Familie Heikamp:

"We zijn blij met onze nieuwe badkamer, dankzij de Blijverslening"

Wilt u zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en genieten in uw eigen huis? Bijvoorbeeld door drempels te verwijderen of een slaap- of badkamer op de begane grond te maken? Dat kan met de zogenoemde ‘Blijverslening’, een hypothecaire lening van de gemeente voor verbouwingen in uw huis. De heer en mevrouw Heikamp zijn er blij mee: “We hebben de badkamer zo aangepast dat deze zelfs met een rolstoel toegankelijk is, mocht dit in de toekomst nodig zijn.”

Toen Margaret een kunstheup nodig had moest het huis worden aangepast. De verbouwing kostte zo'n €16.000. Bij de bank kon het echtpaar niet terecht. Hans Heikamp: “Op onze leeftijd (70 jaar) kunnen we geen hypotheek meer krijgen en we vinden het zonde om ons spaargeld in het huis te steken. Met de Blijverslening konden we de kosten toch betalen. De badkamer is aangepast en er worden beugels aan de trap geplaatst.” 

Vrijheid

De Blijverslening heeft weinig financiële gevolgen. Hans Heikamp: “We betalen een klein bedrag per maand. Een heel verschil met wanneer we die €16.000 zelf ineens hadden moeten betalen. De gemeente kijkt ook niet naar je vermogen, alleen naar je inkomen en kredietwaardigheid. We besteden ons spaargeld liever aan leuke dingen voor onszelf en de (klein)kinderen. Op onze leeftijd wil je van het leven en de vrijheid genieten zo lang het nog kan!”

Gelukkig

Hans Heikamp: “Het aanvraagtraject ging heel voorspoedig. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) controleert of je voldoende middelen hebt, maar alles verliep via onze contactpersoon van de gemeente. Zij heeft alles geregeld en samen hebben we het tot een goed einde gebracht. We zijn er heel gelukkig mee.”

Meer informatie?

Wilt u meer informatie of heeft u belangstelling voor een Blijverslening? Neem dan contact op met de gemeente via [email protected] of bel naar (0318) 538 538. In een persoonlijk gesprek wordt met u naar de mogelijkheden gekeken.

Voorwaarden om in aanmerking te komen voor een Blijverslening:

  • U bezit een koopwoning in Veenendaal, waarin u zelf woont;
  • De lening bedraagt maximaal 15% van de WOZ-waarde met een maximumbedrag van €35.000,-;
  • De resthypotheek op uw woning samen met de gewenste Blijverslening mag totaal niet meer zijn dan 80% van de meest recente WOZ-waarde.

Op de website www.veenendaal.nl/blijverslening leest u of ook u in aanmerking komt voor de lening, wat de voorwaarden zijn en welke stappen er genomen moeten worden voor een aanvraag.

Patrick de Boer:

"De geraniums bevielen me niet!"

‘Iedereen kan vrijwilligerswerk doen’, een slogan waar Patrick de Boer zich helemaal in kan vinden. Want ondanks zijn versleten heupen en dagelijkse pijn, wil hij iets voor zijn medemens betekenen. Als vrijwilliger!

Na zijn opleiding tot verzorgende, jaren geleden, gooide Patricks gezondheid roet in het eten. Met twee versleten heupen werd hij afgekeurd. “De geraniums bevielen me niet”, vertelt Patrick, “dus ging ik vrijwilligerswerk doen bij voetbalvereniging vv Veenendaal.” Ondertussen volgde een lange weg van enkele uren re-integreren, opbouwen, meer operaties en tenslotte een volledige afkeuring in 2011.

Voor mensen in de wijk

Patrick heeft nog steeds veel pijn en wacht op weer een operatie. De situatie heeft veel impact op zijn gezin, zowel emotioneel als financieel. Want ook Patricks vrouw is ziek. Samen hebben ze de handen vol aan de zorg voor het gezin én voor de mensen uit de wijk die bij hen langs komen met diverse problemen. “Mijn vrouw en ik hebben altijd wat willen betekenen voor anderen. Zo zijn we ook actief bij de Lampegietersoptocht en ben ik nog steeds te vinden bij de voetbalvereniging.”

Maak wat van je leven

Door alle ervaringen in zijn thuissituatie heeft Patrick veel kennis opgedaan op financieel gebied. Waar heb je recht op? Onder welke regels val je? “Met die kennis wilde ik mensen helpen. Dat kan bij ‘Voordeur’ van Veens waar mensen terecht kunnen met allerhande vragen. Samen met mijn collega's: vrijwilligers én beroepskrachten, kunnen we iets betekenen voor de inwoners van Veenendaal. Voor mijzelf is het belangrijk dat ik aan het eind van de dag tevreden terugkijk. Ik zou iedereen dan ook willen zeggen: maak wat van je leven én… oordeel niet te snel over anderen, je ziet slechts de buitenkant!”

Op zoek naar vrijwilligerswerk?

Kijk eens op www.veensvrijwilligerswerk.nl. Wilt u ondersteuning bij het zoeken naar geschikt vrijwilligerswerk, neem dan gerust contact op via (0318) 544 131 of [email protected].

_BT Clear
_BT Clear