In de gemeente UTRECHT

_BT Clear

Unieke samenwerking in revalidatiezorg voor mensen met een dwarslaesie

ZorgSpectrum heeft een revalidatieafdeling in De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. Zij bieden hier geriatrische revalidatiezorg voor mensen met een dwarslaesie, in samenwerking met de medisch-specialistische revalidatie van De Hoogstraat. In deze unieke samenwerking wisselen zij kennis uit, waardoor de zorg en behandeling beter aansluit bij wat mensen met een dwarslaesie nodig hebben aan zorg.

ZorgSpectrum biedt geriatrische revalidatiezorg (GR) en De Hoogstraat biedt medisch specialistische revalidatie (MSR). MSR is een intensief revalidatietraject, waarbij het doel vaak ligt bij het herstel van maatschappelijke participatie, bijvoorbeeld weer kunnen werken of naar school kunnen gaan. Bij de geriatrische revalidatiezorg (GR) ligt de nadruk meer op het trainen van vaardigheden die nodig zijn om weer naar huis te kunnen. De geriatrische revalidatiezorg (GR) is vooral bedoeld voor mensen voor wie een medisch-specialistisch revalidatietraject (nog) te zwaar is. Er wordt per persoon gekeken welke revalidatie het meest passend is. Doordat beide organisaties in hetzelfde gebouw zitten, kunnen cliënten binnen de locatie blijven als ze wisselen van revalidatiesoort.

De samenwerking biedt voordelen voor de zorgprofessionals van beide organisaties, maar ook voor de cliënten met een dwarslaesie. De Hoogstraat heeft veel kennis over dwarslaesies en ZorgSpectrum is expert op het gebied van ouderenzorg. Zij leren hierin veel van elkaar.

Marianne Sonke, GR-fysiotherapeut: “Voor mij is het heel inspirerend om te zien wat De Hoogstraat Revalidatie doet met jongeren met een dwarslaesie. Ik heb door de samenwerking een volledigere kijk gekregen op dwarslaesies.”

Cliënte mevrouw De Jong: “Voor mij was het fijn dat ik langer in deze locatie kon blijven om te herstellen. Ik verhuisde alleen van afdeling en had daardoor meer tijd om aan te sterken. Nog fijner was dat mijn hulphond hier ook mocht verblijven en onderdeel uitmaakte van het revalidatieproces.”

Meer weten over de zorg bij ZorgSpectrum? Neem contact op met afdeling Klantadvies van ZorgSpectrum, 030 - 657 045 of [email protected]

Leven met een ICD

“Mevrouw Visser, dit klinkt niet goed. Ik ga een ambulance voor u bellen.” Wat een kort bezoek aan de huisarts moest zijn, werd het begin van vele ziekenhuisopnames. Bij Sylvia (56) werden zeven jaar geleden meerdere hartritmestoornissen geconstateerd. Zij blikt terug op de impact die deze ervaring op haar leven heeft gehad.

“Als huishoudelijke hulp werkte ik een aantal dagdelen per week. Na een ochtend of middag werken werd het voor mij steeds moeilijker om van de bank te komen. Zó moe was ik. Het duurde een aantal weken, voordat ik naar de huisarts durfde te gaan. Haar bezorgde blik toen ze naar mijn hart luisterde, vergeet ik nooit meer.”

De huisarts constateerde dat Sylvia vocht in haar longen had en dat haar hart onregelmatig klopte. Voor de dokter reden om haar patiënt meteen naar het ziekenhuis te sturen. Er werd chronotrope incompetentie en boezemfibrillatie geconstateerd. “Mijn hart klopt te snel, dan weer te langzaam. Dat veroorzaakt allerlei klachten zoals hartkloppingen en extreme benauwdheid.” Een pacemaker moest de klachten verhelpen, een onderhuids apparaatje dat met stroomstootjes ervoor zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen.

Helaas keren drie jaar later de vermoeidheid en kortademigheid terug. Uit voorzorg wordt een ICD geplaatst; de ICD geeft, anders dan een pacemaker, een schok om het normale hartritme te herstellen en kan daarmee een hartstilstand voorkomen. “De ervaring met de ICD opende mijn ogen. Daarvoor had ik de onrealistische verwachting dat het ziekenhuis mij helemaal klachtenvrij kon maken, maar zo werkt het natuurlijk niet. Deze hartafwijkingen komen nu eenmaal voor in mijn familie. Het enige wat de cardiologen kunnen doen is de achteruitgang van mijn hart zoveel mogelijk vertragen.”

Sylvia’s leven lijkt niets meer op dat van vóór haar ICD; zo is ze nu afhankelijk van 18 soorten medicijnen die ze dagelijks moet innemen en moest ze stoppen met haar werk in de zorg dat haar altijd veel voldoening gaf. Nu moet ze die voldoening uit andere zaken halen. Dat lukt haar aardig, vertelt ze lachend: “Ik vind het heerlijk om met mijn kleindochter te zijn en help mijn buren graag waar ik kan. Daar heb ik nu alle tijd en gelegenheid voor. Volgende week begin ik met vrijwilligerswerk in de bibliotheek. Dat zal deze hartpatiënt ook wel van de straat houden!”

Hart- en vaatziekten is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij vrouwen. Dit komt omdat ze symptomen als vermoeidheid, pijn tussen de schouderbladen en kortademigheid vaak zien als ongemakken die bij de overgang horen. Heeft u al langere tijd één of meer van bovenstaande klachten? Bespreek deze dan zo snel mogelijk met uw huisarts.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear