Wijkbudget en maatschappelijke initiatieven

_BT Clear

Veel inwoners van Veenendaal zetten zich in voor anderen door bijvoorbeeld mantelzorg te verlenen, mee te helpen in het buurthuis of vrijwilligerswerk te doen bij een dagbestedingslocatie. De gemeente is blij met deze actieve inwoners want zij maken de samenleving mooier.

Er zijn ook mensen die een stapje verder gaan en met nieuwe initiatieven komen. Daarbij geven het wijkbudget en het Fonds Maatschappelijke initiatieven een steuntje in de rug. Naast een financiële bijdrage kunt u ook gebruik maken van de kennis van anderen. De gemeente kan u bijvoorbeeld in contact brengen met een ondernemersmaatje: een ondernemer uit Veenendaal die meedenkt over de mogelijkheden om het initiatief te laten slagen.

In de afgelopen anderhalf jaar zijn er al verschillende mooie initiatieven tot stand gekomen. Bijvoorbeeld de Moestuin in de wijk Veenendaal-oost en een ‘Uit eten om te vergeten’ diner speciaal voor mensen met dementie en hun naasten. Stichting HartslagNu zet zich in voor een alarmeringssysteem in Veenendaal waarbij burgers ingeschakeld worden bij reanimaties. En er worden internationale vrouwenochtenden georganiseerd voor Nederlandse vrouwen en vrouwen die sinds kort in Nederland wonen.

Heeft u een goed idee? Mail dan naar: [email protected] of neem contact op met uw wijkmanager. De gegevens vindt u op www.veenendaal.nl/contact-in-uw-wijk.

_BT Clear

Sebastiaan Blom:

"de moestuin brengt verbinding in onze wijk"

_BT Clear

In de nieuwe wijk Veenendaal-oost was binnen een jaar Stichting Buren van Oost opgericht. Een actieve groep, want in een wijk waar iedereen nieuw is, vinden bewoners het fijn om elkaar te leren kennen. Een van de initiatieven van de Stichting was een moestuin. Deze kon echter door de ontwikkeling van huizen niet op de plaats blijven waar hij was.

Nog voor Sebastiaan Blom zijn nieuwbouw huis in Veenendaal-oost betrok, had hij al een kavel in de tijdelijke moestuin. En toen de tuin werd opgeheven kwam hij in actie. Sebastiaan: “De moestuin werkte echt verbindend. Het was er gezellig, buren vroegen elkaar om hulp en advies en de kinderen leerden er tuinieren. Ik wilde mij er echt hard voor maken dat er een nieuwe moestuin kwam.”

Na anderhalf jaar overleggen met de gemeente, projectontwikkelaars en andere belanghebbenden was het in januari 2017 zover: Moestuin het Buitenhof kon van start op de nieuwe locatie achter het Ontmoetingshuis aan de Spitsbergenweg. Maar liefst 33 kavels van 50 m2 konden ‘verbouwrijp’ gemaakt worden. In no time waren de kavels vergeven.

Sebastiaan: “Het was prachtig om mee te maken. Zes zaterdagen achter elkaar hebben we met ontzettend veel vrijwilligers geschept, gesjouwd en met kruiwagens gereden. Jong en oud hielp mee, van grond spitten tot koffie zetten en soep maken.” Hij vervolgt: “We waren blij met de bijdrage van de gemeente vanuit het Fonds Maatschappelijke Initiatieven, want nu konden we bijvoorbeeld een hekwerk láten plaatsen. Zelf plaatsen was een megaklus!”
In mei was de officiële opening en afgelopen zomer groeide en bloeide er al van alles. Sebastiaan: “Wat je ziet is dat mensen van verschillende culturen en lagen van de bevolking elkaar enorm helpen. We hebben ook wel gelachen. In Syrië is men bijvoorbeeld blij met regen en vangt men regen op, maar in Veenendaal leek de kavel van buurman Hamza meer een zwembad. Nu heeft hij juist geultjes om zijn bedden.”

Na het winterklaar maken van het Buitenhof kijkt iedereen alweer uit naar het openingsfeest in het voorjaar.

_BT Clear
_BT Clear