_BT Clear

Jan Hermen Vroegindeweij:

“Werkgevers in Ermelo geven mensen kansen”

De Participatiewet stimuleert bedrijven om medewerkers met een arbeidsbeperking aan te nemen. Bedrijven uit Ermelo kunnen hiervoor sinds 1 juli 2015 terecht bij Jan Hermen Vroegindeweij en Herman Bolhuis. Zij trekken namelijk de kar van het project Samen Werkend Ermelo. Met deze aanpak geeft de gemeente invulling aan de Participatiewet, die per 1 januari jl. geldt.

Jan Hermen: “Werkgevers staan er best voor open mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen”. Zij zien echter op tegen alle rompslomp. Ontzorgen is dus belangrijk. Wij banen ons namens de werkgever een weg in het woud van wet- en regel-geving. Denk aan subsidieregelingen en de no-riskpolis (looncompensatie bij ziekte voor werknemers met een ziekte of beperking). Ook als de medewerker eenmaal aan de slag is, houden we de vinger aan de pols. En als een medewerker meer begeleiding nodig heeft op de werkvloer regelen we jobcoaching.”

Resultaat

Het project begint te lopen. “In juli vond bij Proson een aftrapbijeenkomst plaats met werkgevers. Bedrijven als McDonalds, HAVO en de KNHS deelden hun ervaringen. Twee mensen, op zoek naar werk, deden een jobpitch. En wij hebben onze diensten toegelicht en ons team gepresenteerd. De afgelopen maanden hebben we tientallen bedrijfsbezoeken afgelegd. Dat werpt nu zijn vruchten af, want we hebben al een aantal mensen geplaatst.”

 

Erik (32) met Samen Werkend Ermelo en Sociale Dienst op zoek naar vast werk:

“Respect voor de begeleiding”

Van elektricien in de bouw en begeleider in de kinderopvang naar los-vast-baantjes. Erik (32) heeft een loopbaan met nogal wat breuklijnen. Dan blijkt het heel lastig weer vast werk te vinden. “Werkgevers kijken vooral naar het cv, maar het zou mooi zijn als zij ook mensen zoals ik een kans geven. Mensen die gemotiveerd zijn en willen aanpakken.”

“Ik heb twaalf jaar gewerkt op het kinderdagverblijf; heb ook mijn diploma’s Sociaal Pedagogisch Werk en Helpende Zorg & Welzijn. Maar ik hield het werk psychisch niet vol. Ik nam mijn werk neem naar huis en was emotioneel teveel betrokken bij de doelgroep. Ik heb toen getekend voor ontslag. Dat had ik nooit moeten doen, want ik belandde meteen in de bijstand en kreeg geen werkloosheidsuitkering. En daardoor kreeg ik geldproblemen.”

Respect

“In het begin kreeg ik wat weinig begeleiding, maar nu ben ik heel goed te spreken over de ondersteuning vanuit de gemeente. Mijn begeleider doet hard zijn best voor me om te kijken naar wat vaster werk. Hij is echt betrokken en belt me gerust ’s avonds om iets door te geven. Ik heb daar veel respect voor.” Erik pakt het werk aan dat hij kan krijgen. “Ik kan slecht stilzitten en ben gemotiveerd. Onlangs heb ik via een uitzendbureau een aantal weken gewerkt bij een bedrijf in displays en verpakkingen. Het bedrijf was heel tevreden over mijn inzet. Ik heb via het uitzendbureau zelfs een compliment gekregen. Het leuke van werken? De voldoening als je weer thuiskomt.”

* Erik is een fictieve naam ter bescherming van de privacy.

 

Samenwerking tussen gemeente en uitzendbureaus wérkt

“Wij behandelen iedereen gelijk”

Ben je gemotiveerd om te werken en heb je de juiste instelling? Dan krijg je alle hulp om aan het werk te komen. Dát is de filosofie van Uitzendburo Berg Werk. Bestuurder Annemarie van den Berg: “Of je nu een werkzoekende bent vanuit de Participatiewet of niet, iedereen krijgt bij ons een gelijke behandeling.” Berg Werk is een van de uitzendbureaus met wie de gemeente samenwerkt. “Als wij een vacature hebben, dan brengen wij deze ook bij hen onder de aandacht”, vertelt Annemarie. “En hebben zij een geschikte kandidaat, dan bespreken wij deze zorgvuldig. Inmiddels hebben wij al een aantal medewerkers geplaatst, onder wie Erik. Hij toont initiatief, is enthousiast en betrouwbaar. Het werk duurde korter dan gedacht, maar we hebben alweer ander werk voor hem.”

Vrijwilligerswerk is er voor iedereen

Steeds meer mensen doen vrijwilligerswerk. Steunpunt Vrijwilligerswerk Ermelo verbindt mensen die vrijwilligerswerk willen doen met mensen en organisaties die vrijwilligers zoeken. En het mooie is: iedereen kan vrijwilligerswerk doen. Van jong tot oud. Van laag- tot hoogopgeleid. En wel of geen arbeids-beperking.

Vrouw uit Syrië: de taal leren

In Ermelo woont sinds enige tijd een jonge vrouw uit Syrië. Ze wil weer studeren en ondertussen graag werken aan haar taalvaardigheid. Via het Steunpunt is ze nu als vrijwilliger aan de slag bij een galerie. Ze gebruikt haar creatieve kennis om te werken aan haar toekomst en vooruit te komen in de samenleving. Je kunt dus zelf ook veel hebben aan vrijwilligerswerk.

HBO-student: iets terug doen voor de maatschappij

Kees volgt een HBO-studie en werkt in een supermarkt. Hij wil zich ook graag belangeloos inzetten voor de maatschappij. Kees geeft nu eens per week taalles aan anders-taligen, op de momenten die hem het best uitkomen. Het Steunpunt faciliteert de ruimte voor deze lessen. Vrijwilligerswerk kan dus ook één of enkele uurtjes per week.

_BT Clear