Voorwoord

“Onze kinderen zijn ons waardevolste bezit. We voeden ze, in vrijwel alle gevallen, met liefde en heel veel geduld op om ze als zelfstandige, aardige en succesvolle volwassenen af te leveren in een wereld vol mooie en minder mooie uitdagingen."

_BT Clear

Thijs van Es, wethouder sociaal domein in de gemeente Beek

Je staat er niet bij stil, maar de opvoeding van kinderen begint al tijdens de zwangerschap. De keuzes die toekomstige ouders dan maken, kunnen al bepalend zijn voor de manier waarop hun kinderen later opgroeien. En dat gaat door totdat zij op eigen benen gaan staan.

Opvoeden is steeds opnieuw keuzes maken. Kleine, grote, makkelijke en moeilijke. En elke ouder die meer dan één kind heeft, zal dit herkennen: geen kind is gelijk. Ieder kind is uniek. Opvoeden is daarmee geen truc die je bij elk kind opnieuw kunt toepassen. Nee, opvoeden is simultaan leren schaken op steeds een ander bord.

Opvoeden is de leukste en de moeilijkste klus die we als ouders krijgen. Want wanneer doe je het goed? En wie bepaalt dat? Wat als jouw kind een totaal ander karakter heeft dan jij? En wat als jouw kind speciale aandacht of andere noden heeft? Als er iets totaal onverwachts of ingrijpends gebeurt? Wat doe je dan? Elke ouder heeft op enig moment een hulplijn nodig. Van familie, vrienden en soms van professionals. En dat is helemaal niets om je voor te schamen, want niemand kan het alleen.

Het is heel normaal om vragen te hebben over opvoeden en opgroeien. Ondersteuning kan dan heel fijn zijn. Bij organisaties zoals het CJG Westelijke Mijnstreek en de jeugd- en gezinswerkers van Partners in Welzijn kun je vrijblijvend terecht met elke vraag die je hebt. Zij werken samen met andere organisaties zoals de jeugdgezondheidszorg van de GGD en Mondriaan Preventie. In de artikelen verderop in dit krantje kun je meer lezen over deze samenwerking.

Ouders en opvoeders die hier handvatten bij
nodig hebben, kunnen ook kijken op de website
www.opgroeienin046.nl waar al deze organisaties op samen komen. Voor gewoon wat informatie, praktische tips, interessante artikelen en waar je terecht kunt als er hulp nodig is.

En Opgroeienin046 is er niet alleen voor opvoeders. Ook kinderen en jongeren kunnen er terecht en zijn meer dan welkom. Er is info te vinden over diverse groepen voor kinderen en jongeren die in hetzelfde schuitje zitten of dezelfde behoeftes hebben. Denk hierbij aan een praatgroep voor kids en jongeren met ouders die verslaafd zijn (geweest). Of een groep voor meiden die het willen hebben over vriendschap, liefde en seks. Ook worden diverse cursussen en workshops aangeboden waaraan de jeugd kan deelnemen, bijvoorbeeld over het omgaan met faalangst.

Want we praten niet alleen over onze jeugd, we praten ook met hen. En nog belangrijker: we leggen ons oor goed te luister. Want wie niet luistert naar de jeugd, is doof voor de toekomst.

Thijs van Es,
wethouder sociaal domein in de gemeente Beek

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

.

.

_BT Clear