Het belang van bewegen

mentaal fit tijdens deze coronatijd

_BT Clear

Bewegen is belangrijk, dat is algemeen bekend. Maar niet voor iedereen even gemakkelijk uitvoerbaar, zeker in deze coronatijd niet. Wat is het belang van bewegen voor onze mentale gezondheid nu eigenlijk?

Sanne legt uit: “We zitten met zijn allen veel te lang op een dag. Soms zelfs tot wel 10 uur op 1 dag!

En in deze tijden van lockdown zitten we nóg veel meer. Bijna de helft van de Nederlanders is minder gaan sporten sinds het begin van de tweede lockdown. Maar liefst 70% van de jeugd tot en met 18 jaar geeft aan minder te sporten en zo’n 8% is zelfs helemaal gestopt met sporten!”

Waarom is bewegen – juist nú – zo belangrijk?

“Gezond zijn is nu belangrijker dan ooit!” vervolgt Sanne. “Door je weerstand hoog te houden en gezond te blijven, loop je minder risico om corona te krijgen. Het is geen garantie, maar je verkleint de kans in ieder geval zoveel mogelijk. Bovendien wordt je met een goede weerstand minder ziek áls je het krijgt.”

Sjoerd vult aan: “Naast het fysieke stuk is beweging ook heel belangrijk voor je mentale welbevinden. Sporten en bewegen zorgt namelijk ook voor het vrijkomen van allerlei stofjes in je lichaam, zoals serotonine, dopamine en endorfine. Laten we ze maar gewoon heel simpel ‘geluksstofjes’ noemen, want ze zorgen ervoor dat je beter met stress kunt omgaan, dat je je gelukkiger voelt en dat je beter kunt slapen. Super belangrijk dus!”

En er is nog een voordeel volgens Sanne: “Buiten sporten of bewegen is dan ook nog eens extra goed, omdat je door het zonlicht vitamine D aanmaakt, waardoor je ook blijer en energieker wordt. Ga dus zeker elke dag even naar buiten!”

Wat mag wel en wat mag niet op dit moment?

“Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je ook tijdens deze lockdown buiten sporten. Bijvoorbeeld met je voetbalteam. Ook activiteiten die buiten worden georganiseerd mogen doorgaan. Binnen sporten mag helaas niet. Ben je 18 jaar of ouder? Dan mag je samen met één iemand buiten sporten. Bijvoorbeeld hardlopen, of doe samen een bootcampcircuit,” zo vat Sanne de huidige maatregelen samen.

Sjoerd heeft allerlei ideeën over wat er nog allemaal mogelijk is op dit moment: “Doe vooral iets wat je leuk vindt om te doen! En wat bij voorkeur in de buitenlucht kan, want inderdaad: de gymzalen, binnenspeeltuinen, sportscholen en zwembaden zijn dicht. Maar er is zoveel te doen in de buitenlucht: wandelen, fietsen, voetballen, hockeyen, skaten, hoelahoepen, hardlopen. Het kan allemaal in je eigen tuin, voor je huis op straat, of in je naaste omgeving.”

Maar hoe kom je nu in beweging?

Sjoerd en Sanne geven de volgende tips aan jongeren bij het belang van bewegen:

■ Zoekt iets wat bij je past en wat je leuk vindt om te doen
Plezier is het allerbelangrijkste. Zeker om het lang vol te houden. Dus zoek iets wat je leuk vindt om te doen – denk aan wandelen, fietsen, voetballen, krachttraining, skaten of hoelahoepen. Er zijn zoveel vormen van sporten en bewegen mogelijk dat het haast niet kan dat er géén vorm bij is die jij leuk vindt en/of goed in bent.

■ Maak voor jezelf een plan
Maak met jezelf een afspraak over wanneer en hoe lang je gaat sporten/bewegen. Door het op te schrijven maak je het inzichtelijk. Maak bijvoorbeeld een schema en hang dit op de deur. Zo kun je jezelf eraan herinneren om te gaan. Al begin je met elke dag 5 minuten: ieder begin is er 1! En vanuit hier kun je het gaan uitbreiden.

■ Zoek een maatje
Samen is altijd leuker dan alleen. Wandelen met 2 personen mag op het moment dat we dit schrijven nog gewoon (rekening houdend met de avondklok natuurlijk, dus vóór 21.00 uur ’s avonds en op 1,5m afstand van elkaar).

Maar het kan natuurlijk ook online  ‘samen’ met iemand. Met de app Ommetje kun je de competitie aangaan met familie of vrienden. Voor elk ommetje krijg je punten. En als je vóór 9.00u ‘s ochtends gaat wandelen of op tempo loopt krijg je extra punten. Zorg ervoor dat je je vader, moeder, familie en vrienden vóór blijft in de ranglijst.

Heb je een jonger broertje of zusje? Daag hem of haar dan uit voor de Beweegchallenges van Ecsplore. Voor jou misschien makkelijk maar zo kun je jouw broertje of zusje ook motiveren mee te doen! En het is ook nog eens gezellig om samen te doen.

■ Geen excusese
Regen, moe, geen zin…? Toch gaan! Als je terug bent, zul je merken dat je je veel beter voelt. En ben je blij dat je geweest bent! Alleen op die manier, door vol te houden, kun je er een gewoonte van maken. Dit heeft tijd nodig, gun jezelf die tijd ook.

■ Ecsplore helpt je ook een handje!
Wist je dat wij op 8 plaatsen in de gemeente
Sittard-Geleen, Stein en Beekdaelen de Buiten Buurt in Actie lessen organiseren? Op één centrale plek in jouw wijk of buurt staan de meesters en juffen van Ecsplore voor je klaar met de leukste spelletjes en sporten. Elke woensdag van 13.00 tot 14.00. Kom je lekker met ons mee bewegen?! Inschrijven kun je hier.
 
Daarnaast hebben wij op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag een digitale gymles. Om 15.00 uur geeft een meester of juf van Ecsplore live via YouTube een gymles. Kickboksen, Dansen, Bootcamp of Yoga. Niets is ons te gek.
 
En vanaf zondag 31 januari staan er ook elk weekend 3 filmpjes klaar op YouTube in het kader van Cultuur op Zondag. Lekker knutselen, dansen of muziek maken? Het kan allemaal op zondag!
 
Ga voor al onze activiteiten naar www.ikinactie.nl en dan brengen wij jou in beweging! Doe je met ons mee?

_BT Clear

Vragen? Contact?

We hopen dat je na het lezen van dit artikel wat meer handvatten hebt gekregen hoe je kunt zorgen voor voldoende beweging.
Heb je naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stuur dan een mail naar [email protected] of naar [email protected]
Of kijk op de website www.ecsplore.nl

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

.

.

_BT Clear