In de gemeente UTRECHT

Gratis informatie en advies over geld

‘Overzicht in geldzaken,
geeft rust in het hoofd’

_BT Clear

Alles wordt duurder en het lijkt wel of het leven ook steeds ingewikkelder wordt. Wanneer heb je recht op toeslag of subsidie? En hoe vraag je zoiets aan? Gelukkig kunnen Utrechters met vragen en zorgen over geld sinds dit jaar aankloppen bij de Geldzaak. Vijf vragen aan Evie Pasmans, medewerker van de Geldzaak.

1. Wat is de Geldzaak?

“De Geldzaak is een initiatief van stichting U Centraal. We hebben subsidie gekregen van de gemeente Utrecht. Heel mooi: juist in zware tijden kan een stad laten zien hoe sterk ze is. Want dankzij deze subsidie kunnen wij inwoners van Utrecht gratis helpen. Studenten, werknemers, mensen zonder werk en AOW’ers: iedereen mag bij ons aankloppen voor informatie en advies over - de naam zegt het al - geldzaken. Gratis én anoniem!”

2. Waarom anoniem?

“Omdat het niet voor iedereen even gemakkelijk is om over geld te praten. Sommige mensen schamen zich voor hun geldzorgen. Dan kan het fijn zijn om ergens hulp te krijgen waar je gegevens niet worden geregistreerd.”

3. Met wat voor soort vragen komen mensen binnen?

“Veel mensen maken zich zorgen. Ze vragen zich af: kan ik straks nog wel alles betalen? Zijn er misschien regelingen of toeslagen waar ik recht op heb? Wij kunnen dat uitzoeken en helpen bij de aanvraag.”

4. Over welke groep inwoners maak jij je extra zorgen?

“Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat werkenden, ondernemers, ouderen en vooral eenpersoonshuishoudens weinig gebruikmaken van extra inkomensregelingen.

Achter v.l.n.r.: Rian, Elianne, Evie, Sanne, Deborah en Annelies Voor v.l.n.r.: Pooja, Samyra en Mariëlle

Ik ben bang dat deze mensen misschien in de financiële problemen komen. Juist nu alles duurder wordt, zijn tegemoetkomingen hard nodig. Bij de Geldzaak kunnen we checken waar iemand recht op heeft.”

5. Heb je tot slot nog een tip?

“We zien bij de Geldzaak veel mensen die het overzicht kwijt zijn. Dan helpen wij met het maken van een budgetoverzicht van inkomsten en uitgaven. Voor mezelf maak ik tegenwoordig ook zo’n overzicht. Als je je geldzaken overziet, geeft dat zoveel rust in je hoofd. Echt, ik raad het iedereen aan. Wie het lastig vindt, mag bij ons langskomen!”

Vragen of zorgen over geld?

U kunt de Geldzaak bellen, mailen, whatsappen en – met of zonder afspraak – langskomen. De locatie op de Steenweg 20 (binnenstad) is open op maandag en donderdag van 13.00 uur tot 17.00 uur en op dinsdag, woensdag en vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Daarnaast heeft de Geldzaak spreekuren in Zuilen, Overvecht, Kanaleneiland, West en Leidsche Rijn.

Wilt u weten waar en wanneer?
Bel 030 - 236 1766, kijk op www.degeldzaak.nl of stuur een mailtje naar [email protected].

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear