Met diploma en zonder uitkering aan de bak

_BT Clear

Angela aan het werk bij verpleeghuis Norschoten in Barneveld.

Maarten Vergeer startte drie jaar geleden het bedrijf Curaflex en werft en selecteert personeel in de zorg. Hij koos voor een nieuwe weg en zette een opleiding op voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Een bewuste keus: mensen die niet direct de mogelijkheden hebben maar enorm gemotiveerd zijn. De eerste groep van 14 kandidaten volgde de Verzorgende IG-opleiding (Individuele gezondheidszorg). Het WerkgeversServicepunt regio FoodValley (WSP) leverde kandidaten en hielp Maarten met scholingsbudget vanuit de overheid. Het resultaat is geweldig: alle cursisten zijn aan het werk.

Angela (34) uit Rhenen kon na haar stage gelijk beginnen als verzorgende bij verpleeghuis Norschoten in Barneveld. Daarnaast werkt zij een aantal uren per week in de thuiszorg. Angela: “Tijdens een sollicitatietraining bij de gemeente Veenendaal hoorde ik over dit opleidingstraject en ik was meteen enthousiast. Eerder kon ik de opleiding niet afmaken. Ik kreeg jong kinderen waarvan de oudste het syndroom van Asperger heeft. Dat vergt extra aandacht. Dit aanbod was een mooie kans. Fijn was het om de opleiding in een groep te volgen. Iedereen heeft zijn eigen bagage maar we hielpen elkaar.”

Verpleegkundige

Angela: “Ik heb het erg naar mijn zin. Dit vak is op mijn lijf geschreven en het werk is voor mij echt ontspanning. De interactie met de bewoners en dat je iets kunt betekenen voor een ander vind ik geweldig. Ook het contact met collega’s is goed. Ik ben blij dat ik weer aan het werk ben en geen uitkering meer ontvang. Volgend jaar wil ik beginnen met de opleiding voor verpleegkundige.”

Werk genoeg

Maarten Vergeer: “Inmiddels zijn we gestart met een tweede groep. Nu met kandidaten die niet allemaal een achtergrond in de zorg hebben. Wel weer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die gemotiveerd zijn. Er is in de regio werk genoeg in de zorg, dus gemotiveerde kandidaten zijn meer dan welkom. En ik ben blij met de samenwerking met het WerkgeversServicepunt.”

WerkgeversServicepunt regio FoodValley ondersteunt werkgevers die personeel zoeken of vragen hebben over de arbeidsmarkt en de bijbehorende wet- en regelgeving. We helpen deze werkgevers snel en deskundig met precies dié informatie en begeleiding die ze nodig hebben. Als publieke organisatie inspireren wij bovendien werkgevers in de regio tot sociaal ondernemen. Zo versterken we samen de regionale arbeidsmarkt en economie. Meer informatie over het WerkgeversServicepunt vindt u op www.wsp-regiofoodvalley.nl


Autotechnicus uit Syrië
wordt vloerenlegger in Veenendaal

_BT Clear

Samir Zaitony vluchtte twee jaar geleden voor de oorlog in zijn geboorteland Syrië. Begin dit jaar kreeg hij een verblijfsvergunning en kwam terecht in Veenendaal. En sinds begin oktober loopt hij stage bij PUUR! Vloeren. Een gesprek met Samir en met zijn werkgever Barend Van Kooten.

PUUR! Vloeren is — de naam zegt het al — een bedrijf dat vloeren levert en legt. “Dat doen we bij particulieren en bij bedrijven”, vertelt Barend. “En dat kunnen allerlei soorten vloeren zijn, maar we zijn gespecialiseerd in gietvloeren.” Voor het leggen daarvan bestaat geen speciale opleiding, legt Barend uit. “Iedereen met een goed boerenverstand en een beetje handigheid kan het leren. We hebben vooral aanpakkers nodig. Mensen die niet gaan piepen als ze een zak van 25 kilo moeten tillen. Maar ook mensen die heel precies en netjes kunnen werken. Met Samir gaat dat allemaal hartstikke goed.”

Makkelijk contact

Als we niet te snel praten, kan Samir ons gesprek al aardig volgen. En heel voorzichtig spreekt hij ook al wat Nederlands. “In Syrië volgde ik een opleiding in de autotechniek”, vertelt hij. “Ik hou heel erg van auto’s. Maar ik ben nu heel blij met mijn werk bij PUUR! Vloeren.”

De taal is volgens Barend de enige drempel waar ze in het werk soms tegenaan lopen. “Maar Samir is slim en ook heel open. Hij kijkt je altijd aan. Zo heb je makkelijk contact en kun je hem ook snel iets leren. Heel handig is dat we nog iemand in dienst hebben die Arabisch spreekt. Die kan af en toe vertalen en zo kan Samir soms ook even zijn eigen taal spreken.”

Gemotiveerde medewerker

Barend zou het andere werkgevers aanbevelen een statushouder een kans te geven. “Maar je moet het niet doen om gratis personeel in huis te halen”, zegt hij. “Het eerste jaar levert het je financieel niets op, maar het voegt wel iets toe aan je bedrijf. En je helpt iemand echt onderdeel van onze samenleving te worden. Op Samir kun je rekenen. Hij is altijd op tijd en afspraak is afspraak voor hem. Wij geven hem nu een kans maar dat levert ook veel op: een heel goede en gemotiveerde medewerker.”

_BT Clear
_BT Clear