In de gemeente UTRECHT

ZELFSTANDIG BLIJVEN WONEN EN ACTIEF BLIJVEN

_BT Clear

HULP BIJ HET HUISHOUDEN

Kunt u zelf uw huis niet meer schoonhouden, of de was doen? En kent u niemand die u hierbij kan helpen? Vraag dan een gesprek aan bij de gemeente. Wij kijken of u hulp kunt krijgen.

HULPMIDDELEN IN EN OM HET HUIS

Soms kan een hulpmiddel u helpen met de dagelijkse bezigheden. Denk bijvoorbeeld aan een traplift, een scootmobiel, of een rolstoel. Ook het aanpassen van uw woning kan een oplossing zijn. Bijvoorbeeld het verbreden van deuren of het weghalen van drempels. Denkt u een hulpmiddel korter dan zes maanden nodig te hebben? Dan kunt u vaak (gratis) hulpmiddelen lenen bij de thuiszorgorganisatie via uw zorgverzekering. Gaat het om een langere periode? Dan bespreken wij met u de mogelijkheden.

In een persoonlijk gesprek kijken we samen met u wat de mogelijkheden zijn voor hulp bij het huishouden of een hulpmiddel. Maak hiervoor een afspraak via 030 - 286 95 00 of online via www.utrecht.nl/wmo. We helpen u graag verder.

1 JAAR GRATIS MET TRAM EN BUS

Woont u in de provincie Utrecht, bent u 66 jaar of ouder en heeft u een inkomen onder € 17.700 netto per jaar? Dan kunt u 1 jaar lang een gratis OV-abonnement krijgen. Met dit abonnement reist u na 9.00 uur en in het weekend de hele dag gratis met alle bussen, trams, buurtbussen en Flex van U-OV en Syntus Utrecht in de provincie Utrecht. Kijk voor meer informatie en om het gratis abonnement aan te vragen op www.gratisreizenouderen.nl

REGIOTAXI

Kunt u niet reizen met het openbaar vervoer? Dan kunt u gebruikmaken van de regiotaxi. Regiotaxi Utrecht is voor vervoer in Utrecht en de omliggende gemeenten. Met een Wmo-pas krijgt u korting op de ritprijs. Meer informatie leest u op www.regiotaxiutrecht.nl Wilt u buiten de regio reizen en kunt u dit niet met het openbaar vervoer? Dan is vervoer met Valys misschien iets voor u. Meer informatie leest u op www.valys.nl

COMPUTEREN

Heeft u moeite met de computer? Of met internet? Ook dan kunt u terecht bij het DigiTaalhuis in de bibliotheek. Of neem direct contact op met Digiwijs 3.0. Ze zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag op 030 – 878 15 35. U kunt ook mailen naar [email protected]. Of kijk voor meer informatie op www.digiwijs30.nl of op www.digitaalhuisutrecht.nl

TIPS OM EEN VAL TE VOORKOMEN

Als u ouder wordt, is de kans op letsel door vallen groter. Wat kunt u doen om een val te voorkomen? Denk aan lekker en gezond eten voor een sterk lichaam en uw ogen laten controleren. Hieronder nog drie tips:

1. Evenwicht en spierkracht trainen
Lichamelijke fitheid is belangrijk om een val te voorkomen. Om uzelf (net op tijd) op te kunnen vangen. Bovendien vergroot fitheid uw zelfvertrouwen om in beweging te blijven.

2. Medicijnen laten controleren
Sommige medicijnen zorgen voor duizeligheid, slaperigheid, slappe spieren en traagheid. Hierdoor kunt u uit balans raken en vallen.

3. Het huis en de omgeving veilig maken
Het gaat om de inrichting binnenshuis, bijvoorbeeld drempels en snoeren. Of het losliggende vloerkleed waarover u kunt struikelen. Maar ook buiten, bijvoorbeeld gladde stoepen en losliggende tegels.

Doe een zelftest en kijk wat u nog meer kunt doen op www.vallen-voorkomen.nl

NEDERLANDS LEREN

Wilt u de Nederlandse taal (beter) leren spreken, lezen of schrijven? In Overvecht, Zuilen, Leidsche Rijn, Binnenstad, Vleuterweide, Kanaleneiland en Hoograven kunt u terecht bij het gratis inloopspreekuur van het DigiTaalhuis in de bibliotheek. Samen bekijken we wat bij u past: een cursus, een leesgroep, een taalgroep of een taalmaatje. We helpen u ook bij het aanmelden voor een taal- of computercursus. Kijk op www.digitaalhuisutrecht.nl voor alle inloopspreekuren.

JEKUNTMEER.NL

Jekuntmeer.nl is een digitaal prikbord, vol activiteiten in alle Utrechtse buurten. Er is zo veel te doen! Van vrijwilligerswerk tot een wekelijkse dansles of taalcursus en van dagbesteding tot sport en spel. Wilt u ook iets doen en bent u benieuwd wat er allemaal is? Neem eens een kijkje op www.jekuntmeer.nl of loop binnen bij het buurthuis in uw buurt.

PLUSGIDS

Een overzicht van alle voorzieningen rondom wonen, welzijn, zorg en geldzaken staat in de Plusgids Utrecht. Haal deze gratis af bij uw bibliotheek, woonzorgcentrum, huisartsenpraktijk of buurthuis. Of kijk op www.ugids.nl/plusgids

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear