In de gemeente Twenterand

_BT Clear

De Dementheek Twenterand:

geheugenpunt voor het haperende brein

Bij de Dementheek Twenterand ondersteunen wij mensen die moeite hebben met het geheugen of oriëntatie. De collectie van de Dementheek is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen en (beginnende) dementie. Ook is deze voor direct betrokkenen zoals mantelzorgers, partners, vrijwilligers en professionals.

Wat kun je lenen?

  • Boeken: romans, informatieve boeken en kinderboeken
  • Spel- en activeringsmateriaal: diverse spellen en puzzels
  • Hulpmateriaal: bijvoorbeeld een sprekende klok, digitaal fotolijstje en ringvideo deurbel
  • Overig materiaal: cd’s en dvd’s

Hoe werkt het?

De dementheekcollectie is beschikbaar voor alle leden van de Bibliotheek. Ben je geen lid van de Bibliotheek dan kun je een speciale dementheekpas aanschaffen. Je vindt bij de Dementheek informatiefolders over bijvoorbeeld dementie, mantelzorg en het aanvragen van (thuis)zorg.

Openingsuren Dementheek

De Dementheek is geopend tijdens de openingsuren van de Bibliotheek in Vriezenveen. Er is een medewerker aanwezig om je te helpen en je vragen te beantwoorden:

Bibliotheek Twenterand, locatie Vriezenveen
Jonkerlaan 4 in Vriezenveen
(0546) 562 385
[email protected]
www.bibliotheektwenterand.nl

Infomarkt Alzheimercafé 16 november in CCK2

Op 16 november van 10:00 – 16:00 uur geven verschillende organisaties, waaronder de Bibliotheek voorlichting wat zij te bieden hebben als je met de ziekte Alzheimer te maken krijgt. Samen kunnen we verbinding leggen en de mogelijkheden voor de inwoners van Twenterand in beeld brengen. Locatie: CCK2 Vriezenveen

Specifieke vragen over dementie

Voor specifieke vragen over dementie kun je terecht bij:

Als mantelzorger ben je nooit klaar,

het maakt deel uit van je leven

Hannie is al van kinds af aan mantelzorger. Haar moeder was altijd ziekelijk, dus deed zij vaak klusjes in huis. Inmiddels is ze zelf moeder van twee dochters en is ze mantelzorger voor één van beide. “Ik deed en doe het allemaal uit liefde”, vertelt Hannie. “Daardoor zag ik mezelf niet echt als mantelzorger, het is gewoon zo vanzelfsprekend wat je doet. En dat geldt voor de meeste mensen die mantelzorger zijn. Het probleem ontstaat als het steeds een beetje verder gaat.”

Mantelzorgers zijn mensen van alle leeftijden, die structureel zorgen voor iemand uit hun omgeving die hulp nodig heeft. Bijvoorbeeld voor een kind met een beperking, een ouder met alzheimer, een zus met een verslaving of een vriend met een depressie. Het geven van mantelzorg kan veel impact hebben op je leven. Veel mensen hebben naast zorgtaken ook een baan en/of een gezin. Jonge kinderen die opgroeien met zorg in het gezin (jonge mantelzorgers) combineren de zorg thuis met school of studie.

Hannie: “Het is belangrijk dat je zelf gezond blijft en ook dingen voor jezelf kunt blijven doen. Af en toe even mijn hart luchten bij vriendinnen of een consulent mantelzorg helpt om mijn gedachten weer op een rij te krijgen. Daarnaast vind ik het fijn om lotgenoten te treffen bij de ontspannende activiteiten die regelmatig worden georganiseerd in onze gemeente. Iedereen die meedoet, is mantelzorger en iedereen heeft een eigen verhaal. Je kent elkaar niet, maar toch maak je snel echt verbinding met elkaar. Er wordt geluisterd, gedeeld en je voelt je echt gesteund.”

Ben jij mantelzorger en heb je behoefte aan advies, ondersteuning (van een zorgvrijwilliger) of contact met lotgenoten? Bel of mail naar: Evenmens Twenterand. Maak gebruik van de mogelijkheden!

www.evenmens.nl | [email protected] | T. 0546 – 898 372

@MantelzorgNL

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear