In de gemeente Twenterand

_BT Clear

Coby Wolbink

EINDELIJK: een website met aanbod welzijn en zorg in Twenterand

Er is meer dan een jaar gewerkt aan de totstandkoming van dé Sociale kaart van Twenterand ofwel website Wegwijs Twenterand. Niet zo gek, want het activiteiten en ondersteuningsaanbod op het gebied van wonen, welzijn, zorg, werk en inkomen in de gemeente Twenterand is overweldigend. Sinds kort is deze superhandige en overzichtelijke website voor iedereen te raadplegen.

_BT Clear

Hoe werkt de website?

Wegwijs Twenterand is gebruiksvriendelijk. U kunt op de onderwerpplaatjes klikken of een zoektekst invullen. Ook vindt u een plattegrond van de gemeente op de website. Daarop kunt u precies zien waar bepaalde voorzieningen zijn of activiteiten plaatsvinden. De zoekresultaten worden getoond in een straal van 25 kilometer rond het gemeentehuis. Het gekozen aanbod is simpel digitaal te delen (via WhatsApp of e-mail) en te printen. Wegwijs Twenterand is gemakkelijk te gebruiken op uw mobiele telefoon, tablet of laptop. De website is bedoeld voor inwoners en professionals.

Sociale kaart

De Sociale kaart van Twenterand is een overzicht waar inwoners en professionals praktische informatie kunnen vinden over activiteiten en ondersteuning op het gebied van Wonen, Welzijn, Zorg en Werk en Inkomen.

Mist u uw lokaal en sociaal aanbod?
[email protected] of ga naar www.wegwijstwenterand.nl

Lokaal en sociaal

Wegwijs Twenterand is ‘lokaal en sociaal’ gericht. Maar wat is nu ‘lokaal en sociaal’? De motoren achter deze website – Coby Wolbink [foto] en Marcus Elzinga – leggen het uit. “Lokaal spreekt voor zich: dat is het aanbod door organisaties in de buurt. Organisaties kunnen zowel stichtingen als verenigingen zijn, maar ook bedrijven. Het aanbod uit Twenterand wordt als eerste getoond op de website. Sociaal wil zeggen dat het aanbod gericht is op inwoners die kwetsbaar zijn. Dit aanbod is doorgaans gratis en laagdrempelig.”

Wolbink: “Een voorbeeld: als iemand op zoek is naar een maaltijdvoorziening aan huis, dan komt degene niet alleen uit bij de gesubsidieerde Stichting Maaltijd Voorziening Twenterand, maar ook bij café ’n Esch in Den Ham.” Op locatie kunnen Vriezenveense inwoners vanaf 60 jaar terecht voor een warme maaltijd in het restaurant van De Vriezenhof. Je hoeft daarvoor geen bewoner van deze woonvorm te zijn. “Velen weten dat niet. Velen weten weer wel dat eens per maand Eetmee wordt gehouden in de kernen Vroomshoop, Westerhaar-Vriezenveensewijk en Den Ham voor inwoners met een kleine portemonnee. Dit aanbod, ook wel (gratis) toegankelijke voorziening genoemd, is te vinden op Wegwijs Twenterand.”

Ook het aanbod voor sociaal personenvervoer is er te vinden. We noemen de Vrijwillige Hulpdienst Vriezenveen en ANWB Automaatje, maar ook de Wensambulance.

Gericht op kwetsbare inwoners

“Ander voorbeeld. Op Wegwijs Twenterand is veel beweeg- en sportaanbod te vinden. Echter, er zijn alleen sportclubs te vinden die een speciaal en laagdrempelig aanbod hebben voor ouderen of mensen met een beperking. Zo telt Twenterand zes voetbalclubs. Daarvan zul je er drie op de website vinden, omdat ze walking football voor ouderen aanbieden of gehandicapten voetbal (G-voetbal) voor mensen met een beperking.” Bij korfbal vind je daarom alleen de Vriezenveense korfbalvereniging Amicitia, omdat zij walking korfbal aanbieden en bij tennisclubs alleen de Vroomshoopse tennisvereniging De Bosbaan, omdat zij walking tennis aanbieden.

Wonen, welzijn, zorg, werk en inkomen

Naast het activiteitenaanbod is op Wegwijs Twenterand eveneens veel preventief en ondersteuningsaanbod te vinden. Tevens de huisartsen-, fysio- en logopediepraktijken, maar bijvoorbeeld ook hulp bij rouwverwerking en hoe in aanmerking te komen voor hulpmiddelen en welke organisaties daarover gaan. Het is eigenlijk teveel om op te noemen. Daarom is het beter een kijkje te gaan nemen.

Vindbaarheid gratis toegankelijke voorzieningen

ZorgSaam Twenterand en de gemeente Twenterand willen met deze website de vindbaarheid van het aanbod vergemakkelijken. Inwoners, maar ook professionals kunnen zo de deelname aan de samenleving tot stand brengen. Dat versterkt de sociale en mentale veerkracht van onze kwetsbare inwoners. Meedoen in de samenleving heeft een preventieve uitwerking op de gezondheid en kan eenzaamheid voorkomen. Met een goed gesprek of een aangeboden activiteit bevordert dit gemeenschapszin en verbinding met anderen.

Achtergrond

Wegwijs Twenterand is ontwikkeld en wordt beheerd door ZorgSaam Twenterand. Deze website is mede tot stand gekomen met een gemeentelijke bijdrage uit het actieplan ’Samen tegen eenzaamheid’. Voor het overige deel heeft ZorgSaam Twenterand zelf financiële middelen geworven.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear