_BT Clear

Ook is het belangrijk om je kind niet te vergelijken met anderen (broers of zusjes bijvoorbeeld). Dat maakt onzeker, terwijl je juist wil dat je kind zich meer oké gaat voelen met zichzelf.”

■ Verantwoordelijkheid nemen en krijgen
Shanna legt uit waar de tweede poot voor staat:
“Als je kind een opdracht uitvoert waarmee het succeservaringen kan opdoen, groeit het zelfvertrouwen. Vraag je kind bijvoorbeeld eens om iets kopen in de winkel. Hoe je dit aanpakt, moet natuurlijk wel passend zijn bij de leeftijd. Een kleuter is al heel trots op zichzelf als het zelf geld aan de kassière mag geven. Terwijl een kind uit groep 5 al best alleen een pak koekjes kan halen in de supermarkt (desnoods met jou buiten op wacht). Een kind in groep 8 kan al zelfstandig alle ingrediënten voor het avondeten halen en zelf naar de winkel fietsen. Foutjes maken hoort erbij. Bedenk daarom ook hoe je er voor je kind kunt zijn áls er iets mis gaat.”

■ Positieve feedback
Tahnee verklaart de derde poot: “Het is belangrijk voor een kind om te weten dat het gewaardeerd wordt. Naast de eerder genoemde complimentjes, kun je dit doen door ‘simpelweg’ liefde en waardering te tonen. Maak regelmatig tijd vrij voor je kind waarop je échte aandacht kunt hebben (beter een aantal keer per dag kort dan één keer lang!) Erken de gevoelens die je kind heeft, ook de negatieve. Het gedrag dat vanuit deze emoties kan ontstaan, zoals bijvoorbeeld schreeuwen of slaan, mag je uiteraard afkeuren. Maar het gevoel dat er achter zit (vaak boosheid of verdriet) is belangrijk om te erkennen. “

Het goede voorbeeld geven

Shanna vult aan: “Maar het is minstens zo belangrijk dat jij als ouder het goede voorbeeld geeft. Praat over jezelf in accepterende termen. En bedenk: hoe ga jij zelf eigenlijk om met je gevoelens? Stel jij zelf ook grenzen? Kom je voor jezelf op, op een constructieve manier? Zorg jij ook goed voor jezelf? Mag jij fouten maken van jezelf? Kinderen leren veel van wat ze hun ouders zien doen. Ben jij het voorbeeld dat je graag wil dat je kind heeft? Als het antwoord daarop nee is, dan is het misschien goed om hiermee aan de slag te gaan, eventueel met hulp van een professional.”

Shanna Boetskens, schoolmaatschappelijk werker bij Partners in Welzijn

Hulp of advies nodig?

Tahnee nodigt uit: “Wanneer je merkt dat je kind of jijzelf een extra steuntje in de rug kan gebruiken rondom pestproblematiek, neem dan contact op met de schoolmaatschappelijk werker op jouw school of bel naar Partners in Welzijn, 046-4575700, stuur ons een Whatsapp of mail naar [email protected]. Wij kunnen begeleiding bieden aan ouders en aan kinderen. Denk bijvoorbeeld aan het ondersteunen bij contacten met leerkrachten of de intern begeleider op de school van je kind, een weerbaarheidstraining voor je kind of een individueel traject gericht op het vergroten van zelfvertrouwen of het omgaan met pestgedrag. Ook hebben wij korte lijnen met de psychologen kind & jeugd van het CJG en met de Teams Jeugd van de gemeenten als er meer nodig is. Voel je welkom!”

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

.

.

_BT Clear