Hoe
kan ik stemmen?

1

Je krijgt een stempas

Je krijgt van de gemeente een brief met een stempas. Op de stempas staat welk stembureau dicht bij jouw huis is. Je krijgt bij de stempas ook een lijst met namen. Op deze lijst kun je zien op wie je kunt stemmen.
2

Kies een politieke partij

Bedenk voordat je gaat stemmen welke partij je het best vindt. En misschien weet je ook al op welke persoon van deze partij je wil stemmen. Je kunt ook gewoon op de bovenste persoon van de partij stemmen. Deze persoon noemen we de lijsttrekker.

 

3

Ga naar het stembureau

Op woensdag 21 maart 2018 ga je naar het stembureau. Neem je stempas mee en je identiteitsbewijs. Dat is je rijbewijs, je identiteitskaart of je paspoort. De stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur.
4

Lever je stempas in

Op het stembureau moet je je stempas inleveren. Je laat je rijbewijs, identiteitskaart of je paspoort zien. Op het stembureau controleren ze wie je bent. Je mag stemmen bij ieder stembureau in je gemeente.
5

Je krijgt een stembiljet

Na de controle van je stempas krijg je een stembiljet. Op het stembiljet staan alle politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen. Ook alle mensen op wie je kunt stemmen, staan op het stembiljet.

 

6

En nu: stemmen!

Met het stembiljet ga je een stemhokje in. Dat doe je alleen, want er mag niemand meekijken. In het stemhokje ligt een rood potlood. Kijk waar de naam staat van de persoon op wie je wilt stemmen. Kleur het vakje voor deze naam rood.
7

Doe je stembiljet in de bus

Vouw het stembiljet weer op en stop het in de stembus.
8

Je hebt gestemd!

Na negen uur ’s avonds worden alle stemmen geteld. De uitslag wordt daarna bekend gemaakt. Je kunt de uitslag zien op het journaal. Of je kunt de uitslag bijvoorbeeld opzoeken op www.nos.nl.

 

Bron: ProDemos & Stichting Lezen en Schrijven
Vormgeving: Lidewij Spitshuis


Verkiezingskrant Gemeente Capelle aan den IJssel
_BT Clear

_BT Clear