In de gemeente UTRECHT

Geldzorgen komen meestal niet alleen

Iedereen kan soms hulp gebruiken

Door de stijgende energiekosten en inflatie hebben steeds meer Utrechters financiële zorgen en moeite met rondkomen. Het buurtteam is er voor vragen van alle inwoners, jong en oud, en biedt gratis hulp. Het logische startpunt dus voor Utrechters om ook hun financiële hulpvraag te stellen. Geldzorgen komen meestal niet alleen en gaan vaak gepaard met vooral stress, maar ook met schaamte en een gebrek aan vertrouwen in instanties. Dat er sprake is van een groot of klein financieel probleem is overigens lang niet altijd meteen duidelijk. Drie voorbeelden van Utrechters die bij het buurtteam kwamen.

_BT Clear

Veel stress

Met alleen een AOW’tje, valt het niet mee om rond te komen, weet mevrouw Jansen (75). Ze schiet al in de stress bij het horen van het woord ‘energierekening’. Ze begrijpt niet goed hoe dat zit met maandbedragen en jaarafrekeningen. In haar beleving heeft de vorige energieleverancier haar opgelicht. Ze moest immers vanuit het niets flink bijbetalen. Met ondersteuning van het buurtteam is mevrouw op zoek gegaan naar een beter aanbod. Haar stress is er niet minder om geworden; ieder moment verwacht ze dat een brief op de deurmat ploft met opnieuw een flinke afrekening. Niet gek, gezien de prijsontwikkelingen en het feit dat ze slechts € 30 per maand betaalt voor elektriciteit. Het buurtteam heeft een app op haar iPad geïnstalleerd, zodat ze op ieder gewenst moment kan controleren of ze nog veilig zit. Mevrouw Jansen schreef het stappenplan zelf uit, gewoon met pen en papier. Ze logt regelmatig even in. En dankzij de buurtteamtraining ‘Stress?! Ontspannen kun je leren’, doet ze eerst een ontspanningsoefening, voordat ze post van de energieleverancier opent.

Zwemlessen

Mark (35) en Ineke (34) van den Berg merken ook dat het leven steeds duurder wordt. Zij nemen contact op met het buurtteam, omdat ze de zwemlessen voor hun 5-jarige tweeling niet (meer) kunnen betalen. Terwijl die lessen wel belangrijk zijn, aangezien ze vlak bij water wonen. Daarnaast hebben alle kinderen nieuwe winterkleding nodig, waar Mark en Ineke geen budget voor hebben. Samen met het buurtteam bekijken ze de mogelijkheid om een U-pas aan te vragen, waarmee ze de zwemlessen voor de tweeling kunnen financieren. Daar blijken ze voor in aanmerking te komen. Net als voor de kledingpas (€ 150) van Stichting Leefgeld. Daarnaast wijst het buurtteam hen op de ‘Wegwijzer Utrechtse gezinnen met weinig geld’ van U Centraal. Doordat Mark en Ineke minder zorgen hebben over hun financiële situatie hebben ze weer meer (mentale) ruimte om het gezellig te maken met en voor hun kinderen.

Sociaal isolement

Meneer en mevrouw Benali (76 en 78) zijn in contact gekomen met het buurtteam na een aanvraag voor hulp bij het huishouden. De kinderen maakten zich zorgen om het sociale isolement waarin hun ouders leefden. Corona heeft er deels voor gezorgd dat zij bijna niemand meer zagen. Hij is langere tijd erg ziek geweest. Zij heeft al jarenlang psychische problemen en voelt zich vaak neerslachtig. Door het buurtteam is eerst geïnvesteerd in het vertrouwen en het contact en daarna is er een dagbestedingsplek gezocht voor beiden. Daar hebben ze het naar hun zin en leren ze nieuwe mensen kennen. Het buurtteam vond bovendien een taalmaatje voor meneer Benali, omdat hij graag de Nederlandse taal beter wil leren. Nadat het echtpaar de buurtteammedewerker meer vertrouwde, gaven zij aan maar moeilijk te kunnen rondkomen. Vanuit het buurtteam is gekeken of de inkomsten en uitgaven in de pas liepen en of het echtpaar mogelijk nog recht had op voorzieningen. Dat leverde de toekenning van de energietoeslag op, waardoor de zorgen nu minder zijn.

_BT Clear

Geldzorgen? Blijf er niet mee rondlopen

Sinds de stijgende energiekosten en inflatie hebben steeds meer mensen financiële zorgen en (meer) moeite om rond te komen. Dit veroorzaakt vaak stress en deze stress heeft op zijn beurt weer impact op het leven van mensen. Het buurtteam ondersteunt Utrechters daar waar nodig, óók bij financiële zorgen. Dat doet het buurtteam het liefst door zo snel mogelijk met hen mee te denken. Bij geldzorgen kunnen een paar weken immers al een wereld van verschil maken.

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear