Deze pagina wordt mogelijk gemaakt door bedrijven en organisaties uit De Westelijke Mijnstreek e.o.

De bibliotheek is er voor iedereen,
ook voor de allerkleinsten!

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby zijn voorgelezen, zijn later beter in taal! Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen!

Om kinderen van 0-4 jaar en hun ouders te laten genieten van boeken is er het programma BoekStart. Als je baby ongeveer 3 maanden is, krijg je van de gemeente een brief met een waardebon voor een boekstartkoffertje. Kom met deze waardebon naar Bibliotheek De Domijnen en schrijf je kindje gratis in als lid van de bibliotheek. Je ontvangt dan ook direct het BoekStartkoffertje.

In de bibliotheek helpen wij je graag om de juiste keuze te maken uit het aanbod prenten- en voorleesboeken voor baby, dreumes of peuter.

Informatie over de bibliotheek in jouw buurt vind je op www.dedomijnen.nl/bibliotheek. Ook voor kinderen van 4 t/m 12 jaar heeft de bibliotheek een ruime keuze aan (prenten)boeken, voorleesboeken, boekjes voor beginnende lezers in groep 3 en aansprekende leesboeken.

Heeft je kind meer moeite met lezen door bijvoorbeeld dyslexie? De bibliotheek heeft ook voor hen een leuke collectie aantrekkelijke boeken. Zoeken lastig? Vraag een van onze medewerkers om advies. Een lidmaatschap van Bibliotheek De Domijnen is gratis tot 18 jaar, buiten de eenmalige inschrijfkosten.

Kijk voor actuele informatie over activiteiten en openstelling op www.dedomijnen.nl/bibliotheek of stuur een e-mail naar [email protected]

_BT Clear

VVE in de kinderopvang; wat houdt dat in?

VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) is ontwikkeld om een verhoogd risico op taal- en/of ontwikkelingsachterstand bij jonge kinderen te verminderen, zodat ze een betere start op de basisschool kunnen maken. MIK Kinderopvang en Spelenderwijs maken daarvoor gebruik van ‘Speelplezier’ en ‘Uk & Puk’. Beide methodieken richten zich op alle kinderen en bieden een dagelijks programma aan waarmee de totale ontwikkeling van ieder kind gestimuleerd wordt door middel van spel.

Hoe ziet dit er dan uit in de praktijk?

Als jouw kind al naar de kinderopvang gaat, heb je vast wel eens gehoord over Snuf, Puk of een andere groepsknuffel. Deze groepsknuffel beleeft allerlei avonturen aan de hand van een thema. Dit thema sluit aan bij de belevingswereld van de kinderen en duurt meestal 4 tot 6 weken. De inrichting van de opvanglocatie wordt aangepast aan het thema, zodat peuters uitgedaagd en gestimuleerd worden om te gaan spelen. Spelen is het allerbelangrijkst voor peuters: spelend leren ze!

De pedagogisch medewerkers spelen ook mee. Zij geven zo een voorbeeld, kunnen de richting van het spel aanpassen en dagen de kinderen uit om een stapje verder in hun ontwikkeling te komen. Binnen de periode van één thema worden iedere dag nieuwe woorden al spelend aangeboden, die gedurende de dag herhaald worden en tijdens het spel gebruikt worden. De kinderen worden gestimuleerd om deze woorden zelf te gaan gebruiken en om zelf te verwoorden en te beschrijven wat ze doen. Tijdens activiteiten voor kleine groepjes kinderen kan er goed worden ingespeeld op hun individuele behoeften.

Wil je meer weten over hoe wij VVE toepassen bij onze kinderopvangorganisaties Spelenderwijs en MIK Kinderopvang? Lees dan verder op onze websites www.spelenderwijs.nl/vve-voor-en-vroegschoolse-educatie en www.mik-kinderopvang.nl/peuteropvang/voor-en-vroegschoolse-educatie of neem contact met ons op!

_BT Clear
 
 
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

.

.

_BT Clear