In de gemeente Twenterand

_BT Clear

Werk is meer dan alleen inkomen

In een rustig hoekje, lekker aan het raam, zit Diane geconcentreerd stickervelletjes met tattoos van paarden in te pakken. In een gestaag tempo. Ze heeft er plezier in, (plak)tatoeages verpakken is leuk werk dat haar goed af gaat. Maar Diane draait haar hand ook niet om voor tal van andere werkzaamheden die het bedrijfsleven uitbesteedt aan Ontplooj (het werkontwikkelbedrijf voor Almelo, Tubbergen/Dinkelland, Twenterand en Wierden). Ze poetst met eindeloos geduld adapters, vouwt met grote precisie doosjes of reclamefolders. Al vindt ze het laatste het minst leuk om te doen. Ze haalt haar schouders op en zegt opgewekt: “maar ook dat moet gebeuren”.

_BT Clear

Diane (53) heeft er bij Ontplooj (voorloper SOWECO) al een mooie loopbaan opzitten met uiteenlopende werkzaamheden. Intussen verhuisde Diane van haar woonplaats Holten naar Almelo. Eerst ging ze twee keer begeleid wonen en daarna kocht ze haar eigen huisje aan de rand van de binnenstad. Ze redt zich er met een beetje begeleiding uitstekend. “Ik ben verhuisd, omdat ik in Almelo werk en hier mijn sociale leven heb. Ik heb de dingen graag een beetje dichtbij elkaar.”

In de 35 jaren dat Diane nu werkt, heeft ze drie keer geprobeerd om buiten de beschermde muren van Ontplooj te werken. Maar iedere keer bleek het een stapje te ver. “Ik kon het tempo niet volhouden of het werk was te zwaar.” Tot haar grote opluchting was ze keer op keer weer meer dan welkom op een van de werkontwikkelafdelingen. “Ik heb ook nog een hele tijd riemen gemaakt. Dan moest je er een gesp aanzetten, een lus lijmen, een kaartje eraan vastmaken en netjes inpakken. Dat vond ik ook leuk om te doen.”

Werkontwikkelbedrijf Ontplooj biedt werkgelegenheid aan zo’n 700 mensen. Een heel grote groep mensen met een beperking is werkzaam op de werkontwikkelafdelingen van Ontplooj. Werk is meer dan alleen inkomen. Werk brengt beweging, regelmaat, zelfvertrouwen, sociale contacten en is een vangnet voor als het even iets minder gaat. Daarom vindt Ontplooj het belangrijk om samen op zoek te gaan naar een passende plek, waar kan bij reguliere werkgevers of zo nodig binnen de veilige omgeving van Ontplooj.

Ben je benieuwd naar meer verhalen van medewerkers van Ontplooj? Volg ons dan op Facebook of kijk op onze website.

Wil je meer informatie over wat Ontplooj doet? Bel dan naar 0546 – 875 678 of stuur een mail naar [email protected].

_BT Clear

HULP MOET SIMPEL ZIJN

_BT Clear

Gezinnen die het financieel lastig hebben moeten gemakkelijk hulp kunnen vragen. Dat is de visie van stichting Leergeld Twenterand. Daarom is één telefoontje naar de stichting voldoende.

Leergeld Twenterand ondersteunt kinderen van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met een inkomen/leefgeld tot ongeveer 120% van het bijstandsniveau en dat zijn er in Twenterand honderden. Ook kinderen uit die gezinnen moeten kunnen meedoen met hun leeftijdsgenootjes. Meedoen met sport, met zwemles, met dans, met muziek, met voldoende vervoer (bus, trein, fiets), met (digitale) leermiddelen voor school, etc.

Want nu meedoen betekent voor die kinderen dat ze op latere leeftijd ook meetellen. Ook dat is een slogan van Leergeld Twenterand.

Hulp wordt vaak pas op het laatste moment gevraagd, als de nood hoog is. Snel handelen is dus belangrijk. Een telefoontje naar de stichting is daarom voldoende om een hulptraject in gang te zetten. Intermediairs komen dan bij het gezin thuis om de situatie te bespreken en te zien welke hulp een kind nodig heeft.

Op die manier willen we het vragen om hulp laagdrempelig houden. Dat is ook nodig om gezinnen te bereiken, want hulp vragen is vaak lastig, maar het gaat wel om kinderen die zich moeten kunnen ontwikkelen.

De stichting heeft dit jaar tot nu toe 300 aanvragen beoordeeld en 150 verschillende kinderen kunnen helpen. Voorbeelden te over dus over hoe de stichting gezinnen en kinderen blij kon maken, ook in bijzondere gevallen. Zo kon de stichting bijdragen in de kosten om te testen op dyslexie, kon hulp geboden worden bij het verkrijgen van ID-kaarten, is een mail verstuurd om de energiebijdrage toch vooral aan te vragen, en is voor een schoolkamp een fiets binnen één dag geregeld. Door een simpele en efficiënte werkwijze is de stichting in staat hulpvragers snel te bevrijden van slapeloze nachten.

Meer informatie Wil je meer informatie over Stichting Leergeld kijk dan op www.leergeld.nl/twenterand. Of neem contact met ons op via telefoonnummer:
06 - 39 74 37 97 of mail: [email protected]. De stichting geeft op verzoek lezingen voor scholen, andere (hulpverlenende) stichtingen, verenigingen en bedrijven.

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear