner, kunt binnenlopen met al uw vragen. Wij luisteren naar u, geven informatie en advies, bieden ondersteuning of dienstverlening.

Maryam Satari, projectleider het vraaghuis

Hoe werken we?

U hoeft geen afspraak te maken. Binnen het vraaghuis werken beroepskrachten en vrijwilligers van verschillende organisaties samen. Als zij uw vraag niet kunnen beantwoorden, helpen ze u verder op weg. Verschillende instanties houden ook spreekuur in het vraaghuis. Op www.hetvraaghuis.nl vindt u meer informatie over de spreekuren.

Heeft u een vraag of behoefte aan een luisterend oor?

Kom dan langs in het vraaghuis: Stevinweg 2, 3891 EA Zeewolde, telefoon: 06 82 774 177 of via e-mail: [email protected].

Het algemeen maatschappelijk werk helpt met het oplossen van problemen of het beantwoorden van vragen in het dagelijks leven.

Echtscheidingsloket

Als uw partner en u uit elkaar gaan komt er veel op u af. Om u te helpen met alle ingewikkelde zaken is er een echtscheidingsloket.

Bij het echtscheidingsloket kunt u een afspraak maken met een maatschappelijk werker van MDF, een klantmanager van het Team Jeugd van Meerinzicht en met advocaat Peter Bosma van Den Besten advocaten. U kunt vragen stellen over bijvoorbeeld geldzaken, ouderschap, opvoeden, wonen en u kunt juridisch advies krijgen.

Het echtscheidingsloket is gratis. Aanmelden via e-mail: [email protected] of bel met 0320 211 700.

Ervaringsverhaal

Ik ben ‘op’

Debbie, 43 jaar, meldt zich op advies van de huisarts aan bij het maatschappelijk werk. De drempel om naar MDF te komen is hoog. Debbie heeft nooit hulp hoeven vragen en met een burn-out thuis zitten voelt als falen.

Lichamelijk is ze onderzocht en haar vermoeidheid en griepverschijnselen zijn niet te verklaren. Ze is verwezen naar MDF omdat ze al een tijdje ziek thuis zit.

Tijdens de intake vertelt Debbie: “Ik ben ‘op’. Ik ben emotioneel en voel snel paniek. Ik heb een kort lontje naar de kinderen toe. Ik zit thuis door een overbelaste arm, maar het bleek dat ik overspannen ben en vaak over grenzen ga. Op mijn werk wil ik iedereen tevreden houden. Ik heb de afgelopen jaren veel meegemaakt waarin sterk zijn de enige optie was om overeind te blijven.”

Lees hier hoe Debbie weer grip op haar leven kreeg.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear