Kinderen scheiden niet

_BT Clear

Een scheiding is altijd pijnlijk, voor de ouders die uit elkaar gaan én voor de kinderen.. die hier niet voor kiezen, maar wel ineens met een nieuwe situatie geconfronteerd worden. In de cursus ‘kinderen scheiden niet’ worden handvatten aangereikt aan zowel kinderen als ouders om met de nieuwe situatie om te gaan. Ludy van Brink en Margriet van Kempen, beiden jeugd- en gezinswerkers/schoolmaatschappelijk werkers bij Partners in Welzijn, vertellen ons hier meer over.

"Na de scheiding is het gezin niet meer compleet,” vertelt Ludy. ”Het kind is altijd óf bij de vader óf bij de moeder. Je gaat wellicht verhuizen en misschien gaat je kind wel naar een andere school. Naast je eigen verdriet is er ook het verdriet van je kind of kinderen. Misschien trekken ze zich wat meer terug, willen ze niet tot last zijn, want papa en mama hebben het al zwaar genoeg.

Of misschien zijn ze wel heel boos of bang. Ouders kunnen minder positief over elkaar praten en voor kinderen is dit moeilijk te plaatsen, want ze houden van beide ouders… en willen niet kiezen! In de cursus die wij ontwikkeld hebben, helpen wij kinderen en hun ouders hiermee omgaan.”

We houden van jou, dat zal nooit veranderen

Margriet vult Ludy aan: ”De cursus ‘kinderen scheiden niet’ is voor zowel kinderen van 8 tot 12 jaar als hun ouders die gaan scheiden, aan het scheiden zijn of al langer gescheiden zijn. Het is extra fijn als beide ouders deelnemen aan de cursus. Want dit is een mooie boodschap voor je kind: wij vinden jou zó belangrijk dat we toch samen aan deze cursus deelnemen, ondanks dat we uit elkaar zijn. Want we houden van jou en dat zal nooit veranderen! Jij bent en blijft het belangrijkste in ons leven.”

Handvatten

Op de vraag wat kinderen en ouders in deze cursus leren zegt Ludy: ”Je kind leert tijdens deze cursus hoe om te gaan met de gevoelens en veranderingen die samen gaan met de scheiding. Ook komt je kind in contact met leeftijdsgenootjes die in dezelfde situatie zitten. Naast praten over de scheiding en alle veranderingen, gaan we ook met opdrachten aan de slag en zijn we creatief aan het werk. Als ouder krijg je handvatten om jouw kind zo goed mogelijk te begeleiden in deze moeilijke periode. Je bent geen partner meer, wel nog ouder. Hoe ga je om met de nieuwe rol? Je krijgt de mogelijkheid om vaardigheden te ontwikkelen in deze cursus om zo optimaal mogelijk als vader en moeder zorg te dragen voor de opvoeding van je kind.”

Resultaten van de cursus

”We leren kinderen dat zij de gevoelens mogen hebben die zij hebben. Want dat hoort erbij wanneer je ouders gaan scheiden. En andere kinderen die in dezelfde situatie zitten hebben deze gevoelens ook. Heel belangrijk ook, wij leren kinderen dat zij niet schuld zijn aan het scheiden van hun ouders. Kinderen zijn namelijk kampioen in zichzelf de schuld geven. En we maken ouders bewust dat hun kind in een rouwproces zit, net als zijzelf.

Wij leren de ouders  door de ogen van hun kind te kijken. En door ouders te leren kijken zoals hun kind kijkt, en ouders te laten voelen wat hun kind voelt, geven wij zowel de ouders als het kind handvatten om de scheiding zo positief mogelijk te laten verlopen. Ook in de toekomst”, sluit Margriet af. ”De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten voor de kinderen en 2 á 3 bijeenkomsten voor de ouders. We geven deze cursus 1 a 2 keer per jaar.”

Hulp of advies nodig?

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wilt u uw kind aanmelden voor deze cursus? Vraag op school welke schoolmaatschappelijk werker verbonden is aan de school van uw kind. Whatsapp, bel of mail naar Partners in Welzijn, 046-4575700 of [email protected]

_BT Clear
_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

.

.

_BT Clear