In de gemeente UTRECHT

_BT Clear

‘Jongeren echt willen begrijpen, daar gaat het om als jongerenwerker’

Jongeren zijn de toekomst. Het is dus belangrijk dat ze voldoende kansen krijgen om zich te ontwikkelen. Niet iedere jongere slaagt erin om deze kansen te pakken. Zo’n 20 procent van de Utrechtse jongeren tussen 12 en 23 jaar heeft daarbij in meer of mindere mate hulp nodig. Stichting JoU is er voor deze groep jongeren.

Foto: Jongerenwerker Jerry Jacobs temidden van Utrechtse jongeren in het Griftpark

Hassan Touh, jongerenwerker in de Utrechtse wijk Ondiep, werkt vanuit het jongerencentrum De Speler en vanuit De Bus van JoU, mobiel in de wijk. “Wij bieden jongeren een veilige plek door met hen in gesprek te gaan. In de wijk gaan we langs plekken waar jongerenoverlast is gemeld. Dan kijken we wat er aan de hand is en praten we met de jongeren. We nodigen ze uit voor de inloop in het buurthuis of we kijken samen wat voor activiteiten ze zouden willen doen.“

In de wijk Oost, vanuit buurthuis Sterrenzicht, werkt jongerenwerker Jerry Jacobs met muziek als middel voor jongeren om emoties te uiten en zelfvertrouwen te stimuleren. “Wij zijn waar jongeren zijn: op scholen, op straat, op sportveldjes, in buurthuizen en online. In onze dagelijkse werkzaamheden leggen we altijd de verbinding tussen jongeren en hun omgeving: ouders, school, de wijk. We werken samen met bijvoorbeeld scholen, buurtteams, gemeente, politie, sportverenigingen en culturele organisaties. Wij gaan naast de jongeren staan, zijn een soort mede-opvoeders.”

Het vreedzame principe

“We begeleiden groepsdynamieken, zodat jongeren goed met elkaar leren omgaan. Ruziemaken hoort erbij, maar lossen we ook samen op, vanuit het vreedzame principe: ‘We horen bij elkaar. Utrecht zijn we samen’. De jongeren kunnen alles tegen ons zeggen zonder dat wij oordelen. En dus praten ze ook met ons. We geven ze een luisterend oor, een ander perspectief, een leuke activiteit, steun en ook grenzen als dat nodig is.” Als er iets aan de hand is met een jongen of meisje, dan verwijst Jerry hem of haar door naar de individueel begeleider van JoU. Dat is een collega-jongerenwerker die intensievere coaching kan bieden en schakelt indien nodig het buurtteam of andere hulpverleners in. Ook groepsprogramma’s voor jongeren met een sociale angststoornis of een weerbaarheidstraining voor meiden zijn voorbeelden van manieren waarmee jongeren gesterkt kunnen worden bij hun persoonlijke ontwikkeling.

Kijk voor meer informatie op jou-utrecht.nl.

Utrechts sociaal werkbedrijf bouwt tiny houses af voor jongeren

Het eerste volledig door Utrechts sociaal werkbedrijf UW afgebouwde tiny house is in Utrecht geopend door staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Hij overhandigde de sleutel aan Daniël, de eerste bewoner van deze ‘Tuinkamer met Aandacht’.

Daniël is net 18 geworden en stroomt daarom uit de jeugdzorg. Maar helemaal op eigen benen staan is nog wat lastig. Daarom is een plek zoals deze Tuinkamer met Aandacht ideaal. Zo kan hij wel op zichzelf wonen, maar heeft hij hulp in de buurt indien nodig. De woning van Daniël staat namelijk naast de woonboot van Inge en Peter van gezinshuis ‘Niet zonder Lola’. Zij bieden Daniël de aandacht en steun die hij nodig heeft nu hij op eigen benen staat. “We willen de kinderen van ons gezinshuis niet zomaar loslaten als ze 18 worden. Maar waar kunnen ze naartoe? De Tuinkamer met Aandacht is niet alleen voor Daniël een cadeau, maar zeker ook voor ons!”, aldus gezinshuisouder Inge bij de opening.

Stichting Kamers met Aandacht koppelt particuliere kamerverhuurders aan jongeren die bijvoorbeeld de jeugdzorg verlaten als ze 18 worden. De verhuurder biedt naast woonruimte de jongere een steuntje in de rug, door samen de dag door te nemen of te helpen met praktische zaken rond werk of opleiding. Kamers met Aandacht werft al een aantal jaar kamers in Utrecht bij particulieren in huis. “Een aantal geïnteresseerden uitten de afgelopen jaren twijfels vanwege de inbreuk op hun privacy als een jongere bij hen in huis kwam, maar boden wel hun tuin aan”, vertelt Bianca van der Neut, directeur van Kamers met Aandacht. “Zo ontstond het idee om tiny houses te plaatsen bij kamerverhuurders die dat willen en er ruimte voor hebben. Zo heeft zowel de jongere als de verhuurder meer privacy.”

Op maat gemaakt door UW

Het gehele interieur van deze eerste Tuinkamer is op maat gemaakt en geplaatst door medewerkers van UW, het sociale werkbedrijf van Utrecht: kastenwand, keukenblok, badkamer met douche, wastafel, toilet en warmwaterboiler. Alles wat nodig is om er fijn en veilig te kunnen wonen. Kamers met Aandacht heeft afspraken gemaakt met UW over de afbouw van de eerste vijf tiny houses. Met deze mooie opdracht kan UW nog meer mensen opleiden in de techniek. Als dit idee aanslaat in Nederland volgen er mogelijk nog veel meer tiny houses.

Meer weten over UW? Kijk op www.uw.nl.

Foto: Norbert Waalboer Fotografie

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear