In de gemeente leiderdorp

_BT Clear

Doe iets voor je buur(t)

Incluzio is sinds 2019 de welzijnsorganisatie in Leiderdorp. Robert van Egmond werkt vanaf de start als buurtcoach bij Incluzio.

_BT Clear

Wat doe je precies?

Ik werk aan welzijn en leefbaarheid in de buurt door mensen met elkaar te verbinden, één-op-één of in een groep. Ik doe dat vooral vanuit een vraag van bewoners. Het gaat dan om ontmoeting en contact. Door samen met bewoners een activiteit op te zetten, ze te begeleiden naar vrijwilligerswerk, of het ondersteunen van een bewonersinitiatief. Ik werk in heel Leiderdorp, maar in de ene buurt ben ik vaker te vinden dan de andere.

Kun je een voorbeeld geven?

Ik help mensen die vrijwillig iets willen opzetten voor anderen. Zoals de Ruilwinkel, de kookgroep voor alleengaanden, een buurtmoestuin, een bingo voor buurtbewoners en Clubhuis de Derde Helft bij RCL en Alecto. Soms ontmoet je mensen die thuis zitten en graag weer van nut willen zijn. Dan kijk ik samen met de vrijwilligerscoördinator of iemand bij ons vrijwilligerswerk kan doen. Of ik koppel hem aan één van de vele initiatieven in Leiderdorp. Ook organiseer ik regelmatig met bewoners het Buurtbakkie, een manier om je buren te ontmoeten en samen plannen te maken om de buurt mooier te maken.

Wat is je grootste succes?

Waar ik heel trots op ben, is de kookgroep die elke week een keer samen kookt. Met alles wat erbij komt kijken: boodschappen doen, koken, afwassen, opruimen. Ik vind het zo leuk, omdat de leeftijd tussen de 35 en 60 jaar ligt en het vooral mannen zijn die meedoen. Je merkt dat er behoefte aan is, want steeds meer mensen doen mee. Het is zoveel meer dan alleen samen eten. Juist het sociale aspect is belangrijk.

Wie of wat wil je nog bereiken?

Mijn grootste zorg gaat uit naar inwoners met ernstige eenzaamheidsgevoelens. Voor hen is de drempel vaak heel hoog en daardoor doen ze niet mee in de samenleving. Nog steeds laten mensen het vaak niet merken dat ze deze gevoelens hebben. Met de Coalitie tegen Eenzaamheid proberen we hier iets aan te doen. Ook inwoners zijn hierbij van belang, zij weten wat er leeft in de buurt. Als we samenwerken dan hebben we meer kans om eenzaamheid tegen te gaan in Leiderdorp.

Verder wil ik graag dat mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten in ontmoetingsruimtes in hun buurt. Deze plekken zijn belangrijk voor de verbinding in een buurt. Met de komst van de Etalage in het Winkelhof is er weer zo’n plek bij gekomen. Op vrijdagen is deze ruimte beschikbaar voor ontmoeting en initiatieven.

Maar ook de huidige hoge energieprijzen baren me zorgen. Mensen komen in de problemen omdat hun vaste lasten stijgen. Daar moeten we nu iets mee, maar het wordt ook een grote uitdaging voor de toekomst.

Interview door: Loes Amptmeijer, woonconsulent van Rijnhart Wonen.
Foto door: Robert van Egmond, buurtcoach Incluzio Leiderdorp.

Tips van Robert

_BT Clear

_BT Clear

Deze krant wordt mede mogelijk gemaakt door:

_BT Clear